Iohannis, după decizia CCR: Solicit PSD-ALDE să abandoneze pretinsa reformă în domeniul penal/ Reacţia lui Tăriceanu: Nu sunt modificări la coduri care să împiedice o autoritate să intervină

Klaus Iohannis a reacţionat, luni, la decizia CCR care admite sesizările de neconstituţionalitate privind Codurile penale, depuse de el şi de Opoziţie. Şeful statului solicită coaliţiei PSD-ALDE să abandoneze reforma în domeniul penal, potrivit unui comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială.

1495 afișări
Imaginea articolului Iohannis, după decizia CCR: Solicit PSD-ALDE să abandoneze pretinsa reformă în domeniul penal/ Reacţia lui Tăriceanu: Nu sunt modificări la coduri care să împiedice o autoritate să intervină

Iohannis, după decizia CCR: Solicit PSD-ALDE să abandoneze pretinsa reformă în domeniul penal

„Modificările aduse Codurilor penale de către PSD-ALDE sunt nocive şi contrare Constituţiei Decizia pronunţată astăzi de către Curtea Constituţională, prin care s-a constatat neconstituţionalitatea legilor de modificare şi completare a Codului penal şi a Codului de procedură penală, sancţionează, pentru a doua oară, demersul legislativ al coaliţiei PSD-ALDE.

Această soluţie arată, o dată în plus, că modificările aduse legislaţiei penale de către coaliţia de guvernare sunt nocive şi contrare Legii fundamentale. (....) În acest context, în care cele două legi au fost invalidate succesiv de către Curtea Constituţională, solicit coaliţiei PSD-ALDE să abandoneze pretinsa reformă în domeniul penal.

Cer, de asemenea, Parlamentului să respingă în totalitate modificările aduse legislaţiei penale şi să revină asupra schimbărilor toxice operate deja în legile justiţiei, care s-au dovedit adevărate atentate la adresa siguranţei cetăţeanului. Adaptarea legislaţiei la standardele statului de drept, inclusiv la jurisprudenţa Curţii Constituţionale, trebuie să se realizeze cu bună credinţă, transparent şi în urma evaluării aprofundate a impactului intervenţiilor legislative preconizate”, a transmis Klaus Iohannis, prin Administraţia Prezidenţială.

Şeful statului susţine că scopul modificărilor aduse de PSD-ALDE Codurilor Penale vizează protejarea infractorilor.

„ Adoptate de Parlament în numai câteva săptămâni, fără nicio fundamentare sau consultare cu sistemul judiciar şi societatea civilă, modificările asupra legislaţiei penale au avut un singur scop: protejarea infractorilor în detrimentul persoanelor vătămate, elaborarea unui întreg set de proceduri menite să slăbească statul şi să încurajeze fenomenul infracţional”, transmite Klaus Iohannis, printr-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale”, subliniază Iohannis, în comunicatul transmis de Preşedinţie.

Klaus Iohannis a afirmat, de asemenea, că este necesară transpunerea cât mai urgentă a prevederilor Acordului privind parcursul european al României.

„Atenţionez majoritatea parlamentară PSD-ALDE că respectarea votului cetăţenilor dat la referendumul din 26 mai este obligatorie. În acest sens, este imperativă transpunerea cât mai urgentă în legislaţie a prevederilor Acordului Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României. Am iniţiat acest Acord tocmai pentru a consfinţi voinţa suverană exprimată de cetăţenii români la referendum, în susţinerea statului de drept şi împotriva afectării independenţei sistemului judiciar. Chiar dacă PSD şi ALDE au refuzat semnarea documentului, acesta nu poate fi ignorat, iar prevederile sale trebuie duse la îndeplinire de către întreaga clasă politică”, precizează şeful statului.

 

Tăriceanu, atac la Iohannis: Nu sunt modificări la coduri care să împiedice o autoritate să intervină

Călin Popescu Tăriceanu a declarat că preşedintele Klaus Iohannis a minţit deliberat deoarece ştie că nu există nicio modificare în codurile penale care să împiedice vreo autoritate a statului să intervină pentru salvarea unei vieţi omeneşti.

„Este atât de revoltător să vezi cum un Preşedinte al României nu ezită nici o secundă să profite de orice tragedie produsă în societatea românească ca să încerce să mai adune nişte voturi! După o lungă tăcere, ieri seară, dl Klaus Werner Iohannis şi-a rupt câteva ore din concediu ca să arunce o veritabilă perdea de fum. Cum că oribilele crime de la Caracal sunt consecinţă a schimbării legilor justiţiei. O minciună deliberată întrucât ştie că nu există modificări ale codurilor penale care să împiedice vreo autoritate a statului să intervină pentru salvarea unei vieţi omeneşti”, a scris Călin Popescu Tăriceanu, luni, pe Facebook.

Liderul ALDE mai spune că Iohannis ştie că nu deficitul de „competenţă materială” a dus la tragedia de la Caracal, ci incompetenţa unor indivizi, în frunte cu cei de la STS.

„Mai mult, modificările codurilor penale erau încă în analiza Curţii Constituţionale, care abia azi a dat verdictul. Dl Iohannis ştie că nu a schimbat nimeni procedurile în virtutea cărora trebuie să acţioneze poliţiştii ori procurorii. Mai ştie şi că nu deficitul de “competenţă materială” a dus la producerea tragediei de la Caracal, ci incompetenţa unor indivizi, în frunte cu cei de la STS - cei aducători de multe voturi dlui Iohannis!

Afirmaţiile acestuia încearcă, de fapt, să mute atenţia de pe organele de forţă ale statului, pe care în calitate de şef al CSAT dl Iohannis le păstoreşte, pe cele legiuitoare ca fiind principalele responsabile de ce s-a întâmplat la Caracal. De fapt, această perdea de fum este menită să mai justifice ceva: nevoia revenirii la celebrele protocoale ale instituţiilor cu serviciile secrete şi a desfiinţării secţiei de investigare a magistraţilor, instituţie care le stă în gât procurorilor fideli preşedintelui”, a completat Tăriceanu.

El afirmă că românii i-au dat votul şefului statului la referendum pe justiţie din 26 mai, însă un au văzut nimic la schimb. Preşedintele Iohannis are mereu soluţii pe care însă nu le prezintă niciodată public, precizează Tăriceanu.

„Dar, staţi! Există speranţă! Dl Iohannis ne spune că există soluţii punctuale cu care va veni în CSAT. Da, CSAT-ul pe care ar fi trebuit să-l facă o dată pe trimestru, cum zice legea, dar pe care el îl convoacă o dată pe an! Cred că vă mai amintiţi că pe 25 aprilie, în discursul în care anunţa referendumul de pe 26 mai, tot el spunea: „există căi democratice, există soluţii pentru România. Ştiu care sunt aceste soluţii, ştiu cum să le pun în practică, dar, în tot acest demers, dragii mei, am nevoie de votul românilor”. Şi românii i-au dat votul! Am văzut ceva? Dl Iohannis pare că permanent are „soluţii”. Doar că nu le prezintă niciodată public! Asta ca să nu vedem că, de fapt, Împăratul e gol!”,a conchis preşedintele ALDE.

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut, duminică seară, Guvernului PSD-ALDE să anuleze modificările aduse legilor justiţiei în ultimii doi ani.

„Statul român a fost profund slăbit de guvernarea PSD din ultimii ani. Prima-legile justiţiei pe care am încercat să le amân, dar pe care nu am putut să le opresc în totalitate. Multe dintre ele au produs deja efecte, iar ele trebuie reparate. Cer Guvernului să ia măsuri acum, pentru că are pârghii dacă are o minină decenţă. Le mai cer abrogarea modificărilor legilor justiţiei şi codurilor penale", a declarat Klaus Iohannis.

Codul penal şi Codul de procedură penală au fost declarate de CCR neconstituţionale în ansamblul lor. Astfel, procesul de revizuire al codurilor penale va trebui reluat. Curtea transmite că în cazul Codului de procedură penală Parlamentul nu a respectat limitele procedurii de reexaminare.

Judecătorii CCR au admis luni sesizările de neconstituţionalitate depuse de partidele de opoziţie PNL-USR şi de către preşedintele Klaus Iohannis asupra modificărilor aduse de Parlament Codului Penal şi Codului de Procedură Penală.

Curtea Constituţională a admis, luni, sesizările de neconstituţionalitate formulate de PNL - USR şi de preşedintele Klaus Iohannis asupra modificărilor aduse de Parlament Codului Penal şi Codului de Procedură Penală.

Potrivit unor surse judiciare, motivul invocat de judecători pentru decizia luată este că Parlamentul nu şi-a exercitat obligaţia de a efectua toate corelările textelor din Codurile penale cu deciziile anterioare ale Curţii.

Pe 25 aprilie, PNL şi USR au depus la Curtea Constituţională sesizări în legătură cu proiectul care a modificat Codul penal şi pe cel care a schimbat Codul de procedură penală, iniţiative adoptate de Parlament.

Taguri:
iohannis,
coduri,
penale

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici