Iohannis: Alegerile anticipate sunt singura soluţie pentru a debloca situaţia

Preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), Klaus Iohannis, a declarat, joi, că alegerile anticipate sunt singura soluţie pentru a debloca situaţia din ţară şi a spus că există diferite posibilităţi tehnice de declanşare a acestora, cea mai simplă fiind demisia Guvernului.

654 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Alegerile anticipate sunt singura soluţie pentru a debloca situaţia

Klaus Iohannis (Imagine: Ana Poenaru/Mediafax Foto)

Preşedintele FDGR, Klaus Iohannis, care este şi primarul municipiului Sibiu, a declarat, într-o conferinţă de presă, că simpatizează cu protestatarii, oamenii fiind nemulţumiţi "pe bună dreptate".

"Îi înţeleg pe sibienii care protestează şi simpatizez cu ei. De aceea am şi hotărât să aprobăm organizarea mitingurilor. Oamenii sunt nemulţumiţi pe bună dreptate: tăierile de salarii, politicile care duc la o contracţie a economiei. Totate lucrurile duc la situaţii foarte grele pentru fiecare şi lumea este nemulţumită şi îşi arată această nemulţumire, lucru normal. Deocamdată, cei vizaţi nu au dat niciun semn că ar fi impresionaţi de aceste proteste", a afirmat Iohannis.

Potrivit acestuia, doar alegerile anticipate pot debloca actuala situaţie din ţară.

"Sincer, în acest context, nu cred nici într-un Guvern de tehnocraţi, de uniune naţională sau neutru, sau oricum i-am zice. Alegerile anticipate ar rezolva problema pentru toată lumea. Da, alegerile anticipate sunt singura soluţie pentru a debloca situaţia", a susţinut preşedintele FGDR.

Iohannis a apreciat că, dacă se doreşte organizarea de astfel de alegeri, soluţii tehnice pot fi găsite uşor.

"Cred că se poate ajunge la anticipate. Prima dată, cineva trebuie să decidă că aşa se doreşte, după care soluţia tehnică...sunt diferite posibilităţi, dar varianta cea mai simplă ar fi să-şi dea demisia Guvernul şi atunci se declanşează procedura de alegeri anticipate", a declarat Iohannis.

Întrebat ce părere are despre faptul că protestatarii de la Cluj-Napoca au scandat numele lui, ca viitor premier tehnocrat, Iohannis a spus că apreciază gestul acestora şi faptul că îşi amintesc de el, dar nu se consideră tehnocrat şi, în acest an, vrea să se concentreze asupra alegerilor locale.

Conform articolului 89 din Constituţie, "după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură".

În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată. Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, mai prevede legea fundamentală.

Prin urmare, după o eventuală demisie a actualului guvern şeful statului trebuie să propună un nou premier şi abia după ce două solicitări de învestire a unui nou guvern sunt respinse de Parlament preşedintele poate dizolva legislativul, astfel încât să fie organizate alegeri anticipate. Preşedintele însă nu este obligat de Constituţie să ia această măsură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici