Iohannis: Andrei Marga ar fi potrivit în proiectul Iohannis, sunt compatibil cu el

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a declarat, miercuri, că nu este "naiv" şi că în spatele construcţiei politice cu Mircea Geoană şi Crin Antonescu nu există păpuşari, menţionând, în privinţa potenţialilor miniştri, că este compatibil cu Andrei Marga, care ar fi potrivit în eventualul său Guvern.

70 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Andrei Marga ar fi potrivit în proiectul Iohannis, sunt compatibil cu el

Andrei Marga, rectorul Universitatii Babes Bolyai din Cluj (Imagine: Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

Întrebat, la Antena 3, dacă Andrei Marga s-ar potrivi cu proiectul Iohannis, primarul Sibiului, susţinut de PSD şi PNL pentru funcţia de premier în cazul în care Mircea Geoană va deveni preşedinte, a spus că este compatibil cu Marga, care ar fi potrivit ca ministru, dar că acest lucru nu înseamnă că va fi nominalizat.

"Da, s-ar potrivi şi sunt compatibil cu dumnealui, dar asta nu înseamnă că în final este o persoană care va fi sau nu nominalizată. Este un politician şi un profesor universitar pe care îl respect foarte mult", a spus Iohannis.

El a subliniat că nu face niciodată afirmaţii negative, drept pentru care nu poate spune ce oameni nu pot face parte din eventualul său Cabinet, menţionând că va încerca, alături de liderii partidelor, când va ajunge să negocieze "nu numai portofoliile, ci şi persoanele", să găsească soluţii prin care cineva să nu se simtă respins, ci "cel care va fi ales se simte promovat de către partid" şi de către el.

Primarul Sibiului a mai spus că el şi formaţiunile care îl susţin nu s-au adunat pentru a "împărţi ciolanul", ci pentru a guverna transparent, deschis şi pentru oameni.

"Noi trei dorim acelaşi lucru în fond - o bună guvernare, să scoatem ţara din criză. Noi nu ne-am adunat ca să împărţim ciolanul, ci ca să guvernăm ţara într-un mod deschis, transparent şi pentru oameni. Noi nu am început de la împărţierea puterii sau modalităţi concrete prin care fiecare poate să aducă cineva pe cineva în această ecuaţie, noi am pornit de la esenţă, cum trebuie să guvernăm ţara, care sunt problemele pe care trebuie să le rezlvăm şi cum trecem peste diferenţe", a spus Iohannis.

Pe de altă parte, primarul Sibiului a spus că "sunt voci în această campanie" care încearcă să îl prezinte ca un politician cunoscut, dar puţin naiv, menţionând că nu crede că este "naiv", iar dacă se afişează "în vitrină" împreună cu Geoană şi Antonescu o face pentru că doreşte să explice oamenilor ce au de gînd să facă în guvenare.

"Nu sunt niciun fel de înţelegeri ascunse la mijloc, nu există păpuşari în spatele nostru. Nu suntem nici manevraţi, nici împinşi în faţă, suntem o echipă", a conchis Klaus Iohannis.

La rândul său, prezidenţiabilul Mircea Geoană a spus că are "o cheie de siguranţă nemţească" în privinţa distribuirii protofoliilor şi funcţiilor guvernamentale şi anume garanţia dată lui Klaus Iohannis de a avea "ultimul cuvânt".

"Va exista o repartizare a protofoliilor în funcţie de proporţiile din Parlament, vor exista filtre interne de partid pe care avem obligaţia să le exercităm, dar propunerile vor avea în mod obligatoriu ultimul cuvânt al primului-ministru. Nu există politică fără compromis. Nu va fi o conversaţie uşoară. N-o să fie perfect (...) De aceea noi, eu şi domnul Antonescu, vă spunem că nu intrăm în această operaţiune şi construcţie politică pentru a da satisfacţie unor găşti şi grupuri de interese. Nu va fi uşor, va fi rezistenţă, şi la noi în partide o să fie rezistenţă, şi în opinia publică, şi în anumite grupuri de interese pe care le vom deranja o să fie rezistenţă, dar până la urmă ce avem de piedut, decât o încercare onestă de a face treabă mai bună în aceată ţară?", a conchis Geoană.

Pe de altă parte, Crin Antonescu a declarat că, "dacă Mircea Geoană va fi un preşedinte bun", îl va susţine pentru al doilea mandat, fără niciun fel de discuţie.

"Este o mare prostie să schimbi binele de dragul mai binelui. N-am avut niciodată aspiraţia de a deveni cum-necum preşedintele României", a spus preşedintele PNL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici