Klaus Iohannis, în Germania. Preşedintele României s-a întâlnit cu omologul german: "Experienţa lui Joachim Gauck, nepreţuită pentru proiectul meu privind Muzeul Comunismului" - FOTO

Preşedintele Klaus Iohannnis şi-a început, joi, vizita oficială în Germania, printr-o întrevedere tete-a-tete cu omologul german, Joachim Gauck, la Palatul Bellevue, în cadrul căreia s-a discutat susţinerea reciprocă a României şi Germaniei în cadrul Uniunii Europene.

3006 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis, în Germania. Preşedintele României s-a întâlnit cu omologul german: "Experienţa lui Joachim Gauck, nepreţuită pentru proiectul meu privind Muzeul Comunismului" - FOTO

Klaus Iohannis si Joachim Gauck (Imagine: Cătălina Mihai/Mediafax Foto)

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a fost primit, în jurul prânzului, de preşedintele german, Joachim Gauck, la Palatul Bellevue, reşedinţa oficială, în debutul primei vizitei oficiale pe care şeful statului o face în Germania, de la preluarea mandatului.

După intonarea inmurilor de stat şi raportul comandantului Gărzii, preşedintele Iohannis s-a întâlnit cu un grup de elevi de la Şcoala Kepler din cartierul berlinez Neukölln, o instituţie de învăţământ cunoscută pentru programele de integrare pentru copii din mediul migraţional.

Cei doi şefi de stat au dat mâna cu copiii, printre care se aflau şi copii de etnie romă din România.

Cei doi şefi de stat au purtat convorbiri tete-a-tete, urmate de un dejun de lucru oferit de preşedintele Joachim Gauck.

Printre temele abordate în cadrul întâlnirii se află, potrivit Administraţiei Prezidenţiale, susţinerea reciprocă a României şi Germaniei în cadrul Uniunii Europene, preocuparea faţă de stabilitate şi securitate în actualul context geopolitic, rolul minorităţilor de saşi şi şvabi din România şi, respectiv, de români din Germania, în păstrarea tradiţiilor şi a valorilor culturale comune, cât şi copatronajul celor doi preşedinti pentru Fundaţia bisericilor fortificate săseşti din Transilvania.

După primirea de la Bellevue, preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni cu cancelarul Angela Merkel, cu preşedintele Bundestagului, Norbert Lammert, precum şi cu conducerea Forumului Germano-Român.

Vizita preşedintelui Iohannis se va încheia cu o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Germania. La întâlnirea de la Ambasada României la Berlin va participa şi soţia preşedintelui, Carmen Iohannis.

Iohannis: Experienţa lui Joachim Gauck, nepreţuită pentru proiectul meu privind Muzeul Comunismului

Preşedintele Klaus Iohannis a postat un mesaj, joi, pe Facebook, după întâlnirea cu preşedintele Germaniei Joachim Gauck, în care arată că acesta cunoaşte ca nimeni altul comunismul şi experienţa acestuia e nepreţuită pentru proiectul său de înfiinţare în România a unui muzeu al Comunismului.

”Sunt bucuros şi onorat că am discutat, la Berlin, cu preşedintele federal al Germaniei, Joachim Gauck, despre colaborarea strânsă dintre ţările noastre, dar şi despre moştenirea comunismului pe care preşedintele Germaniei îl cunoaşte ca nimeni altul din arhivele fostei poliţii politice germane, STASI”, se precizează în postarea de pe pagina de socializare a preşedintelui Klaus Iohannis.

Şeful statului spune despre Joachim Gauck că ”a vizitat România încă de la începutul anilor 90 şi este un simbol al credinţei neştirbite în dreptul cetăţenilor de a afla adevărul, oricât de dureroasă ar fi acceptarea trecutului”.

”Experienţa lui Joachim Gauck este nepreţuită pentru proiectul meu de înfiinţare în România a unui muzeu al Comunismului”, se mai menţonează în postarea de pe Facebook a preşedintelui Iohannis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici