Iohannis: Moldova are o mare şansă, pe care noi n-am avut-o. Această şansă se numeşte România

Preşedintele Klaus Iohannis le-a vorbit, miercuri, studenţilor Universităţii de Stat din Moldova, despre cooperarea dintre cele două state, care dovedeşte cât de important este să ai ”un bun avocat” în parcursul european, arătând că ”Moldova are o mare şansă, şi acea şansă se numeşte România”.

1638 afişări
Imaginea articolului Iohannis: Moldova are o mare şansă, pe care noi n-am avut-o. Această şansă se numeşte România

Klaus Iohannis (Imagine: Radu Stefan/ Mediafax Foto)

Preşedintele a afirmat în discursul său că, faţă de vizita precedentă făcută la Chişinău, acum se află aici în calitate de preşedinte al României, motiv pentru care ”emoţiile sale sunt şi mai puternice”.

”Prezenţa mea în faţa dumneavoastră este nu doar un motiv de bucurie, ci şi un prilej de a vorbi despre lucruri faţă de care simţim la fel: despre valorile noastre comune şi despre provocările momentului, dar şi despre oportunităţile pe care acest spaţiu de pe continentul european şi aceste timpuri le oferă. Vreau să mă refer la două valori fundamentale care guvernează relaţia dintre noi: solidaritatea şi identitatea. Şi rezum aceste două noţiuni, interdependente în cazul nostru, prin proiectul european asumat de Republica Moldova în relaţie cu România”, a spus şeful statului.

Potrivit lui Iohannis, cooperarea dintre cele două state dovedeşte cât de important este să ai ”un bun avocat” în acest parcurs.

”Moldova are o mare şansă, pe care noi n-am avut-o la momentul aderării. Această şansă se numeşte România, membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, astăzi cel mai redutabil susţinător al Republicii Moldova în procesul de integrare.

Klaus Iohannis le-a transmis studenţilor de la Universitatea de Stat din Moldova că este dascăl de profesie şi ştie că rolul unui dascăl nu este doar de a împărtăşi cunoştinţe, ci ”are o misiune mult mai grea, aceea de a transmite valori şi de a construi astfel caractere”.

”În plus, rolul dumneavoastră pentru apărarea şi păstrarea limbii române este unul fundamental, lucru pentru care vă sunt recunoscător şi vă îndemn să mergeţi mai departe. Provin dintr-o generaţie care a avut nefericirea să cunoască viaţa sub un regim absurd şi criminal, care a încercat să şteargă valorile fundamentale ale comunităţilor. Pe ambele maluri ale Prutului trăim cu cicatricele acestui trecut. De aceea îmi exprim acum respectul pentru eroii care s-au jertfit pentru propăşirea limbii române”, a afirmat şeful statului

Preşedintele României a ţinut să transmită ”salutul cetăţenilor români, care, prin deciziile luate în decursul ultimilor ani, au arătat că sprijină cu toată hotărârea parcursul european al Republicii Moldova”.

”Pentru noi, drumul dumneavoastră către Europa unită reprezintă o prioritate naţională. Avem, în acest moment, ca proiect politic asumat unanim – Preşedinţie, Guvern, Parlament – ideea de sprijin european pentru Chişinău. Subliniez angajamentul meu ferm în calitate de Preşedinte al României de a susţine aceste demersuri, în baza prerogativelor funcţiei pe care o deţin”, a afirmat preşedintele Iohannis în discursul său.

Preşedintele a ţinut să sublinieze şi ”importanţa efortului Chişinăului de a continua parcursul european”, transmiţându-le studenţilor că vor deveni, în următorii ani, vocea locuitorilor Republicii Moldova, fie că vorbim despre politicieni, funcţionari ai statului, jurnalişti, cercetători, activişti civici, reprezentanţi ai mediului de afaceri”.

”În această calitate, veţi avea responsabilitatea decisivă de a conduce Republica Moldova în marea familie europeană. Astfel, elitele moldoveneşti au marea şansă de a contribui la aşezarea Republicii Moldova acolo unde îi este locul, în Uniunea Europeană, alături de România”, le-a spus Iohannis studenţilor de la Universitatea de Stat.

Potrivit lui Iohannis, ”construcţia unui viitor durabil nu poate fi însuşită doar de către cetăţenii Republicii Moldova, ci trebuie asumată cu hotărâre de Guvernul de la Chişinău, oricare ar fi acesta”.

”Una dintre marile provocări ale anilor următori este să duceţi la îndeplinire reformele democratice începute în ţara dumneavoastră. Nu există altă cale spre prosperitate şi securitate decât a continua acest efort susţinut. Din nou, solidaritatea românească se va manifesta prin împărtăşirea experienţei pe care România a dobândit-o”, a precizat Klaus Iohannis.

Şeful statului a mai menţionat că în ultimii ani, Republica Moldova a făcut eforturi importante pentru apropierea de Uniunea Europeană.

”Republica Moldova a reuşit să fructifice din plin statutul de membru al Parteneriatului Estic, obţinând anularea vizelor pentru cetăţenii moldoveni şi semnarea, alături de Ucraina şi Georgia, a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, inclusiv componenta de liberalizare a schimburilor. Aceştia sunt paşi hotărâţi în vederea integrării, dar nu şi suficienţi. De aceea eforturile trebuie să continue”, a afirmat Iohannis.

”Trăim vremuri tulburi, chiar la graniţele noastre, o perspectivă care complică şi mai mult strădaniile Republicii Moldova. Cred că, în actualul context regional marcat de instabilitate, este de datoria României să contribuie la garantarea perspectivei europene a Republicii Moldova. Pentru noi, sprijinul acordat Republicii Moldova nu se rezumă doar la cel instituţional. Este vorba despre o adâncire a cooperării pe toate planurile, a relaţiilor economice, a dialogului cultural şi politic nu doar la nivel de stat, ci şi între comunităţile locale. De asemenea, trebuie să sprijinim proiectele care conduc la creşterea independenţei energetice a Republicii Moldova, pentru ca acest stat să devină independent până la capăt”, a mai declarat Klaus Iohannis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici