SRI a achiziţionat dezinfectanţi de la Hexi Pharma în perioada 2011-2016. Serviciul a transmis 115 note vizând infecţiile din spitale şi doar 4 despre Hexi Pharma

SRI a achiziţionat dezinfectanţi de la Hexi Pharma în proporţie de 10% din valoarea totală a achiziţiilor în domeniu, în perioada 2011-2016, însă în prezent nu mai există nicio relaţie contractuală între serviciu şi compania respectivă, informează Comisia parlamentară de control a activităţii SRI.

5193 afişări
Imaginea articolului SRI a achiziţionat dezinfectanţi de la Hexi Pharma în perioada 2011-2016. Serviciul a transmis 115 note vizând infecţiile din spitale şi doar 4 despre Hexi Pharma

SRI a achiziţionat dezinfectanţi de la Hexi Pharma în perioada 2011-2016. Serviciul a transmis 115 note vizând infecţiile din spitale şi doar 4 despre Hexi Pharma

"În prezent, SRI, prin autorităţile contractante (Direcţia Medicală şi Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Agrippa Ionescu”), nu are raporturi comerciale cu operatorul economic SC Hexi Pharma SRL. În intervalul 2011 - februarie 2016, unităţile sanitare menţionate au efectuat achiziţii directe, concurenţial, prin catalogul electronic din SEAP de la această societate comercială (în cuantum de aproximativ 10% din valoarea totală a dezinfectanţilor achiziţionaţi) cu respectarea legislaţiei în vigoare în domeniul achiziţiilor publice şi a reglementărilor specifice unităţilor sanitare. Relaţiile contractuale s-au încheiat ca urmare a unor neconcordanţe pe care instituţia le-a identificat", precizează comisia parlamentară de control asupra activităţii SRI, printr-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Membrii comisiei mai spun că, în urma verificărilor efectuate la nivelul SRI, "nu au fost identificate niciun fel de alte legături între activitatea SRI şi SC HEXI PHARMA SRL, respectiv administratorii şi/sau acţionarii acesteia"

"Având în vedere faptul că în momentul de faţă este în desfăşurare o anchetă penală şi, pe de alta parte, la nivelul obiectivului asumat de SRI <<prevenirea/contracararea afectării grave a dreptului la ocrotirea sănătăţii>> există operaţiuni în desfăşurare, menţionăm, spre informarea opiniei publice, următoarele: conducerea SRI şi-a reiterat disponibilitatea de a oferi Comisiei amănunte suplimentare, după caz, despre problematica/subiectele supuse verificărilor Comisiei în condiţiile cadrului legal; comunicarea publică a Comisiei este supusă aceloraşi condiţionalităţi legale", se mai arată în comunicat.

SRI a transmis 115 note vizând infecţiile din spitale şi doar 4 despre Hexi Pharma, către autorităţi locale şi Ministerul Sănătăţii

SRI a transmis, între 2011-2016,  preşedinţilor României, prim-miniştrilor, preşedinţilor Parlamentului, miniştrilor Sănătăţii, 115 documente vizând infecţiile  intraspitaliceşti şi doar  4 informări privind Hexi Pharma, către autorităţi locale din Cluj şi Vâlcea şi MS, potrivit Comisiei SRI.

Informaţiile privind documentele SRI au fost făcute publice de comisia parlamentară de control asupra activităţii SRI, care a transmis miercuri concluziile controlului declanşat de acest for parlamentar în legătură cu acţiunile SRI referitor la problematica infecţiilor nosocomiale - aşa-numitul scandal „Hexi Pharma”.

Comisia a analizat documentele oficiale transmise de SRI, ajungând la următoarele concluzii: pe durata anilor 2011-2016, perioadă vizată de verificările Comisiei, "SRI a derulat o activitate continuă şi consecventă de informare a beneficiarilor legali din plan central şi local".

"Informările transmise au vizat atât chestiuni de natură strategică, cât şi probleme concrete, prin semnalări punctuale la nivel decizional-operaţional. Astfel, în intervalul menţionat, SRI a pus la dispoziţia factorilor de decizie de la nivel central – preşedinţilor României, prim-miniştrilor, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, miniştrilor Sănătăţii, altor miniştri şi responsabili din domeniul securităţii naţionale - 115 documente de informare vizând infecţiile intraspitaliceşti sau care abordează şi subiectul infecţiilor nosocomiale, iar beneficiarilor de la nivel local – prefecţilor şi preşedinţilor de consilii judeţene din majoritatea judeţelor ţării - 388 de documente de informare vizând acest subiect", informează comisia, printr-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

De asemenea, SRI a transmis organelor de aplicare a legii un număr de 22 de documente de informare, care cuprindeau indicii privind întrunirea elementelor constitutive ale unor infracţiuni.

"În ceea ce priveşte, în mod specific, SC HEXI PHARMA CO. SRL: în planul acţiunilor preventive realizate de SRI, în perioada verificată, 2011 – 2016, au fost transmise 4 informări factorilor de decizie locali (preşedinţilor Consiliilor judeţene Cluj şi Vâlcea, respectiv prefectului judeţului Cluj) şi centrali (Ministrului Sănătăţii), care cuprind aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare a dezinfectanţilor utilizaţi în unităţi spitaliceşti, inclusiv a celor furnizaţi de SC HEXI PHARMA CO SRL Bucureşti. Ulterior mediatizării acestui subiect, SRI a mai transmis două informări beneficiarilor la nivel central", mai precizează Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici