Iohannis: Guvernul va promova în scurt timp o legislaţie pentru alegerea primarilor în două tururi. Ce spune despre dublarea alocaţiilor

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, că Guvernul va adopta „în foarte scurt timp” o legislaţie pentru alegerea primarilor în două tururi. Şeful statului a refuzat însă să spună dacă Executivul îşi va asuma răspunderea sau va da ordonanţă de urgenţă.

4120 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Guvernul va promova în scurt timp o legislaţie pentru alegerea primarilor în două tururi. Ce spune despre dublarea alocaţiilor

Iohannis: Guvernul va promova în scurt timp o legislaţie pentru alegerea primarilor în două tururi

„În foarte scurt timp Guvernul va promova o legislaţie pentru alegerea primarilor în două tururi. Alegerea primarilor în două tururi va fi promovată de guvern în foarte scurt timp. Este soluţia cea mai bună. Evident că asta este o chestiune care va trebui apoi să între în circuitul legislativ şi vom vedea cum decurg lucrurile. Veţi primi de la guvern curând variantele pe care le va promova. Nu este rolul meu să spun ce va face Guvernul”, a spus Klaus Iohannis, la Cotroceni.

Liderii PSD au decis în şedinţa Comitetului Executiv de marţi că vor depune o sesizare la CCR în acelaşi timp cu depunerea unei moţiuni de cenzură dacă Guvernul îşi asumă răspunderea pe adoptarea legii privind alegerea primarilor în două tururi, au declarat surse social-democrate pentru MEDIAFAX.

Ludovic Orban a declarat că există mai multe variante pentru a se reveni la alegerea primarilor în două tururi, fie prin adoptarea unui proiect de lege în Parlament, fie prin asumarea răspunderii de către Guvern sau prin ordonanţă de urgenţă.
 

Iohannis, despre dublarea alocaţiilor copiilor: Nu se poate aplica imediat

Klaus Iohannis a declarat că majorarea alocaţiilor copiilor nu se poate aplica imediat, dar în câteva luni se vor găsi resursele necesare. ”Legea este în regulă, de aceea am promulgat-o. Problema care trebuie acum rezolvată este una care ţine de bugetul naţional”, a mai spus el.

”Partea mea a fost de a analiza legea şi de a decide promulgarea sau nepromulgarea. Legea este în regulă, de aceea am promulgat-o. Guvernul îşi doreşte majorarea alocaţiilor, însă problema care trebuie acum rezolvată este una care ţine de bugetul naţional, care a fost aprobat înainte să se aprobe această lege care măreşte alocaţiile şi sunt convins că guvernul va găsi soluţia cea mai bună. Probabil nu se poate aplica imediat, dar în câteva luni se vor găsi soluţiile”, a declarat Klaus Iohannis.

El a mai spus că Executivul ”îşi face ultimele calcule”.”Vreau să subliniez o chestiune foarte importantă fiindcă am observat câteva interpretări neconforme - şi eu, şi Guvernul ne dorim creşterea alocaţiilor pentru copii”, a mai spus şeful statului.

PNL ia în calcul prorogarea termenului de intrare în vigoare a legii care prevede dublarea alocaţiilor de stat, după ce Klaus Iohannis a promulgat legea.
 

Iohannis: Sper să rămână o variantă desfiinţarea Secţiei speciale. Trebuie făcută în Parlament

Klaus Iohannis a afirmat că desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ) speră să rămână o variantă. Şeful statului a mai spus că acest lucru trebuie făcut prin procedură parlamentară, deoarece românii s-au exprimat clar că nu mai vor ordonanţe de urgenţă pe justiţie.

„Secţia specială, dacă rămâne varianta să se desfiinţeze şi sper să rămână, atunci acest lucru trebuie făcut prin procedură parlamentară. Românii au spus clar că nu îşi mai doresc ordonanţe de urgenţă în domeniul justiţiei”, a declarat Klaus Iohannis, miercuri, la Palatul Cotroceni, după ceremonia decorării unor personalităţi din domeniul culturii.

Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a anunţat, miercuri, că se pregăteşte un proiect de lege privind Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, care va fi supus dezbaterii publice. Predoiu speră ca până în 1 februarie proiectul să fie gata.

Potrivit ministrului Justiţiei, efectele demersurilor trebuie analizate cu atenţie, mai ales în privinţa dosarelor instrumentate de Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) şi a competenţelor.

Atât Guvernul, cât şi ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu au fost criticaţi la finele anului trecut, de o parte din magistraţi, pentru memorandumul depus de cel din urmă în şedinţa Executivului, care propunea desfiinţarea acestei secţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici