Iohannis, despre cele 33 de miliarde euro propuse de Comisia Europeană: Suntem hotărâţi să ne batem pentru fonduri substanţiale / Unde ar ajunge banii

  • Klaus Iohannis a declarat că România se va lupta pentru a obţine cât mai multe fonduri europene de la CE
  • Banii ar urma să fie folosiţi pentru revigorarea economiei
1918 afișări
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri în urma întrevederii cu premierul Ludovic Orban că România se va lupta pentru a obţine cât mai multe fonduri europene din partea CE. Banii ar urma să fie folosiţi pentru revigorarea economiei. 
 
„Este în discuţie o propunere a Comisiei Europene, pe care noi o găsim buna. Asta înseamnă că fondurile multianuale vor fi discutate la pachet cu fonduri destinate revigorării economice în Uniunea Europeana. Deci vom beneficia şi noi, Romania, de mai multe fonduri europene decât am avut iniţial în plan înainte de criză”, a spus preşedintele. 
 
Acesta a explicat în ce constă planul UE şi care sunt etapele de urmat pentru aprobarea fondurilor. 
 
„Se vehiculează multe sume. În realitate avem de-a face cu un proiect al Comisiei. Urmează fazele de negociere între liderii statelor şi va fi negociat ulterior şi în parlamentele naţionale şi în Parlamentul European”. 
 
Preşedintele a precizat şi care va fi destinaţia banilor. 
 
„Noi vom investi aceşti bani în proiecte foarte importante pentru România, nu doar revigorare economică. Vom investi în autostrăzi, linii de cale ferată, în proiecte de energie regenerabilă, în sistemul de sănătate publica, în sistemul de învăţămant. Până atunci suntem hotărâţi să ne batem să primim o alocare cât se poate de substanţială. Aceste lucruri se vor discuta în 18-19 iunie când vom avea Consiliul European în videoconferinţă”, a declarat Klaus Iohannis.

România ar urma să primească 33 de miliarde de euro din Planul de redresare de 750 de miliarde de euro propus de Comisia Europeană pentru combaterea pandemiei de COVID-19.
 
Cele 33 de miliarde de euro vor fi, în mare parte, fonduri nerambursabile, dar şi credite în condiţii avantajoase.
 
„Vorbim de fonduri noi, în plus faţă de fondurile structurale şi de coeziune pe care România oricum urmează să le primească în viitorul buget multianual al UE. Este un sprijin extrem de consistent care ne va ajuta să ne revenim mult mai uşor după criză. Sunt mulţi bani cu care putem construi multe lucruri bune pentru oameni”, a anunţat recent europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan, vicepreşedinte PPE.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici