Iohannis, înainte de reuniunea CE: E nevoie de măsuri credibile pentru prevenirea migraţiei ilegale

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, înainte de plecarea la reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles, pe tema crizei migraţiei din Marea Mediterană, că este nevoie de măsuri credibile pentru sprijinirea ţărilor de origine, ca soluţie de prevenire a migraţiei ilegale.

692 afișări
Imaginea articolului Iohannis, înainte de reuniunea CE: E nevoie de măsuri credibile pentru prevenirea migraţiei ilegale

Declaraţie de presă a preşedintelui Klaus Iohannis

Şeful statului a precizat, într-o declaraţie de presă susţinută la Aeroportul Henri Coandă, că România regretă profund ”tragediile care au avut loc şi susţine efortul de îmbunătăţire a utilizării instrumentelor de care dispune Uniunea Europeană, în domeniu, pentru a evita repetarea unor astfel de situaţii şi pentru a evita pierderile de vieţi omeneşti”.

Iohannis a arătat că, în esenţă, în cadrul reuniunii extraordinare se va discuta despre măsurile pe care Uniunea Europeană şi statele membre le pot lua, pentru a ameliora situaţia generată de fluxurile migratorii din această regiune.

”Se conturează câteva direcţii de acţiune: stoparea traficului de fiinţe umane, inclusiv prin anihilarea reţelelor de traficanţi, prin capturarea şi distrugerea capacităţilor ilegale de transport, consolidarea eforturilor pentru salvarea celor aflaţi în pericol, pe mare, întărirea cooperării cu statele de origine şi de tranzit şi în final, sprijinirea statelor membre cele mai afectate”, a precizat Klaus Iohanno

Preşedintele a mai arătat că ”este nevoie de măsuri credibile în sprijinul dezvoltării economice a ţărilor de origine, ca soluţii pe termen lung de prevenire a migraţiei ilegale”.

Iohannis a anunţat miercuri, într-o postare pe Facebook, că joi participă la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va căuta soluţii pentru criza migraţiei, arătând că "niciodată problema refugiaţilor şi a migrării nu a fost mai acută".

"Războiul, dictaturile ori corupţia generalizată silesc oameni din multe ţări ale lumii să-şi părăsească satele şi oraşele şi să ia calea refugiului. Traficanţi de toate felurile promit să-i ducă în ţări libere de violenţă şi persecuţie. Niciodată problema refugiaţilor şi a migrării nu a fost mai acută şi, de aceea, mâine particip la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va căuta soluţii pentru criza migraţiei", se arată în mesajul postat pe contul de Facebook al preşedintelui.

Reuniunea extraordinară a fost convocată de Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.

"Am decis să convoc o reuniune extraordinară a Consiliului European, pentru joia aceasta, pentru abordarea situaţiei din Marea Mediterană", a declarat, la începutul săptămânii, pe Twitter, Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.

Peste 1.000 de persoane s-au înecat, în ultima săptămână, în Marea Mediterană în încercarea de a ajunge din nordul Africii în Italia.

Guvernul de la Roma a cerut în repetate rânduri asistenţă suplimentară din partea Uniunii Europene pentru a face faţă afluxului de imigranţi din nordul Africii. Potrivit autorităţilor italiene, aproximativ un milion de imigranţi africani aşteaptă, pe coastele Libiei, să pornească pe mare spre Malta şi Italia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici