Iohannis în Republica Cabo Verde: Am agreat să intensificăm cooperarea pe teme importante

Preşedintele Klaus Iohannis, aflat în vizită în Cabo Verde, a convenit cu preşedintele acestei republici, José Maria Pereira Neves, să intensifice cooperarea pe teme importante – atât pentru România, cât şi pentru Cabo Verde.

189 afișări
Imaginea articolului Iohannis în Republica Cabo Verde: Am agreat să intensificăm cooperarea pe teme importante

Iohannis în Republica Cabo Verde: Am agreat să intensificăm cooperarea pe teme importante

„Mă aflu astăzi în vizită de stat în Republica Cabo Verde şi, domnule Preşedinte, vă mulţumesc pentru primirea călduroasă şi pentru ospitalitate. Relaţia dintre statele noastre, stabilită cu aproape 50 de ani în urmă, dăinuie în primul rând datorită legăturilor interumane. În acelaşi timp, Cabo Verde este, ca şi România, un loc al respectului pentru valorile democratice. I-am prezentat Preşedintelui Neves noua noastră abordare strategică de relaţionare cu Africa, având la bază o nouă Strategie Naţională, bazată pe interese şi valori comune. Am agreat să intensificăm cooperarea pe teme importante – atât pentru România, cât şi pentru Cabo Verde– precum gestionarea situaţiilor de urgenţă, combaterea schimbărilor climatice, agricultura şi siguranţa alimentară, educaţia, cercetarea şi inovarea. Memorandumurile de colaborare referitoare la gestionarea situaţiilor de urgenţă, în domeniul sanitar-veterinar şi în cel al educaţiei, care urmează să fie semnate astăzi, reflectă dorinţa noastră de consolidare a relaţiilor tradiţionale foarte bune”, a spus Iohannis.

Acesta i-a transmis preşedintelui Neves aprecierea pentru faptul că ţara sa este unul dintre statele cu cele mai notabile rezultate în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului şi guvernanţa democratică din Africa.

În acelaşi timp, România va rămâne un susţinător al aprofundării relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Cabo Verde, declară Klaus Iohannis: „Acestea sunt deja excelente şi se bazează, începând cu anul 2007, pe un Parteneriat Special, unic pentru o ţară africană. Cabo Verde este un aliat de încredere al Uniunii Europene în forurile internaţionale şi în Africa. Totodată, Cabo Verde este prima şi singura ţară africană care are un Parteneriat de Mobilitate cu Uniunea Europeană. În cadrul discuţiilor de astăzi am avut, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la o serie de dosare internaţionale şi regionale prioritare. Am analizat împreună ce putem face, la nivelul comunităţii internaţionale, pentru soluţionarea acestora. I-am prezentat domnului Preşedinte perspectiva României cu privire la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Efectele negative ale acestei agresiuni la nivel global sunt resimţite inclusiv pe continentul african, mai ales pe dimensiunea securităţii alimentare”.

Neves i-a prezentat lui Iohannis evaluarea sa cu privire la crizele regionale şi au agreat asupra nevoii de stabilitate în regiunea Sahelului: „L-am asigurat pe Preşedintele Neves de angajamentul României pentru stabilizarea şi dezvoltarea durabilă a Sahelului. România susţine soluţiile identificate de actori regionali şi sprijină statele africane în dezvoltarea capacităţii de a-şi asigura propria securitate”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici