Iohannis solicită reexaminarea Legii pentru organizarea şi exercitarea profesiei de medic veterinar

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, vineri, Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru aprobarea OUG nr.70/2017 privind modificarea şi completarea Legii nr.160/1998 pentru organizarea şi exercitarea profesiunii de medic veterinar.

447 afișări
Imaginea articolului Iohannis solicită reexaminarea Legii pentru organizarea şi exercitarea profesiei de medic veterinar

Iohannis solicită reexaminarea Legii pentru organizarea şi exercitarea profesiei de medic veterinar

Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 70/2017 privind modificarea şi completarea Legii nr. 160/1998 pentru organizarea şi exercitarea profesiunii de medic veterinar creează cadrul pentru aplicarea măsurilor necesare recunoaşterii titlurilor oficiale de calificare în profesia de medic veterinar, asigurând transpunerea legislaţiei europene în domeniu.

Art. unic pct. 1 din legea transmisă la promulgare - alin. (2) al art. 16 din Legea nr. 160/1998 pentru organizarea şi exercitarea profesiunii de medic veterinar -reglementează efectul incompatibilităţii între calitatea de membru al Colegiului Medicilor Veterinari şi cea de funcţionar public. Astfel, calitatea de membru al Colegiului Medicilor Veterinari, în cazul funcţionarilor publici, se suspendă pe perioada exercitării funcţiei publice.

„Menţionăm că art. 16 alin. (2) din Legea nr. 160/1998 în forma în vigoare prevede că pentru exercitarea profesiunii de medic veterinar este obligatorie calitatea de membru al Colegiului Medicilor Veterinari. Ca efect al intervenţiei legislative asupra acestui alineat se elimină condiţionarea expresă a exercitării profesiunii de medic veterinar de calitatea de membru al Colegiului Medicilor Veterinari”, se arată în cererea de reexaminare.

De asemenea, şeful statului consideră că, având în vedere statutul, rolul şi atribuţiile Colegiului Medicilor Veterinari, precum şi drepturile şi obligaţiile membrilor săi, obligaţia expresă ca orice medic veterinar să deţină calitatea de membru al Colegiului Medicilor Veterinari ar trebui menţinută.

Totodată, în cererea de reexaminare se argumentează că norma în vigoare asigură un act medical responsabil, dar şi exercitarea profesiei într-un cadru reglementat, în care organismul profesional, în calitate de autoritate competentă, gestionează cariera medicului veterinar.

„În vederea realizării scopului urmărit de legiuitor - asigurarea integrităţii în exercitarea funcţiei publice - considerăm că, în ceea ce priveşte prevederile art. unic pct. 1 din legea transmisă la promulgare, acestea ar trebui reanalizate de Parlament şi sub aspectul clarităţii normei, întrucât, pe de o parte, suspendarea ar trebui să opereze şi cu privire la exerciţiul profesiei de medic veterinar, iar pe de altă parte norma ar trebui să conţină referiri la procedura aplicabilă în cazul suspendării şi ulterior, al reluării exerciţiului profesiei”, se arată în documentul citat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici