Iohannis, primarul care a adus la Sibiu peste un milion de turişti

Klaus Iohannis a reuşit, în cei nouă ani petrecuţi la conducerea Primăriei Sibiu, să câştige susţinerea sibienilor, atât prin investiţiile realizate în oraş, cât şi prin Programul Sibiu Capitală Culturală Europeană, care a făcut ca municipiul să fie vizitat în 2007 de peste un milion de turişti.

47 afișări
Imaginea articolului Iohannis, primarul care a adus la Sibiu peste un milion de turişti

Iohannis, primarul care a adus la Sibiu peste un milion de turişti (Imagine: Mediafax Foto/Bogdan Stamatin)

Klaus Iohannis s-a născut la 13 iunie 1959, la Sibiu, fiind căsătorit.

Între 1979 - 1983, a urmat Universitatea "Babeş Bolyai" Cluj Napoca, Facultatea de Fizică, iar din 1983, timp de cinci ani, a fost profesor la diferite şcoli şi licee din Sibiu.

Din 1989 şi până în 1997, a fost profesor la Liceul Brukenthal Sibiu, iar în perioada 1997 - 1999 a fost inspector şcolar general adjunct.

Din 1999 şi până în 2000 a fost inspector general şcolar. În 30 iunie 2000, Iohannis a candidat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), al cărui membru este din 1990, şi a fost ales primar al municipiului Sibiu, deşi în oraş mai locuiau atunci doar câteva mii de saşi. În 2001, Iohannis devine preşedinte al FDGR.

În primul său mandat, a avut alături o echipă a PSD, cu care a administrat oraşul timp de patru ani, fără conflicte.

Klaus Iohannis a reuşit să câştige susţinerea locuitorilor oraşului, care în 2004 i-au oferit cel de-al doilea mandat ca primar, Iohannis obţinând 88,7 la sută din voturi, unul dintre cele mai mari scoruri din ţară. FDGR a obţinut majoritatea în Consiliul Local, a preluat conducerea Consiliului Judeţean Sibiu şi a câştigat şi alte câteva primării importante din judeţ: Cisnădie şi Mediaş.

La alegerile locale din 2008, Iohannis a întrunit 83,2 la sută din voturile sibienilor.

El spunea atunci că a fost votat de 83 la sută din sibieni şi că a pierdut, faţă de alegerile din 2004, cinci procente, din cauza "erodării de imagine", dar şi pentru că la vot au fost mai puţine persoane decât atunci.

Iohannis a avut relaţii bune cu Traian Băsescu şi cu PDL încă din 2004, iar acestea s-au accentuat în 2007, în urma vizitelor repetate pe care şeful statului le-a făcut la Sibiu în perioada în care municipiul a fost Capitală Culturală Europeană.

Înaintea alegerilor locale din 2008, însă, relaţiile dintre PDL şi Klaus Iohannis s-au răcit, după ce Daniel Thelmann, primarul Mediaşului, a plecat din FDGR pentru a candida pe liste PDL, partid din partea căruia a obţinut un nou mandat.

Pe site-ul său personal, Iohannis notează că încă din 2001 municipalitatea sibiană şi-a îndreptat atenţia spre infrastructură, reţeaua de străzi din Sibiu fiind una deficitară şi care necesita intervenţii importante. Pană în prezent, s-a intervenit pe 129 de străzi cu lucrări de reabilitare a reţelelor de utilităţi şi a infrastructurii stradale.

În paralel, municipalitatea şi-a propus ca obiectiv de investiţii amenajarea de parcări şi reabilitarea aleilor şi a locurilor de joacă din cartierele sibiene. Dacă în anii premergători Programului Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007 investiţiile majore la străzi au fost concentrate în centrul istoric al oraşului, de anul trecut în cartierele din Sibiu au fost începute lucrări mari de infrastructură, mai spune Iohannis pe site-ul său.

Iohannis aminteşte şi despre lucrările de reamenajare a parcului Maria Tereza din cartierul Terezian, despre lucrările de extindere şi reabilitare a reţelei de canalizare, contorizare şi monitorizare a reţelei de distribuţie a apei în cartierul Gusteriţa.

În ceea ce priveşte programul "Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007", Iohannis arată că acesta a adus oraşului o notorietate fără precedent.

Datorită acestui program cultural, Sibiul a găzduit, în anul 2007, a treia şedinţă comună a Guvernelor României şi Ungariei, a treia Adunare Ecumenică, organizată în premieră într-o ţară majoritar ortodoxă.

Sibiul a fost vizitat de preşedintelui Parlamentului European, Hans-Gert Pottering, de Ducele Henri al Marelui Ducat de Luxemburg, de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, de 65 de consuli onorifici din 43 de ţări şi de multe alte personalităţi politice europene.

Programul Sibiu Capitală Culturală Europeană a atras peste un milion de turişti în municipiu, în 2007, iar de atunci Sibiul a apărut tot mai des printre destinaţiile favorite ale turiştilor străini, mai ales europeni. Programul Capitala Culturală Europeană a cuprins mii de manifestări.

În anul 2007, Turnul Sfatului a fost reintrodus în circuitul turistic după mai multe reparaţii capitale.

Acest obiectiv a fost reabilitat complet, pe parcursul anului 2007, dovedindu-se o locaţie culturală ideală, găzduind numeroase expoziţii.

Anul trecut, a fost inaugurat noul terminal al Aeroportului Sibiu, în care a fost deschis primul Birou de Informaţii pentru Turişti amenajat într-o aerogară din România.

Tot pentru buna informare a turiştilor aflaţi în vizită în Sibiu, au fost amplasate în Centrul Istoric cinci infochioşcuri, cu o informaţie foarte diversificată, completând astfel sistemul digital de informare existent la nivelul oraşului. Camere web amplasate in Piaţa Mare şi Piaţa Mică prezintă imagini superbe de la manifestările care au loc în aceste locaţii.

Material realizat de Departamentul Corespondenţi, corespondenti@mediafax.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici