Iohannis nu a fost niciodată în incompatibilitate în timpul mandatelor de primar

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a declarat, joi, că nu s-a aflat niciodată în incompatibilitate şi că, după ce a fost ales primar, a demisionat din funcţia de administrator al unei societăţi comerciale, însă "din motive birocratice" acest lucru a fost comunicat mai târziu la Registrul Comerţului.

22 afișări
Imaginea articolului Iohannis nu a fost niciodată în incompatibilitate în timpul mandatelor de primar

Iohannis nu a fost niciodată în incompatibilitate în timpul mandatelor de primar (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Iohannis a făcut aceste afirmaţii într-o conferinţă de presă, în contextul în care în cotidianul Evenimentul Zilei a publicat un articol potrivit căruia primarul Sibiului a încălcat legea incompatibilităţii şi nu ar mai putea fi numit, timp de trei ani, într-o funcţie publică, cum este şi cea de premier.

"Eu nu m-am aflat niciodată în incompatibilitate, este o eroare. Eu am demisionat în termen, însă din motive birocratice acest lucru a fost comunicat la Registrul Comerţului mai târziu. Acest lucru se datorează unei oarecare lejerităţi cu care se fac lucrurile la Parcul Industrial (SC Parcul Industrial Şura Mică - n.r.) ", a declarat Iohannis.

El a relatat că a primit o cerere scrisă din partea cotidianului menţionat referitoare la acest subiect, cerere la care a dat răspuns, însă reporterul a preferat să nu folosească informaţiile oferite oficial.

La rândul său, Biroul de presă al Primăriei Sibiu a transmis presei o clarificare a situaţiei semnate în cotidian.

"Primarul Klaus Iohannis nu s-a aflat în incompatibilitate de funcţii în niciun moment pe întreaga durată a mandatelor sale de primar. După apariţia legii 161 din data de 19 aprilie 2003, în termenul legal de 60 de zile, primarul Klaus Iohannis a formulat demisia din calitatea de membru al Consiliului de Administraţie al SC Parcul Industrial Şura Mică, în data de 19 mai 2003. Consiliul de Administraţie şi directorul general al parcului au luat act de demisia domnului Klaus Iohannis şi de vacantarea acestui post, aşa cum rezultă şi din actele emise de SC Parcul Industrial Şura Mică", se arată în document.

Conform EVZ, în primul său mandat, Klaus Iohannis a îndeplinit în paralel, timp de un an, funcţia de primar şi cea de administrator al unei societăţi comerciale (SC Parcuri Industriale Sibiu - Şura Mică) , deşi legea interzice acest lucru.

Fostul prefect de Sibiu Mircea Silvestru Lup "a trecut cu vederea incompatibilitatea" lui Iohannis, care ar fi trebuit să fie îndepărtat din funcţia de primar în urmă cu şase ani, când ocupa în paralel cele două funcţii, menţionează sursa citată, care adaugă că Iohannis nu poate fi sancţionat în actualul mandat de primar.

Potrivit aceleiaşi surse, dacă Agenţia Naţională de Integritate certifică incompatibilitetea, edilul nu poate fi numit, timp de trei ani, într- o funcţie sau demnitate publică, categorie în care se încadrează şi cea de prim-ministru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici