Iohannis: Au trecut 100 de zile din mandat şi statul nu mi-a pus la dispoziţie reşedinţa oficială

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că au trecut primele 100 de zile din mandatul său şi statul nu i-a pus la dispoziţie reşedinţa oficială a preşedintelui României.

347 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Au trecut 100 de zile din mandat şi statul nu mi-a pus la dispoziţie reşedinţa oficială

Iohannis: Au trecut 100 de zile din mandat şi statul nu mi-a pus la dispoziţie reşedinţa oficială

Iohannis a fost întrebat, în conferinţa de presă susţinută la Palatul Cotroceni, în legătură cu mutarea sa la Vila Lac III, precum şi a fostului preşedinte la Scroviştea.

Preşedintele a menţionat că el nu a fost întrebat despre mutarea lui Traian Băsescu la Scroviştea şi acest lucru nu intră în atribuţiile sale.

"Nu am fost nici întrebat, nici nu mi-am spus părerea cu vreo mutare, cum am spus şi înainte, a fost o întrebare similară. Nu mă interesează. Este problema altora să vadă cum se repartizează aceste imobile. Eu pot să spun că au trecut primele 100 de zile din mandatul meu şi statul român nu mi-a pus la dispoziţie reşedinţa oficială a preşedintelui României. Ce se va întâmpla în continuare, vom urmări cu toţii cu mare atenţie", a răspuns preşedintele Iohannis.

Traian Băsescu a fost mutat în apartamentul unei vile de la Scroviştea pentru maximum două luni, Secretariatul General al Guvernului (SGG) cerând găsirea unei soluţii pentru fostul preşedinte şi fiind informat vineri că problema a fost rezolvată, a declarat, marţi, directorul RA-APPS, Georgian Surdu.

Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) funcţionează în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului, iar Secretariatul General al Guvernului funcţionează în subordinea prim-ministrului, secretarul general al Guvernului având rang de ministru.

Luni seară, premierul Victor Ponta spunea că nu cunoaşte ce s-a întâmplat cu situaţia locativă a lui Băsescu, argumentând că Guvernul nu a discutat despre mutarea fostului preşedinte Traian Băsescu la Scroviştea şi că detalii trebuie solicitate la RA-APPS, regie subordonată direct Secretariatului General al Guvernului.

Tot luni seară, şeful RA-APPS, Georgian Surdu, a afirmat, însă, într-o intervenţie televizată, că Secretariatul General al Guvernului a fost informat despre mutarea lui Băsescu la Scroviştea.

"În urma unor plângeri făcute de Băsescu la Secretariatul General al Guvernului, am primit de la SGG sarcina să rezolv problema. Rezolvarea problemei consta în identificarea unei locaţii, să fie acceptată şi atribuită pentru maximum două luni fostului preşedinte Traian Băsescu. Am propus Scroviştea şi am aprobat-o în Consiliul de Administraţie", a spus directorul RA-APPS, la Antena 3.

El a precizat că, în baza unui contract semnat vineri, Traian Băsescu a fost mutat într-un apartament "mobilat sumar", în suprafaţă de 114 metri pătraţi, aflat la parterul unei vile de pe domeniul Scroviştea, suprafaţa întregii vile fiind de aproximativ 250 metri pătraţi, fostul şef al statului neavând acces la pădurea Scroviştea, împrejmuită cu gard din sârmă ghimpată.

Şeful RA-APPS a mai spus că Guvernul nu are legătură cu alegerea locului, deoarece regia este una autonomă, care nu primeşte bani de la buget, şi nu trebuie să informeze Guvernul pentru orice decizie luată.

Întrebat însă dacă a informat că a rezolvat problema, directorul RA-APPS a afirmat: "După rezolvare, da".

Conform sursei citate, în acest apartament, pe care l-a mai folosit în mandatul de preşedinte, Băsescu achită în prezent contravaloarea utilităţilor şi serviciile unei menajere.

Termenul limită pentru predarea către Băsescu a vilei din strada Gogol este 15 iunie.

Vila Lac 3 va fi igienizată într-un interval de o lună, pentru a permite mutarea actualului preşedinte, Klaus Iohannis.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a scris, luni, pe Facebook, că s-a mutat provizoriu la Scroviştea, la cererea sa, într-un spaţiu al RA-APPS de 120 de metri pătraţi, precizând că, atunci când se vor termina reparaţiile la vila din strada Gogol 2, va reveni în Bucureşti.

Conform legii, Traian Băsescu trebuia să părăsească vila Lac 3 în maximum 60 de zile de la încheierea mandatului prezidenţial, respectiv până la 21 februarie.

În urmă cu trei săptămâni, surse oficiale declarau agenţiei MEDIAFAX că Guvernul a decis să modifice cadrul legal prin introducerea unui articol care permite fostului preşedinte Traian Băsescu să primească o locuinţă provizorie până când vila care i-a fost acordată ca reşedinţă va fi renovată. Urmare a acestei modificări şi după ce îi va fi repartizată locuinţa provizorie, Băsescu va trebui să părăsească vila Lac 3, arătau sursele.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului susţinea atunci că procedura va fi reglementată prin intermediul Parlamentului şi confirma că a fost deja redactată o Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea cadrului legal.

În luna februarie, Guvernul a decis ca vila RA-APPS din cartierul Primăverii în care a locuit până în acest an Mioara Roman, fosta soţie a lui Petre Roman, să îi fie atribuită fostului preşedinte Traian Băsescu, spre utilizare ca reşedinţă.

Vila, cu şapte camere şi două camere de serviciu, are o suprafaţă utilă de 366 metri pătraţi, dintre care parter de 126 metri pătraţi şi etaj de 135 metri pătraţi, şi dispune de un teren în suprafaţă de 1.334 metri pătraţi, chiria lunară percepută până în prezent fostului chiriaş, Mioara Roman, ridicându-se la 6.205 euro.

Imobilul necesită însă unele reparaţii şi lucrări de renovare, care încă sunt în executare.

În decembrie, Guvernul a decis ca preşedintelui Klaus Iohannis să îi fie acordată Vila Lac 2 drept reşedinţă oficială, acesta urmând însă să folosească imobilul respectiv doar temporar, iar ulterior să se mute în Vila Lac 3.

Legea stabileşte că persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază pe durata vieţii de folosinţa gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar, de o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată preşedintelui în exerciţi, de pază şi protecţie, precum şi de folosinţa gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază. Legea mai prevede că locuinţa de protocol nu poate fi reşedinţa pe care titularul a avut-o ca preşedinte în funcţie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici