Iohannis: Nu este obligatoriu să regândim fundamental rolul fiecărei puteri în stat

Liderul PNL, Klaus Iohannis, a afirmat, întrebat dacă ar susţine ideea unei republici parlamentare, că nu este obligatoriu să fie regândit fundamental rolul fiecărei puteri în stat aşa cum este ea definită în Constituţie, adăugând: ”Este un model pe care îl avem acum care se potriveşte cu România”.

294 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Nu este obligatoriu să regândim fundamental rolul fiecărei puteri în stat

Iohannis: Nu este obligatoriu să regândim fundamental rolul fiecărei puteri în stat (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

Klaus Iohannis, candidatul Alianţei Creştin-Liberale (ACL) la Preşedinţie, a fost întrebat, marţi seară, într-o conferinţă de presă, la Alba Iulia, dacă ar susţine ideea unei republici parlamentare, el spunând că problema nu este modificarea Constituţiei, ci separaţia puterilor în stat care să fie ”realitate nu deziderat”.

Eu cred că nu este obligatoriu să regândim fundamental rolul fiecărei puteri în stat aşa cum este ea definită în Constituţie. Este un model pe care îl avem acum care se potriveşte cu România. Problema este cu totul alta. Trebuie să avem grijă ca separaţia puterilor în stat să fie realitate nu deziderat, să avem preşedinte care înţelege că nu este rolul lui să conducă efectiv Guvernul, ci să aibă viziuni şi să creeze un spaţiu de concretizare a viziunilor. Trebuie să avem un Guvern care înţelege că rolul lui nu este de a face legi, ci de a guverna ţara şi nu de la televizor. Şi trebuie să avem un Parlament care înţelege că trebuie să facă legi bune, legi clare, ca să permită funcţionarea statului. Acestea sunt problemele”, a spus Iohannis.

El a adăugat că este nevoie de anumite modificări în Constituţie, însă nu acestea sunt problemele fundamentale, ci ele ţin de separarea puterilor în stat.

”Separarea puterilor în stat trebuie să fie garantată de cineva, iar acel cineva trebuie să fie preşedintele”, a mai spus Klaus Iohannis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici