Iohannis merge la Bruxelles la reuniunea Consiliului Europen, care va avea loc joi şi vineri

Preşedintele Klaus Iohannis va participa la reuniunea Consiliului European care va avea loc în perioada 17 - 18 martie la Bruxelles, potrivit unui comunicat de presă emis miercuri de Administraţia Prezidenţială.

187 afișări
Imaginea articolului Iohannis merge la Bruxelles la reuniunea Consiliului Europen, care va avea loc joi şi vineri

Iohannis merge la Bruxelles la reuniunea Consiliului Europen, care va avea loc joi şi vineri

Iohannis merge la Bruxelles după ce premierul Dacian Cioloş a participat la o reuniune informală a Consiliului European, la începutul lunii, unde a avut şi o întâlnire cu preşedintele Consiliului, Donald Tusk.

Potrivit programului oficial, reuniunea va începe joi după-amiază cu un schimb de opinii cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

Principala temă a Consiliului o reprezintă problema migraţiei. Şefii de stat şi de guverne vor dezbate propunerile avansate de Turcia pe această temă la reuniunea informală de la începutul lunii martie.

Vineri dimineaţă liderii europeni se vor întâlni cu premierul turc, Ahmet Davutoğlu.

Problema aderării Turciei la Uniunea Europeană nu este încă "pe ordinea de zi", în pofida discuţiilor în curs care vizează deblocarea negocierilor în cadrul definitivării acordului privind criza migraţiei, a avertizat, miercuri, Angela Merkel, citată de Le Figaro.

Premierul Dacian Cioloş a declarat, după reuniunea informală a Consiliului de la începutul lunii, că propunerile Turciei privind gestionarea migranţilor au fost ''în general'' bine primite de şefii de stat şi de guvern, iar implementarea lor va duce la descurajarea migraţiei ilegale către UE în termen de câteva săptămâni de la punerea lor în practică.

El a explicat că propunerea venită din partea Ankarei, după discuţii cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, presupune ''un angajament din partea Turciei de a prelua toţi migranţii ilegali care trec de frontiera Turciei în Uniunea Europeană, deci în Grecia, cu obiectivul de a returna în ţările de origine acei migranţi care nu provin din Siria şi de a accepta ca migranţi azilanţi doar pe sirieni în tabere din Turcia, în responsabilitatea Turciei''.

''Turcia a solicitat din partea UE pentru fiecare migrant ilegal care ar fi trecut din Turcia în Grecia şi care ar urma urma să fie acceptat de Turcia în retur, Turcia să trimită în raport de unu la unu migranţi legal din Turcia spre Uniunea Europeană", a mai spus premierul român.

"În schimb, Turcia aşteaptă din partea UE, dincolo de această readmisie legală a unei părţi din migranţi, şi o susţinere financiară mai consistentă care să treacă dincolo de cele trei miliarde de euro deja promise. Aşteaptă, totodată, o accelerare a procesului de pregătire pentru aderare la UE, cu o liberalizare a regimului de vize, într-un proces mai accelerat. Iniţial, fusese promisă o liberalizare a regimului de vize pentru toamnă. Turcia aşteaptă ca acest proces să fie scurtat şi să aibă loc până la sfârşitul lunii iunie şi, totodată, posibilitatea de a deschide noi capitole de negociere", a detaliat şeful Executivului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici