Iolu, despre anunţul lui Tudose privind accizele: Două minciuni într-o propoziţie atât de scurtă

Purtătorul de cuvânt al Platformei ”România 100”, Liviu Iolu, l-a acuzat pe Mihai Tudose că a minţit de două ori când a motivat majorarea accizelor la combustibili, susţinând că reducerea acestora s-a făcut pe 1 ianuarie 2017, nu în 2016, dar şi că măsura a dus la reducerea preţului la pompă.

624 afișări
Imaginea articolului Iolu, despre anunţul lui Tudose privind accizele: Două minciuni într-o propoziţie atât de scurtă

Iolu, despre anunţul lui Tudose privind accizele: Două minciuni într-o propoziţie atât de scurtă

”Două minciuni într-o propoziţie atât de scurtă: <<În 2016 acciza a fost scoasă şi nu a scăzut preţul>>, Mihai Tudose, prim-ministru al Guvernului României. 1. Supraacciza a fost <<scoasă>> în ianuarie 2017. 2. Preţul la pompă a scăzut de la aproximativ 4,90 la 4,60 lei. Spre cunoştinţa premierului, care poate nu găseşte documente oficiale, să îi arate cineva monitorizarea Comisiei Europene.(preţ pe litru calculat în euro azi şi în decembrie 2016)”, a scris pe Facebook Liviu Iolu, purtător de cuvânt al platfomei ”România 100”, fondată de fostul premier Dacian Cioloş.

Şi fostul premier Dacian Cioloş a reacţionat la intenţia Executivului de a majora nivelul accizelor pentru benzină şi motorină.

”Românii au aflat ieri cu surprindere că Guvernul PSD-ALDE a pregătit creşterea accizelor la carburanţi. Anul trecut am atras atenţia că măsurile din programul de guvernare PSD nu pot fi susţinute de buget şi că, mai devreme sau mai târziu, consecinţa firească va fi creşterea sau introducerea de noi taxe şi impozite. Din păcate, populismul a câştigat lupta cu raţiunea şi calculele reci. Însă domnul Dragnea ori şi-a făcut greşit calculele ori a tras pe sfoară românii care l-au crezut. Şi într-un caz şi în celălalt vorbim despre iresponsabilitate politică pe spatele celor mulţi”, a scris Dacian Cioloş pe contul său de Facebook.

Pe 13 decembrie 2016 Liviu Dragnea a spus că l-a rugat pe actualul premier să amâne reducerea sau eliminarea unor taxe - scăderea TVA cu un punct procentual de la 1 ianuarie 2017, eliminarea taxei pe stâlp şi a supraccizei pe carburanţi - şi că premierul a acceptat acest lucru. Informaţia a fost dezminţită printr-un comunicat al Guvernului, care arăta că premierul analizează aceste măsuri.

Premierul Mihai Tudose a afirmat, miercuri seara, că majorarea nivelului accizelor pentru combustibili nu va genera creşterea preţului benzinei şi motorinei: ”În 2016 acciza a fost scoasă şi nu a scăzut preţul. Companiile au demonstrat că nu prea au avut nici profit. Ia să vedem, dacă o punem la loc (acciza - n.r.) cresc? Eu cred că nu vor creşte. Totuşi perioada aia de romantism când făceau ce voiau pe aici s-a cam închis”.

Guvernul vrea să facă rost de 1 miliard de lei până la finalul acestui an, majorând accizele la carburanţi, începând cu 1 septembrie. Astfel, printr-un proiect de ordonanţă de modificare a Codului Fiscal pus în dezbatere de Ministerul Finanţelor, se propune revenirea la nivelul accizelor din 2016. Documentul susţine că nivelurile actuale ale accizelor practicate în România sunt foarte aproape de limita minimă prevăzută de legislaţia Uniunii Europene.

Actul normativ prevede majorarea taxelor pentru carburanţi. Astfel, până la finalul anului, se propune ca acciza la benzină cu plumb să fie 3.022,43 lei/tonă, respectiv 2.327,27 lei/1.000 de litri, faţă de momentul prezent în care valoarea acesteia este de 2.530 lei/tonă şi 1.948,23/1,000 de litri.

În cazul benzinei fără plumb, acciza ar urma să fie, de la 1 septembrie, de 2.643,39 lei/tonă, respectiv 2.035,40 lei/1.000 de litri. În prezent, taxele sunt de 2.151,13 de lei/tonă şi 1.656,36 de lei/1.000 de litri. Astfel, majorarea se va face cu 22,8%.

În cazul motoriniei, acciza va creşte cu 24,9 şi va fi de 2.245,11 lei/tonă, respectiv 1.897,08 lei/1.000 de litri. Valoarea actuală este de 1.796,53 de lei/tonă, respectiv 1.518,04 de lei/1.000 de litri.

Din calculele Guvernului, până la finalul anului, din această majorare, la bugetul de stat ar intra 1,141 de miliarde lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici