Iohannis: Prima promisiune - alt mod de a face politică, fără gălăgie şi spectacol. Nu mă joc cu legile

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, la conferinţa de bilanţ după primele 100 de zile de mandat, că nu are prima reacţie la fiecare breaking news deoarece prima sa promisiune a fost un alt mod de a face politică, fără gălăgie şi spectacol.

176 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Prima promisiune - alt mod de a face politică, fără gălăgie şi spectacol. Nu mă joc cu legile

Klaus Iohannis (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Dragi români, au trecut primele 100 de zile din mandatul meu de preşedinte. Unii se întreabă de ce nu am vorbit mai mult în această perioadă. De ce nu am eu prima reacţie la fiecare breaking news. De ce nu admonestez public alte instituţii. De ce nu critic zilnic alţi politicieni. Foarte simplu. Pentru că nu acesta este rolul unui preşedinte. Şi pentru că aceasta a fost prima mea promisiune: alt mod de a face politică, fără gălăgie şi spectacol; mai puţine vorbe de dragul vorbelor şi mai multă construcţie; cu raţiune şi răbdare", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a afirmat că primele 100 de zile ale mandatului său au fost "despre valori şi despre modul în care ele pot să ne transforme viaţa".

"A fost important, pentru mine, să reafirm încrederea în nişte principii pe care comportamentul altor oameni politici în exerciţiul puterii le-au golit de conţinut. România lucrului bine făcut este posibilă: o ţară care ştie ce vrea şi care poate ceea ce vrea. Acesta este un proiect de vindecare pentru ţară, care cere o condiţie simplă pentru a funcţiona: să ne vedem fiecare de treabă, cu toată responsabilitatea", a explicat Iohannis.

El a reamintit că a spus că va fi un preşedinte mediator şi integrator, astfel că, după ani de zile de conflict permanent, a aşezat la masa dialogului partidele politice, reprezentanţi ai instituţiilor, societatea civilă, pe diferite teme, unul dintre rezultate fiind semnarea acordului pentru creşterea bugetului Apărării.

"În această perioadă am trimis la reexaminare câteva legi. Vă spun foarte limpede. Eu nu mă joc cu legile ţării noastre. Eu nu folosesc această prerogativă a preşedintelui nici ca să mă răfuiesc cu cineva, nici ca să răspund la vreun interes particular. Pur şi simplu nu promulg legi care nu respectă principii constituţionale sau obligaţii ale statului român", a mai spus Iohannis.

Totodată, şeful statului a punctat faptul că participarea sa la momente de bilanţ ale unor instituţii din sfera justiţiei, apărării şi securităţii naţionale a fost "un semn de recunoaştere a activităţii lor", dar şi o subliniere a faptului că "toate instituţiile statului sunt în serviciul cetăţeanului şi sunt chemate să apere democraţia".

Referitor la vizitele externe, Klaus Iohannis a susţinut că în cele 100 de zile România a reînceput să-şi dobândească respectul în marile capitale.

"Am auzit şi întrebarea de ce face preşedintele atâtea vizite externe, de ce nu stă acasă cu ochii pe televizor sau pe partide. Pentru că politica externă este un atribut fundamental al preşedintelui. Şi mai ales pentru că o politică externă puternică şi eficientă înseamnă un stat puternic şi eficient pentru cetăţenii săi. Nu cred că greşesc dacă afirm că în aceste 100 de zile România a reînceput să-şi dobândească respectul şi credibilitatea în marile capitale europene şi din lume", a declarat Iohannis.

Şeful statului a punctat şi faptul că printre misiunile sale se numără şi recuperarea memoriei istorice, preţuirea culturii naţionale şi redescoperirea valorilor. "Sunt evenimente la care am participat, locuri pe care le-am vizitat şi oameni pe care am ţinut să-i cunosc tocmai din acest motiv. Ştiu că există aşteptări mari şi pentru alte zone. Ştiu că oamenii îşi doresc ca lucrurile să se schimbe cât mai repede. Nu toate proiectele au putut începe concomitent. Mă refer în special la organizarea Consiliului Consultativ pentru Diaspora şi la structurarea unui mecanism de dezbatere pe educaţie şi pe sănătate. Înainte de ridica o construcţie este însă nevoie de o fundaţie solidă, la care am lucrat în aceste prime 100 de zile", a explicat Klaus Iohannis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici