Iohannis: O să cer SRI să verifice dacă unele informări pot fi desecretizate şi date publicului. Nu-mi amintesc de nicio discuţie sau informare care s-ar fi referit la un anumit producător

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că o să ceară SRI să verifice dacă unele dintre informările SRI privind sistemul de sănătate pot fi desecretizate şi date publicului, deşi şeful statului precizase iniţial că nu există nicio soluţie legală pentru ca notele SRI să ajungă la opinia publică.

934 afișări
Imaginea articolului Iohannis: O să cer SRI să verifice dacă unele informări pot fi desecretizate şi date publicului. Nu-mi amintesc de nicio discuţie sau informare care s-ar fi referit la un anumit producător

Iohannis: O să cer SRI să verifice dacă unele informări pot fi desecretizate şi date publicului. Nu-mi amintesc de nicio discuţie sau informare care s-ar fi referit la un anumit producător

"Această chestiune, dacă anumite informări pot fi făcute publice sau nu, am abordat-o înainte, cu colegul dumneavoastră. O să cer SRI să verifice dacă unele din aceste informări pot fi desecretizate şi date publicului" a răspuns şeful statului, unui jurnalist care a întrebat dacă va cere în cadrul viitoare şedinţe a CSAT să facă publice anumite informaţii legate de subiect.

Anterior, un alt jurnalist îl întrebase pe Klaus Iohannis dacă "noi nu avem nicio soluţie de a vedea şi noi informările... noi, cetăţenii?" şi dacă "nu există nicio soluţie legală ca să ne convingem?".

"Nu, ele sunt destinate unei categorii de demnitari, ele sunt cu titlul de secret şi strict secret. Nu sunt destinate publicului general. Dar puteţi să cereţi lămuriri de la SRI. Nu ştiu dacă unele dintre ele pot fi date cu titlul de nesecret, dacă aşa este, atunci o să vă lămurească SRI" a spus şeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi că a inclus problemele din sănătate pe ordinea de zi a şedinţei CSAT de vineri, 27 mai, precizând că a cerut instituţiilor abilitate să vină nu doar cu informări, ci şi cu soluţii.

De asemenea, şeful statului a susţinut că SRI şi-a făcut datoria în ceea ce priveşte informarea decidenţilor pe subicetul sănătăţii, însă "este evident că anumiţi demnitari nu au citit cu atenţie informările sau le-au ignirat cu bună ştiinţă".

SRI a transmis, între 2011-2016, preşedinţilor României, prim-miniştrilor, preşedinţilor Parlamentului, miniştrilor Sănătăţii, 115 documente vizând infecţiile intraspitaliceşti şi doar 4 informări privind Hexi Pharma, către autorităţi locale din Cluj şi Vâlcea şi Ministerul Sănătăţii, a anunţat miercuri Comisia parlamentară de control a activităţii SRI.

În acelaşi interval, alte 388 de documente referitoare la infecţii intraspitaliceşti şi infecţii nosocomiale au fost trimise prefecţilor şi preşedinţilor de CJ, potrivit sursei citate.

Iohannis:Nu-mi amintesc de nicio discuţie sau informare care s-ar fi referit la un anumit producător

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că ultima informare despre o situaţie gravă din sistemul de sănătate a primit-o după tragedia de la Colectiv şi a explicat ce informări ale SRI ajung la el şi care rămân la nivelul consilierilor prezidenţiali.

”Anumite informări ajung la Administraţia Prezidenţială, dar dacă sunt specific pentru un domeniu, ele, de regulă, ajung la consilierii care se ocupă de acest domeniu”, a spus Iohannis.

Şeful statului susţine că nu a primit nicio informaţie referitoare la Hexi Pharma.

”Nu-mi amintesc de nicio discuţie sau informare care s-ar fi referit la un anumit producător, dar au fost informări despre proceduri care nu merg bine în unele spitale, este adevărat. În momentul în care noi primim informări, le citim şi ne considerăm informaţi. Preşedinţia nu este entitate de sesizare. Preşedintele nu este un supraguvern. Fiindcă aceste informări… trebuie să vă spun un pic cum arată ele: vine o informare despre o temă X. Majoritatea sunt trimise din oficiu şi Administraţiei Prezidenţiale, dar ele nu sunt destinate special Administraţiei Prezidenţiale. Dacă informarea conţine lucruri care sunt demne de ştiut în zona spitalelor, informarea merge la prim-ministru, ministrul Sănătăţii, eventual la un director judeţean. Dacă sunt sesizate abateri care, eventual, ar putea fi considerate penale, atunci aceste informări merg şi la parchete. De fiecare data, cel care este autoritate în domeniu trebuie să acţioneze. Dacă o informare e făcută pentru ministrul Sănătăţii, nu acţionează instituţional Administraţia Prezidenţială. Dacă sunt chestiuni foarte grave, atunci consilierii prezidenţiali vin cu o informare special către mine, iar dacă consider şi eu că este un caz grav, pot să-l prezint într-o discuţie cu primul ministru, că e o chestiune care ţine de Guvern, sau pot să cer o informare în CSAT. Dar nu este gândit în aşa fel încât să primească informări 10 oameni şi Preşedinţia să sesizeze suplimentar Ministerul Sănătăţii – atenţie, că ne-a scris SRI că sunt anumite probleme", a explicat Iohannis.

El a fost întrebat şi dacă nu a primit în ultima perioadă nicio informare cu privire la sistemul de sănătate pe care să o considere gravă.

”Ba da. Imediat după Colectiv am primit câteva şi le-am discutat la vremea respectivă”, a răspuns preşedintele Iohannis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici