Iohannis îl atacă pe Toader: Aşa nu se legiferează. De la a corecta până la a ciopârţi e cale lungă / Preşedintele: Inspecţia Judiciară trebuie să rămână la CSM

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a mers cu pachetul de legi ale Justiţiei în Parlament, fără a avea drept de a legifera, demonstrând că se poate şi mai netransparent decât până acum.

589 afișări
Imaginea articolului Iohannis îl atacă pe Toader: Aşa nu se legiferează. De la a corecta până la a ciopârţi e cale lungă / Preşedintele: Inspecţia Judiciară trebuie să rămână la CSM

Iohannis îl atacă pe Toader: Aşa nu se legiferează. De la a corecta până la a ciopârţi e cale lungă

Întrebat ce poziţie are în legătură cu modificările la legile Justiţiei, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că ministrul Justiţiei a reuşit să demonstreze "că se poate şi mai netransprarent şi mai neclar, şi mai incert decât până acuma. Niciodată n-am avut, până acum, o astfel de procedură viciată de legiferare. Un pachet de legi asumat de ministru, cerut avize, toate ngative, nu se lasă ministrul, se duce fără să aibă drept de iniţiativă în Parlament, îşi dă fizic proiectele din mână. Parlamantari din coaliţie iau aceste proiecte şi le prezintă că şi cum le-ar fi creat acasă şi acum avem iniţiativa parlamentară. Aşa nu se legiferează"

Iohannis recunoaşte însă că pachetul de legi în Justiţie conţine şi măsuri bune.

"Dacă ne uităm la conţinut, cu siguranţă unele prevederi din aceste modificări ale legilor sunt bune, oportune şi necesare, mă gândesc aici la puneri de acord cu decizii ale CCR, puneri de acord cu directive europene. (...) Însă de la a corecta legislaţia, ceea ce în esenţă ar fi fost un lucru bun, până la a o ciopârţi, ceea ce se întâmplă acum, este cale lungă şi nu ar trebui să o parcurgem”, a spus preşedintele.

Şeful statului a declarat că în opinia sa nu e nevoie de prag la abuzul în serviciu. "Aud tot felul de teorii în spaţiul public şi nu pot să nu spun că mă tem de ciopârţitul legislatiei în vigoare. Mă gândesc la mult-vehiculatul prag. Nu cred că trebuie să existe prag valoric pentru a defini abuzul în serviciu. E nevoie de o discuţie aprofundată cu bună-credinţă, ori chiar această bună-credinţă e greu de văzut în toată dezbaterea".

Iohannis: Inspecţia Judiciară trebuie să rămână la CSM

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că în opinia lui, Inspecţia Judiciară ar trebui să rămână în subordinea Consiliului Suprem al Magistraturii, deoarece această instituţie este, potrivit Constituţiei, garantul independenţei justiţiei.

„Eu cred că Inspecţia Judiciară - nu este treaba preşedintelui să legifereze, dar ca opinie - trebuie să rămână la CSM. Dintr-un motiv constituţional extrem de simplu şi clar: în Constituţie, scrie sec «CSM este garantul independenţei Justiţiei». De unde concluzionăm, simplu, că Inspecţia trebuie să fie tot acolo”, a susţinut Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a spus că CSM reprezintă Justiţia, nu Parlamentul.

„Argumentele vehiculate că oamenii nu s-ar înţelege acolo (la CSM - n.r), că unii au o părere, acestea sunt detalii care se pot remedia uşor. Principiul este bine ancorat în Constituţie şi e simplu: CSM reprezintă Justiţia, nu Parlamentul. Parlamentul creează legislaţia, CSM o aplică”, a precizat Klaus Iohannis.

În pachetul de legi ale justiţiei depuse pe 29 octombrie, la Parlament, de către un grup de parlamentari PSD-ALDE, se prevede ca Inspecţia Judiciară să devină o instituţie autonomă. Unul dintre iniţiatori, Florin Iordache a afirmat că "ne dorim ca inspecţia judiciară să fie o instituţie autonomă a cărei activitate şi mod de perfecţionare a activităţii să fie dat unui Consiliu Naţional de Integritate al judecătorilor şi procurorilor".

Astfel, potrivit proiectului Legii organizării judiciare, activitatea Inspecţiei Judiciare va fi reglementată într-o nouă variantă a capitolului VII: ”(1) Se înfiinţează Consiliul Naţional de Integritate a Judecătorilor şi Procurorilor, organism reprezentativ, cu activitate nepermanentă a cărui organizare şi funcţionare se stabilesc prin lege.
(2) Atribuţiile Consiliului Naţional de Integritate a Judecătorilor şi Procurorilor:
a) numeşte şi revocă conducerea Inspecţiei Judiciare;
b) primeşte anual raportul de evaluare şi activitate a Inspecţiei Judiciare;
c) formulează recomandări referitoare la activitatea lnspecţiei Judiciare;
d) înaintează Consiliului Superior al Magistraturii propuneri pentru organizarea şi funcţionarea Inspecţiei Judiciare
e) îndeplineşte orice alte atribuţii stabilite prin lege sau regulament.
(3) Se înfiinţează Inspecţia Judiciară ca structură cu personalitate judirică, ce funcţionează la nivel naţional, ca structură unică, cu sediul în municipiul Bucureşti, prin reorganizarea Inspecţiei Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici