Iohannis a returnat Parlamentului completările la Statutul personalului din cercetare-dezvoltare. Vârsta de pensionare, subiect de divergenţă

Preşedintele Iohannis a returnat vineri Parlamentului, pentru reexaminare, completările la Legea privind Statutul personalului de cercetare-dezvoltare, articolul în divergenţă privind vârsta de pensionare a acestei categorii de personal, respectiv de 65 de ani, atât la bărbaţi, cât şi la femei.

569 afișări
Imaginea articolului Iohannis a returnat Parlamentului completările la Statutul personalului din cercetare-dezvoltare. Vârsta de pensionare, subiect de divergenţă

Preşedintele a returnat Parlamentului completările la Statutul personalului din cercetare-dezvoltare

"Considerăm însă, că soluţia legislativă se îndepărtează de la politica de pensionare promovată de statul român atât prin norma generală (Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice), cât şi prin norme speciale stabilite prin alte acte normative pentru diferite alte categorii profesionale. Acest aspect conduce, implicit, la necorelarea cu un ansamblu de acte normative care urmăresc, în fapt, punerea în aplicare a aceleiaşi politici publice, motiv pentru care se impune reexaminarea legii de către Parlament", se spune în argumentele preşedintelui.

Preşedintele remarcă faptul că, deşi vârsta de pensionare este stabilită la 65 de ani indiferent de sex şi pentru alte categorii profesionale, acestea au posibilitatea de a se pensiona mai înainte de împlinirea acestei vârste, la cerere, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5 din această lege.

"Ca regulă generală, personalul didactic beneficiază de pensie în condiţiile prevăzute de legislaţia de asigurări sociale şi pensii care reglementează sistemul public de pensii, chiar dacă personalul didactic de predare titular din învăţământul preuniversitar, în anumite condiţii, poate fi menţinut ca titular în funcţia didactică până la 3 ani peste vârsta standard de pensionare, anual, la cerere", mai spune preşedintele.

De asemenea, "anexa nr. 6 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice are în vedere vârstele standard de pensionare şi stagiile de cotizare pentru cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale".

În consecinţă,"se poate observa că, deşi gândite ca excepţii de la regula generală stabilită de Legea nr. 263/2010 pentru anumite categorii profesionale, toate aceste situaţii prevăd în mod expres posibilitatea recurgerii la regula eşalonării atât a vârstei standard de pensionare cât şi a stagiilor de cotizare, intenţia fiind aceea a stabilirii unui regim juridic mai favorabil".

"În concluzie, în condiţiile în care legea transmisă la promulgare nu prevede pentru personalul de cercetare-dezvoltare posibilitatea de a se pensiona mai înainte de împlinirea vârstei de 65 de ani, la cerere, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, nu se poate susţine că soluţia legislativă este de natură să le confere acestora un regim mai favorabil, ci dimpotrivă", spune preşedintele Iohannis şi cere reexaminarea legii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici