Iohannis: OUG privind migraţia, încercarea PSD de a schimba configuraţia politică în prag de alegeri

Liderul PNL, Klaus Iohannis, spune că OUG privind migraţia aleşilor locali este o încercare a PSD de a schimba configuraţia politică în prag de alegeri prezidenţiale, ceea ce i se pare "inadmisibil”, în acelaşi timp el avertizându-i pe aleşii liberali ”să nu se lase ademeniţi”.

328 afișări
Imaginea articolului Iohannis: OUG privind migraţia, încercarea PSD de a schimba configuraţia politică în prag de alegeri

Iohannis: OUG privind migraţia, încercarea PSD de a schimba configuraţia politică în prag de alegeri (Imagine: Codrin Prisecaru/Mediafax Foto)

Liderul PNL, Klaus Iohannis, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că Ordonanţa 55 "legalizează traseismul în administraţia publică locală” şi este neconstituţională, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Împreună cu specialiştii din ACL a fost analizată această ordonanţă şi, pe lângă faptul că noi, politic, am declarat şi considerăm că această ordonanţă vine să pregătească un avantaj net pentru candidatul PSD, folosindu-se de majoritatea din Parlament şi de faptul că PSD guvernează România, specialiştii noştri consideră că ordonanţa este neconstituţională. În acest sens îi avertizez public pe toţi colegii mei din administraţia publică locală - aleşi preşedinţi ai consiliilor judeţene, primari, consilieri judeţeni, consilieri locali şi supleanţi pe listele consiliilor - să nu se lase ademeniţi şi să nu opteze în concordoanţă cu această ordonanţă”, a declarat Iohannis.

Acesta a adăugat că ACL va ataca la Curtea Constituţională documentul.

"Noi, ACL, vom ataca toate aceste acte: vom ataca ordonanţa şi fiecare opţiune a unui ales local în parte. Îi avertizez pe colegii mei că această ordonanţă va fi anulată de Curtea Constituşională şi se vor trezi în situaţia de ilegalitate care va duce la pierderea mandatului lor”, a spus liderul PNL.

Potrivit acestuia, "aspectale de necostituţionalitate se văd foarte simplu”.

"E vorba de caracterul temporar al ordonanţei care nu tratează pe picior de egalitate, pe întreaga durată a mandatului, opţiunea alesului local de a schimba partidul politic. Este vorba, în al doilea rând, de înfrângerea voinţei electoratului, ceea ce am spus mai de mult, bătaie de joc la adresa electoratului. Acesta s-a pronunţat prin votul său, fie direct, ca în cazul primarului şi preşedinţilor consiliilor judeţene şi pe listă pentru consilieri. În fine, lucru foarte grav, mai ales în situaţia în care mai sunt doar puţine săptămâni până la scrutinul prezidenţial, se schimbă configuraţia structurii politice, este o modificare cu un impact deosebit de puternic şi inadmisibil în perioada de pregătire a alegerilor”, a declarat Iohannis.

Potrivit liderului PNL, ordonanţa "contravine practicilor Curţii Constituţionale” şi "este o încercare a PSD şi a Guvernului de a schimba configuraţia politică în prag de alegeri prezidenţiale”, ceea ce i se pare "inadmisibil”.

Iohannis a mai afirmat că s-au făcut presiuni asupra aleşilor locali "să treacă într-un partid aflat la guvernare”.

Întrebat dacă ACL va accepta aleşi locali de la alte partide, Iohannis a răspuns negativ: "Nu primim traseişti politici, nu dorim să încurajăm traseismul politic, nu dorim să încurajăm fraudarea alegerilor”.

OUG care permite migraţia aleşilor locali fără ca aceştia să îşi piardă mandatul a fost publicată marţi în Monitorul Oficial.

Aleşii locali care îşi vor schimba formaţiunea, în termenul de 45 de zile prevăzut de OUG care permite migraţia aleşilor locali, o vor putea face o singură dată, ordonanţa prevăzând şi că opţiunea este pentru partid, organizaţie a minorităţilor naţionale sau statut de independent.

"Pentru anul 2014, prin derogare de la prevederile art. 9 alin. (2) lit. h1) şi art. 15 alin. (2) lit. g1) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare, în termen de 45 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni, precum şi candidaţii care au fost declaraţi supleanţi, îşi pot exprima în scris şi o singo singură dată opţiunea cu privire la partidul politic, organizaţia minorităţii naţionale din care doresc să facă parte sau să devină independenţi, fără ca aleşii locali respectivi să-şi piardă calitatea dobândită în urma alegerilor", se arată în ordonanţa de urgenţă.

Proiectul legii de aprobare a OUG a ajuns şi la Senat, prima Cameră sesizată pentru dezbaterea actului normativ.

Secretarul general al Senatului, Ion Vărgău, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că actul normativ a fost înregistrat la Secretariatul general al instituţiei, urmând să intre în parcursul legislativ. Astfel, proiectul legii de aprobare a OUG va fi înscris pe ordinea de zi a Biroului Permanent, care îl va distribui spre dezbatere comisiilor de specialitate, acestea urmând să elaboreze raportul ce va fi supus ulterior votului plenului.

După votul în plenul Senatului, actul normativ va fi transmis Camerei Deputaţilor, care are competenţă decizională.

Ordonanţa de urgenţă se consideră intrată în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, fiind îndeplinită şi prevederea de depunere la Camera competentă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici