Iohannis: Nu cred într-o criză a partidelor tradiţionale, în mod particular a dreptei

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat vineri că nu crede într-o criză a ofertei şi soluţiilor politice ale partidelor tradiţionale, în mod particular ale dreptei, într-un mesaj transmis Consiliului Tineretului Partidului Popular European.

219 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Nu cred într-o criză a partidelor tradiţionale, în mod particular a dreptei

Iohannis: Nu cred într-o criză a partidelor tradiţionale, în mod particular a dreptei (Imagine: Codrin Prisecaru/ Arhiva Mediafax Foto)

"Nu cred într-o criză a ofertei şi soluţiilor politice ale partidelor tradiţionale, în mod particular ale dreptei, ci într-un deficit de atenţie şi de comunicare în relaţia dintre partide şi cetăţeni. Participarea politică, în sensul ei clasic, a fost cheia succesului dreptei în România, în fiecare din momentele cheie ale istoriei noastre postcomuniste, inclusiv în alegerile prezidenţiale din 2014, când am câştigat mandatul de Preşedinte al României", le-a transmis preşedintele tinerilor populari europeni, într-un mesaj citit de Laurenţiu-Mihai Ştefan, consilier prezidenţial la Departamentul Politică Internă.

Klaus Iohannis crede că este important ca ascensiunea discursurilor extremiste şi populiste să nu intimideze pentru că partidele extremiste nu pot oferi soluţii reale.

"Este important să nu ne lăsăm intimidaţi de ascensiunea discursurilor extremiste şi populiste. Lideri politici maturi, lideri ai partidelor politice cu repere doctrinare solide, aşa cum sunt cele care aparţin dreptei europene şi în special Partidului Popular European, ştiu că partidele extremiste nu pot oferi soluţii reale problemelor curente ale cetăţenilor şi statului; nu propun politici fezabile în educaţie, sănătate, infrastructură, etc. Dar forţa acestei convingeri poate fi transmisă doar dacă şi-au construit parteneri de dialog în societate", consideră preşedintele.

Şeful statului a spus că atât proiectul european, cât şi sistemele politice naţionale sunt în dificultate, probleme ''înrădăcinate mai curând în deficitul democratic despre care vorbim de decenii, şi mai puţin în natura specială a crizelor cu care ne confruntăm''.

"Cetăţenii europeni sunt azi marcaţi de neîncredere, resemnare, scepticism incertitudine şi temeri; toate acestea sunt indicii ale unei crize de legimitate politică cauzate de acest deficit democratic. Lipseşte sentimentul că sunt consultaţi şi ascultaţi, că cei care decid, răspund apoi politic. Criza de legitimitate pune sub semnul întrebării deciziile luate la nivel naţional sau comunitar şi se concretizează în susţinere oferită soluţiilor populiste, în ascensiunea forţelor extremiste, în opţiunea pentru poziţii anti-sistem, în replieri cu valenţe naţionaliste şi xenofobe", a afirmat preşedintele.

Iohannis a mai subliniat că cele mai pesimiste scenarii presupun destrămarea UE, însă România consideră "un astfel de scenariu inacceptabil".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici