Ion Cristoiu: Cazul Băsescu, o lucrătură a Serviciilor prin intermediul CNSAS. Trebuie urgent o anchetă

Ion Cristoiu afirmă că în cazul descoperirii dosarului lui Traian Băsescu de colaborator al Securităţii, ca poliţie politică, este vorba despre o lucrătură a serviciilor, care ar trebui rapid anchetată, pentru că este posibil ca dosarul să fi fost ascuns pentru fi folosit în bătălia electorală.

2846 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Cazul Băsescu, o lucrătură a Serviciilor prin intermediul CNSAS. Trebuie urgent o anchetă

Ion Cristoiu: Cazul Băsescu, o lucrătură a Serviciilor prin intermediul CNSAS.Trebuie urgent anchetă

Ion Cristoiu reaminteşte că a avertizat de nenumărate ori că CNSAS va fi folosit în lupta politică, aşa cum şi a mai fost, cazul Mona Muscă fiind celebru. În opinia sa, cazul Băsescu este însă cu atât mai straniu cu cât fostul preşedinte a fost verificat până acum de cinci ori, ultima dată în 2016, când a candidat pentru Senat.

“În cazul de faţă nu este nici coincidenţă, este o lucrătură şi sunt stupefiat că colegi din presă precum cei de la Antena 3, de la Dan Voiculescu, nu fac altceva decât să jubileze în loc să se întrebe, ca jurnalişti, chiar dacă Traian Băsescu este duşmanul lor, cum de a fost posibil sau e posibil în democraţie o asemenea aberaţie. Traian Băsescu a primit cinci adeverinţe că nu a fost colaborator al Securităţii ca poliţie politică, pe baza cărora el a candidat. Deci, nu era vorba de o adeverinţă că a plătit întreţinerea la bloc. În absenţa acelei adeverinţe, Traian Băsescu nu mai avea cariera politică şi cea de preşedinte. Deodată, într-o operaţiune de rutină, deoarece verificarea sigur este obligatorie pentru candidaţii la europarlamentare, se descoperă nu o hârtie, ci ditamai dosarul, care, din care rezultă că în alte dosare erau note informative. Se descoperă, nu că a fost sursă, nu că a fost ofiţer sub acoperire, ci că a fost recrutat, cu toate datele de colaborator ca poliţie politică”, a declarat, pentru MEDIAFAX, jurnalistul.

Ion Cristoiu punctează că decizia CNSAS ridică multă semne de întrebare şi dezvăluie ultima şmecherie care îi permite acestei instituţii să se implice în lupta politică.

“Vă avertizez că este o constatare, potrivit legii, nu numai că a fost informator, ci şi că notele sale olografe au făcut rău unor oameni. Şi aici avem două etape importante: 1. Cum de un asemenea dosar, vânat de atâta timp, că Traian Băsescu a fost controversat, s-a scris şi în presă, s-au adus documente, unde a fost acest dosar? Să nu-mi spună mie că s-au prelucrat acum datele în legătură cu Traian Băsescu, pentru că fiind vorba de un politic controversat, cu atâţia duşmani, mai mult ca sigur, în perioada respectivă s-au răscolit toate arhivele. Să nu-mi spună mie că acum, brusc, au descoperit ei nişte file, pe baza unor prelucrări că asta este ultima şmecherie a CNSAS. De ce aţi dat cinci adeverinţe de necolaborare înainte? Păi noi acum am prelucrat. Păi în felul acesta orice decizie a lor este nulă şi atunci ar trebui să se desfiinţeze, ce rost are? Nu poate să dea acum o adeverintă că cineva nu a fost colaborator şi peste doi ani zice, staţi că între timp am descoperit… Nu există aşa ceva. Deci, după părerea mea acest dosar a fost la un serviciu, ori la SRI, ori la SIE, şi a fost dat acum. De altfel, chiar Comunicatul CNSAS precizează că reverificarea se face atât în bazele de date proprii, cât şi la foştii deţinători de arhivă, SRI şi SIE”, a subliniat analistul politic.

Ion Cristoiu a explicat şi care este miza acestui dosar scos de CNSAS de la naftalină pe motiv că au fost descoperite informaţii după prelucrarea unor noi dosare.

“Repet, este practic imposibil ca documente în legătură cu o asemenea personalitate să fi fost pe undeva rătăcite şi de-abia acum prelucrate. El a fost dat acum sub pretextul că abia acum au fost prelucrate. Traian Băsescu este un pericol deoarece sondajele secrete, nu astea ale PNL şi USR, trage în calitate de cap de listă, partidul. Şi este o modalitate de a opri această ridicare a PMP deoarece PMP ia voturi de la PNL, din zona dreptei. Şi-atunci s-a contracarat”, a spus Ion Cristoiu.

Jurnalistul este de părere că ar trebui făcută urgent o anchetă care să lămurească circumstanţele în care a apărut noul dosar al lui Băsescu.

“De aia spun că jurnalişti mai mult sau mai puţin prestigioşi jubilează şi nu pun această întrebare: Ori până acum s-a muşamalizat, dosarul a existat undeva şi atunci trebuie făcută urgent o anchetă, de presă, penală: unde era dosarul, dacă a fost la CNSAS, când a fost dat la CNSAS, pentru că se poate vedea imediat, cine le-a preluat şi de ce le-a ascuns. Dacă a fost dat acuma, să vedem când a fost dat. A doua întrebare este: presupunând că aceste lucruri au existat într-adevăr, cum de ies acum la iveală? Nu există aşa ceva pentru că, anul acesta, aşa cum am spus CNSAS va fi folosit ca intrument de scoatere din joc şi vom avea alte şi alte surprize sub pretextul că ei între timp prelucrează. Nu avem până acum, şi ar trebui după ce se ia o decizie de instanţă, un mers al acestui dosar. Adică, în momentul în care ei au început verificările, este imposibil ca ei să fi luat pentru fiecare candidat dosarele la mână”, a explicat, pentru MEDIAFAX, jurnalistul.

În opinia sa, e greu de presupus că s-au găsit informaţii aşa, deodată despre Traian Băsescu şi este surprins de rapiditatea cu care Colegiul CNSAS a decis sesizarea Curţii de Apel Bucureşti.

“E clar că în cazul lui Traian Băsescu a zis <staţi aşa că noi ştim mai multe lucruri hai acuma să-l dăm în gât>. Deci nu există, pentru că altfel ar fi fost o verificare, are cinci adeverinţe şi e a şasea. Gândiţi-vă că a luat şi când a candidat la Senat. Este foarte greu de imaginat că într-o instituţie birocratică deodată şi-a amintit cineva şi a zis <domnule, hai pe Traian Băsescu să-l verificăm serios>. Am înţeles că au găsit note de informaţii în dosarele altora. Haideţi să fim serioşi. Aceste lucruri se găseau din 1989 pentru că vedeai unde era el suspectat a fi fost recrutat informator în dosar şi căutai unul din colegii săi. Dacă era vorba de student. Altă surpriză este rapiditatea cu care Colegiul CNSAS a votat pentru că în alte cazuri notele de constatare pot fi respinse la vot. Repet, Colegiul a votat nu că a fost colaborator, nu că a fost sursă, că a fost obiectiv, ci că a făcut poliţie politică. Înseamnă că acele dovezi rămâi cu gura căscată când le vezi. În cazul lui Traian Băsescu, Colegiul ar fi trebuit să fie mai prudent”, este de părere jurnalistul.

Ion Cristoiu a reamintit că în cazul fostului procuror general Augustin Lazăr, membri ai CNSAS s-au pronunţat înainte de reverificare. “În cazul lui Traian Băsescu s-a făcut reverificare de rutină şi s-au descoperit lucruri care până acum nu au fost procesate. În aceste condiţii, cum de în cazul lui Lazăr nu s-a făcut o reverificare, ci s-a spus că nu are? Păi de unde ştia Nagâţ? În primul rând Nagâţ nu trebuia să iasă, ci preşedintele Colegiului CNSAS, Constantin Buchet, şi să spună că <nu ştim, avem adeverinţe, dar având în vedere că se procesează într-una, vom reverifica>”, a subliniat Ion Cristoiu.

Analistul politic este surprins că lumea nu reacţionează la ceea ce se întîmplă în acest caz deoarece ascunderea dosarului presupune complicitate la ascensiunea unui politician care a condus 10 ani România.

“Acum o să vedem la Curtea de Apel. Se judecă faptul că cineva a fost colaborator al Securităţii ca poliţie politică, adică dacă notele sale olografe au făcut rău cuiva. Că dacă notele alea sunt colegul meu e simpatic şi frumos nu fac rău. Deci asta trebuie apreciat în instanţă şi nu este exclus ca instanţa să respingă, au mai fost cazuri. Pentru că e foarte greu de apreciat dacă a făcut sau nu rău. Pentru că trebuie să vină victima şi să spună în urma acestei delaţiuni eu nu am obţinut ceva sau m-au dat afară din facultate sau m-au împuşcat sau nu i-a dat voie să plec în străinătate. Sunt uluit că nici în presă, nici în politică nu se face scandal. Dacă cineva a ascuns dosarul, dacă cineva l-a ţinut deoparte, înseamnă că el a fost complice la ascensiunea unui politician care nu trebuia să urce. Şi de ce acum la o verificare de rutină?”, se întreabă analistul politic.

Ion Cristoiu a mai spus că acuzaţiile la adresa lui Băsescu reprezintă o temă sensibilă pentru electoratul său de dreapta şi susţine se va vedea în zilele următoare dacă a fost sau nu vorba despre un scenariu în acest caz.

“În cazul lui Traian Băsescu nu e vorba că-i interzice să candideze, dar electoratul său este totuşi un electorat de dreapta, sensibil la această temă. Vom vedea în zilele următoare dacă e chiar un scenariu, dacă se pronunţă repede instanţa, până la alegeri, şi după pronunţarea, să zicem în defavoarea lui Traian Băsescu, până atunci este prezumţia de nevinovăţie, să înceapă o campanie a ONG-urilor, a liderilor de opinie de dreapta, care să-i ceară să nu mai candideze. Depinde foarte mult în perioada următoare şi de tămbălăul pe care-l fac colegii de dreapta ai dlui Traian Băsescu”, a conchis Ion Cristoiu.

Surse din CNSAS au precizat, pentru MEDIAFAX, că, în şedinţa de joi, membrii Colegiului au dispus trimiterea către Secţia de Contencios a Curţii de Apel Bucureşti o acţiune pentru a fi stabilit dacă Traian Băsescu a fost sau nu colaborator al Securităţii.

Fostul preşedinte al României a declarat vineri, la Iaşi, referindu-se la hotărârea CNSAS de a trimite către Secţia de Contencios a CAB o acţiune pentru a fi stabilit dacă a fost sau nu colaborator al Securităţii, că este ”la a cincea adeverinţă”. ”Sunt la a cincea adeverinţă. Înţeleg că... colaborare, colaborare, dar nu există un angajament. E în regulă, o să mă duc să văd dosarul după ce se termină la instanţă şi o să am o poziţie publică legată de acesta", a declarat fostul şef de stat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici