Iohannis: Germania nu e doar principalul partener economic al României, dar şi partener în UE. Merkel: Vrem să dezvoltăm colaborarea economică

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, în cadrul conferinţei de presă comune susţinută alături de Cancelarul Angela Merkel, la Berlin, că Germania nu e doar principalul partener economic al României, dar şi unul dintre cei mai importanţi parteneri de dialog în interiorul Uniunii Europene.

406 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Germania nu e doar principalul partener economic al României, dar şi partener în UE. Merkel: Vrem să dezvoltăm colaborarea economică

Iohannis: Germania nu e doar principalul partener economic al României, dar şi partener în UE (Imagine: Cătălina Mihai/Mediafax Foto)

Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că a trecut în revistă, în întâlnirea cu Cancelarul Germaniei, evoluţia relaţiilor bilaterale, din punct de vedere economic, cultural şi politic, dintre cele două ţări.

”Germania nu este doar principalul partener economic al României, dar şi unul dintre cei mai importanţi parteneri de dialog în interiorul Uniunii Europene, dar şi pe scena internaţională”, a spus Iohannis, menţionând faptul că, în sfera economică, a evaluat cu satisfacţie evoluţia schimburilor dintre cele două ţări, care îşi menţin tendinţa ascendentă.

Preşedintele României a spus că s-a apreciat, de asemenea, prezenţa în România a unor investitori importanţi, ţara noastră având interes pentru atragerea unui număr şi mai mare de companii germane.

Şeful statului a mai afirmat că, din discuţie a reieşit că există încă un potenţial însemnat de dezvoltare între România şi Germania, prin ”sporirea investiţiilor şi creşterea volumului schimburilor comerciale”.

”Am evocat diversitatea oportunităţilor de dezvoltare sectorială, a intereselor comune şi a proiectelor de partaneriat. Avem un interes deosebit ca Germania să ne fie partener în identificarea acelor nişe de dezvoltare care pot genera avantaje competitive şi care pot individualiza România în peisajul economiei europene a anilor 2020. Atât doamna Cancelar Federal cât şi eu am subliniat importanţa punţii de legătură creată în mod natural între comunităţile germane din România şi de comunităţile române din Germania. Le considerăm un factor de consolidare a cooperării româno-germane şi un model de abordare în adevărat spirit european”, a mai precizat preşedintele României.

Klaus Iohannis a mai afirmat că este esenţială consolidarea Uniunii Economice şi Monetare, înclusiv prin desăvârşirea uniunii bancare.

”Am reafirmat necesitatea de a apăra cu fermitate atât prin luările de poziţie cât şi prin faptele noastre valorile europene, cele care au permis ca Uniunea Europeană să devină un proiect model”, a susţinut Iohannis, adăugând că s-a convenit ca acest dialog să continue.

Merkel: Vrem să dezvoltăm colaborarea economică. Am discutat despre proiecte de mare importanţă

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că Germania doreşte să dezvolte colaborarea economică cu România, discuţiile în acest sens cu preşedintele Klaus Iohannis vizând proiecte economice de mare importanţă.

“Noi suntem parteneri comerciali foarte apropiaţi, avem un volum de schimb comercial de peste 20 de miliarde de euro. Germania este un mare investitor în România şi vrem să dezvoltăm această colaborare”, a declarat cancelarul Angela Merkel la conferinţa de presă comună cu preşedintele Klaus Iohannis.

Cancelarul german a precizat că a vorbit cu şeful statului român “despre câteva proiecte economice de mare importanţă”.

Totodată, Angela Merkel a subliniat importanţa “implementării mijloacelor de finanţare europene”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici