Iohannis cheamă miercuri partidele la consultări, pe priorităţile legislative din Parlament. Ce cred parlamentarii că ar trebui discutat la Cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, vineri, invitaţia către partidele politice, pentru consultări, care vor avea loc miercurea viitoare, pe priorităţile legislative ale sesiunii parlamentare, precum votul în diaspora, finanţarea campaniilor şi a partidelor şi ridicarea imunităţii parlamentare.

457 afișări
Imaginea articolului Iohannis cheamă miercuri partidele la consultări, pe priorităţile legislative din Parlament. Ce cred parlamentarii că ar trebui discutat la Cotroceni

Klaus Iohannis (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis invită partidele şi formaţiunile politice reprezentate în Parlamentul României la Palatul Cotroceni, în vederea unor consultări referitoare la priorităţile legislative ale următoarei sesiuni parlamentare.

Potrivit Preşedinţiei, pe agenda discuţiilor se vor afla mai buna organizare a votului in străinătate, finanţarea campaniilor electorale şi a partidelor politice şi accelerarea procedurilor privind ridicarea imunităţii parlamentare.

Administraţia Prezidenţială a anunţat şi calendarul consultărilor, fiecare partid urmând a sta o oră la discuţii cu şeful statului, pe temele menţionate.

Astfel, de la ora 10.00 vor începe consultările şefului statului cu Partidul Social Democrat, la ora 11.00, cu Partidul Naţional Liberal, iar la ora 12.00, cu Uniunea Naţională pentru Progresul României.

La ora 14.00, Klaus Iohannis va discuta cu Partidul Conservator, la ora 15.00, cu Uniunea Democrată Maghiară din România, la ora 16.00, cu Grupul parlamentar al Minorităţilor Naţionale iar la ora 17.00, cu Partidul Poporului - Dan Diaconescu.

 

"Pachetele" legislative care ar trebui discutate la consultările de la Cotroceni -parlamentari

Parlamentari ai PSD, PNL şi ai UDMR s-au referit, vineri, la conţinutul "pachetelor" legislative pe care partidele lor să le susţină la consultarea anunţată pentru săptămâna viitoare de către preşedintele Klaus Iohannis.

Prim-vicepreşedintele PNL Andreea Paul a spus vineri, pentru MEDIAFAX, că partidul său a cerut la începutul acestui an dezbaterea urgentă şi legiferarea în Parlament a trei puncte, care vizează adoptarea unui sistem mixt pentru alegerea Parlamentului, concomitent cu o reducere importantă a numărului de parlamentari, "introducerea unor modalităţi moderne de vot pentru românii din diaspora", reforma sistemului de finanţare a partidelor.

"Cred, însă, că preşedintele ţării va propune şi alte teme de dezbatere", a adăugat Paul.

Colegul său de partid, Ludovic Orban a precizat pentru MEDIAFAX că sunt prioritare Codul electoral, legea partidelor politice şi implicit finanţarea acestora, precum şi legea insolvenţei persoanelor fizice, dacă nu se reuşeşte adoptarea acesteia într-o sesiune extraordinară.

Deputatul UDMR Marton Arpad a declarat că Uniunea nu vede necesară "o mare modificare" a legilor electorale. "Cred că pentru alegerile parlamentare este nevoie de un sistem viabil, un sistem electoral, proporţional sau într-un sistem mixt, dar care să permită la nivel local şi parlamentar o reprezentare a comunităţii maghiare conform ponderii şi greutăţii acesteia", a precizat pentru MEDIAFAX deputatul UDMR.

Problemele cele mai importante, în opinia deputatului PSD Ioan Munteanu, sunt legate de revizuirea Constituţiei, legile electorale şi "foarte repede" un pachet legislativ la Codul fiscal. Reprezentantul PSD a declarat pentru MEDIAFAX că trebuie armonizate deciziile Curţii Constituţionale din ultimii ani cu textul Constituţiei şi clarificate relaţiile dintre puterile statului, dintre guvernare şi administraţie.

"Observ că a venit vremea pentru o altă modalitate de lucru între cele două Palate (Cotroceni şi Victori-n.r.), sunt din ce în ce mai multe consultări şi cred că nu e greşit" a adăugat deputatul PSD.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi seară, la Realitatea TV, că a invitat partidele la consultări pe tema legilor electorale, pentru a se discuta pe marginea soluţiilor legislative susţinute de fiecare formaţiune politică, menţionând că ”trebuie să se lucreze pe Codul electoral”.

Iohannis a declarat că trebuie să existe o reformă atât în privinţa partidelor, cât şi a Parlamentului, în cazul căruia "toată lumea este de acord, este prea mare, prea mulţi parlamentari". El a menţionat că este nevoie de un Parlament "mai mic, mai eficient şi mai credibil".

”Am invitat pentru una din zilele viitoare partidele la consultări exact pe această tenă. Vreau să discutăm, să vedem unde ar trebui intervenit, ce pachete legislative propun partidele, ce pachete legislative se impun în această perioadă. De exemplu, cred că trebuie să se lucreze, dacă vrem să avem un partid mai mic şi mai performant, trebuie să se lucreze pe Codul electoral, care la rândul lui va influenţa şi alegerile locale din 2016, care şi acestea trebuie gândite şi organizate în aşa fel încât oamenii să se simtă reprezentaţi de aleşii locali", a declarat preşedintele Iohannis.

El a menţionat că nu vrea să se pronunţe asupra unui sistem de vot sau altul deoarece vrea ”un dialog autentic” cu partidele. ”Vreau să invit partidele la un dialog autentic, nu eu să le spun ce vreau, ei să-mi spună cum văd calea cea mai bună pentru o schimbare, evident, în bine”, a mai spus Iohannis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici