Iohannis nu renunţă la Lazăr: Propunerea de revocare mi s-a părut şi mi se pare o eroare/ Mesajul şefului statului pentru Tudorel Toader, legat de şefia DNA

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că, înainte de a lua o decizie privind revocarea din funcţie a procurorului şef. Augustin Lazăr, va studia motivarea avizului negativ dat de procurorii CSM. El a precizat că propunerea de revocare a lui Augustin Lazăr i s-a părut şi i se pare o eroare.

2995 afișări
Imaginea articolului Iohannis nu renunţă la Lazăr: Propunerea de revocare mi s-a părut şi mi se pare o eroare/ Mesajul şefului statului pentru Tudorel Toader, legat de şefia DNA

Iohannis nu renunţă la Lazăr: Propunerea de revocare mi s-a părut şi mi se pare o eroare/ Mesajul şefului statului pentru Tudorel Toader, legat de şefia DNA

”O să studiez acea motivare. Ce am înţeles până acum din ce s-a vehiculat în public sună foarte corect. Iar despre activitatea dlui procuror general am mai spus că este un procuror care îşi face treaba foarte bine, iar această propunere de revocare mi s-a părut şi mi se pare o eroare”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Procurorii CSM arată, în motivare, că au avizat negativ revocarea procurorului general, deoarece solicitarea ministrului Justiţiei nu respectă condiţiile de legalitate şi Tudorel Toader a dovedit o evaluare personală, raportându-se în principal la declaraţiile publice ale lui Augustin Lazăr.

„În procedura de evaluare a procurorului general al PÎCCJ, ministrul Justiţiei a procedat la o evaluare personală, în temeiul art. 54 alin 1 din Ledfea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, având ca reper criteriile prevăzute de art. 51 din acelaşi act normativ, raportându-se în principal la declaraţiile publice ale procurorului general al PÎCCJ în contextul demarării procedurii de revocare a procurorului şef al DNA şi al constatării de către Curtea Constituţională a unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi Preşedintele României”, se arată în motivarea procurorilor CSM.

Potrivit sursei citate, raportul de evaluare a lui Lazăr nu respectă dispoziţiile legale în vigoare, standardele internaţionale şi naţionale în materia activităţii Ministerului Public şi contravine direcţiei jurisprudenţiale conturate atât de organismele internaţionale, cât şi de CCR.

„Potrivit dispoziţiilor legale în vigoare, avizul exprimat are caracter consultativ, iar potrivit Deciziei CCR nr. 358/2018, acesta poate viza atât legalitatea, cât şi temeinica propunerii de revocare din funcţia de procuror general, însă refuzul preşedintelui de eliberare din funcţie poate viza doar aspecte de legalitate, mai spune Secţia pentrui procurori a CSM.

Procurorii mai spun în motivare că solicitarea lui Tudorel Toader este nelegală, de aceea avizul pentru revocarea lui Lazăr este negativ.

„Având în vedere că solicitarea formulată de ministrul Justiţiei nu respectă condiţiile de legalitate, Secţia pentru procurori apreciază că nu se impune analiza, sub aspectul temeiniciei, a motivelor invocate în Raportul privind activitatea managerială a procurorului general al României, domnul Augustin Lazăr”, se mai arată în motivare.

Secţia pentru procurori a CSM a avizat negativ, luni, cererea de revocare a procurorului general, Augustin Lazăr, cu un scor de 5 la 1, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse din cadrul Consiliului. Votul pentru aviz pozitiv a fost al lui Tudorel Toader.

Iohannis, despre nominalizarea la şefia DNA: Să se desfăşoare în conformitate cu legea

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, referindu-se la exigenţele pe care le are pentru a accepta propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, pentru conducerea DNA, că vrea ca procesul de selecţie în conformitate cu legea.

”(Am - n.r.) nişte exigenţe foarte simple - să se desfăşoare în conformitate cu legea. Atât! Alte pretenţii nu am avut de la ministru şi nici măcar pe aste nu a îndeplinit-o”, a spus preşedintele Klaus Iohannis, întrebat ce exigenţe va avea de la următorul proces de selecţie a procurorului şef al DNA.

El a mai spus că motivaţia pentru care a respins propunerea referitoare la Adina Florea se regăseşte în comunicatul Preşedinţiei de miercuri.

”Poziţia Administraţiei Prezidenţiale, evident şi a mea, este exact aceea care este scrisă”, a completat şeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis a respins, miercuri, numirea Adinei Florea la conducerea DNA, dar şi a altor patru candidaţi pentru funcţii de conducere în Parchetul General şi la DIICOT, invocând că nu sunt întrunite condiţiile de legalitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici