Iohannis, întrebat dacă se va ajunge la un compromis politic pe votul pentru diaspora: Cred că da

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, înainte de plecarea la Summit-ul de la Riga, că el consideră că se poate ajunge la un compromis în Parlament pe votul în diaspora, dar că nu crede că până la finalul acestei sesiuni nu se va ajunge la o formă finală a legii, deşi ar fi frumos.

249 afișări
Imaginea articolului Iohannis, întrebat dacă se va ajunge la un compromis politic pe votul pentru diaspora: Cred că da

Iohannis, întrebat dacă se va ajunge la un compromis politic pe votul pentru diaspora: Cred că da (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Întrebat ce a discutat cu parlamentarii de diaspora, în întâlnirea de la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis a spus: ”Foarte pe scurt, toată discuţia a fost în jurul votului pentru diaspora, vot prin corespondenţă, vot electronic, variantele care sunt în discuţie şi i-am rugat în final să fie partenerii mei în a promova un act normativ care înlesneşte votul prin corespondenţă”.

Întrebat dacă consideră că se va ajunge la un compromis în privinţa votului prin corespondenţă, şeful statului a răspuns: ”Eu cred că da”.

Klaus Iohannis a precizat că nu crede că se va ajunge la o formă finală a legii privind votul prin corespondenţă, până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare.

”Sincer, nu cred că până la finalul acestei sesiuni parlamentare se va ajunge la un punct de vedere transformabil în lege în privinţa votului prin corespondenţă; ar fi frumos, dar nu cred”, a spus preşedintele Iohannis.

El a explicat că legea poate fi aplicată la următoarele alegeri parlamentare, chiar dacă nu se adoptă în această sesiune parlamentară.

”Oricum, la anul, în primăvară, sunt alegeri locale - acolo nu se pune problema votului din diaspora - şi pentru alegerile parlamentare este nevoie ca legea respectivă să fie aprobată înainte de noiembrie”, a spus Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit joi, la Palatul Cotroceni, cu parlamentarii din circumscripţia electorală Diaspora, şeful statului reiterând urgenţa adoptării legislaţiei pentru votul din diaspora şi cerându-le să se implice în dialogul cu partidele, pentru găsirea unei soluţii fezabile.

Administraţia Prezidenţială a transmis printr-un comunicat de presă că temele de discuţie au vizat asigurarea exercitării dreptului la vot pentru cetăţenii din afara graniţelor, îmbunătăţirea comunicării cu reprezentanţii comunităţilor de români şi a calităţii serviciilor consulare, precum şi dezvoltarea unor politici ale statului român pentru diaspora.

Preşedintele României a reiterat urgenţa adoptării legislaţiei necesare pentru exprimarea dreptului de vot în cele mai bune condiţii de către toţi românii din afara graniţelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici