Ion Cristoiu: Cum a vorbit Ludovic Orban ca să nu tacă

  • Ion Cristoiu: Luni, 24 mai 2021, spaţiul public autohton a fost luminat puternic de flăcările unui incendiu căruia i-am putea spune, luîndu-ne după titlurile din presă: Cel stîrnit de Declaraţia lui Ludovic Orban că vaccinul anti-Covid 19 va fi contracost.Incendiul, definit prin flăcări uriaşe, a durat însă doar o după-amiază.
  • Ion Cristoiu: Unde şi cînd a făcut Ludovic Orban declaraţia? Răspunsul n-a fost uşor de aflat. Toată presa a redat doar declaraţia despre vaccin, copiată cu sau fără virgule după Agerpres. Lucrurile au stat aşa. Luni, 24 mai 2021, Ludovic Orban a vizitat şantierul noii Săli polivalente din Piteşti. Mai ceva ca Nicolae Ceauşescu.
  • Ion Cristoiu: O fătucă l-a întrebat ce părere are despre faptul că nu se va atinge la 1 iunie ţinta de 5 milioane de vaccinaţi. Ludovic Orban a bătut cîmpii cu clişee despre vaccinare vreo 10 minute. După care a rostit chestia cu vaccinarea contracost, aşa, ca pe un gînd care i-a trecut prin cap uitîndu-se la fătuce.
1372 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Cum a vorbit Ludovic Orban ca să nu tacă

Ion Cristoiu: Cum a vorbit Ludovic Orban ca să nu tacă

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că declaraţiilor preşedintelui PNL, Ludovic Orban, că vaccinarea anti-Covid s-ar putea face contra cost, li s-au dat proporţiile unui incendiu, numai că acestea au fost doar un foc de paie, pălăvrăgeala unui politician disperat, care a vorbit ca să nu tacă.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro

„Luni, 24 mai 2021, spaţiul public autohton a fost luminat puternic de flăcările unui incendiu căruia i-am putea spune luîndu-ne după titlurile din presă:

Cel stîrnit de Declaraţia lui Ludovic Orban că vaccinul anti-Covid 19 va fi contracost.

Incendiul, definit prin flăcări uriaşe, a durat însă doar o zi, cea de luni, mai precis nu o zi, ci o după-amiază.

Marţi, 25 mai 2021, dimineaţa nu mai vorbea nimeni despre declaraţia lui Ludovic Orban. Incendiul s-a stins. N-a mai rămas în urma lui nici măcar cenuşă.

În cîteva dintre textele sale, ca de exemplu, Telegrame. Temă cu variaţiuni, I.L. Caragiale a pus la lucru, în scopuri evident comice, tehnica reproducerii în succesiune a unor articole apărute în presă. O vom folosi şi noi, nu pentru a-l concura pe Caragiale la umor, ci pentru a încerca să desluşim cum şi de unde a izbucnit incendiul şi, mai ales, de ce s-a stins el brusc.

Ludovic Orban, luni, 25 mai 2021, la Piteşti:

<Şi aşa... noi organizăm vaccinarea gratuită. Statul român suportă toate costurile de vaccinare. E o situaţie excepţională, dar şi aici aş spune că mai facem asta o perioadă de timp, până ajungem la un nivel de imunizare de grup, dar până la urmă se va merge pe un mecanism, de exemplu, ca la vaccinarea de gripă, în care numai persoanele vulnerabile vor fi vaccinate gratuit, iar celelalte categorii de cetăţeni vor trebui să se vaccineze, că e răspunderea lor. Aici e vorba de sănătatea fiecăruia dintre noi>.

Replică, Florin Cîţu, luni, 25 mai 2021, într-o şedinţă prin videoconferinţă cu prefecţii din teritoriu:

<Trebuie să vă implicaţi cu toţii în această perioadă ca vaccinul să fie disponibil tuturor românilor. Şi aici vreau să fac o clarificare, vaccinul gratuit trebuie să fie disponibil tuturor românilor pentru că în România vaccinul este şi rămâne gratuit. Nu e nicio discuţie în Guvernul României pentru a schimba lucrurile.>

Replică, marţi, 25 mai 2021, Valeriu Gheorghiţă:

<Campania de vaccinare actuală are principii clare, unul dintre ele este că vaccinul este gratuit. Nu s-a pus problema de a schimba strategia de vaccinare. Peste ani de zile, nu se ştie, vaccinarea anti-COVID va face parte din programul naţional de vaccinare în toate ţările. Fiecare stat îşi va stabili strategia>.

Replică, Alexandru Rafila, luni, 24 mai 2021, la Antena 3:

<Trebuie sa înţelegem că pacienţii trebuie să beneficieze şi de compensare. Asta trebuia să spună, că poate pe viitor ne gândim să compensăm vaccinurile aşa cum procedează alte ţări>.

Titluri din presă:

Orban vorbeşte despre vaccinarea antiCovid care s-ar putea face, în viitor, contra cost. Cîţu: Vaccinul este şi rămâne gratuit! (Spot Media)

ULTIMA ORĂ Orban: Vaccinul anti-COVID-19 va fi contra cost, <într-un viitor oarecare> (Profit.ro)

Cîţu iese rapid şi îşi contrazice şeful de partid pe tema vaccinării anti-COVID 19 cu plată: Vaccinul rămâne gratuit în România! (Profit.ro)

Florin Cîţu, scos din sărite de Ludovic Orban. Ce spune premierul despre vaccinarea anti-Covid-19 contra cost (Playtech)

Valeriu Gheorghiţă INTRĂ ÎN PLIN după contradicţiile dintre Cîţu şi Orban privind vaccinarea anticoronavirus contra cost (Ştiripesurse)

Orban: Vaccinarea anti-COVID-19 s-ar putea face contra cost, pe modelul vaccinării antigripale (Economica)

CTP, atac la Ludovic Orban după ce acesta a spus că vaccinarea ar putea fi contra cost: <Un prim pas spre obligativitatea vaccinului. Orban a făcut un deserviciu major campaniei de vaccinare>. (RomâniaTv)

Cîţu îl contrazice pe Orban: În România vaccinul este şi va rămâne gratuit (Business Magazin)

Vaccinul anti-coronavirus va fi contra-cost? Orban: Românii ar putea plăti (Puterea)

Vaccinare. Cîţu îl corectează pe Orban: Vreau să fac o clarificare (DC Business)

Experienţa de iscoditor prin istorie m-a învăţat (prost, după opinia mea, deoarece presupune un efort inutil) să merg la sursă, pentru a vedea locul şi timpul de desfăşurare a unui eveniment. Doar prin raportare la împrejurări Istoricul clipei, ca şi Istoricul, poate aprecia dacă un fapt, o întîmplare, o declaraţie merită sau nu calificativul de important sau importantă în viaţa unei comunităţi a unei ţări, a unui continent, ba chiar şi în viaţa unui cuplu de amorezi.

Unde şi cînd a făcut Ludovic Orban declaraţia?

Răspunsul n-a fost uşor de aflat.

Toată presa a redat doar declaraţia despre vaccin, copiată cu sau fără virgule după Agerpres.

Lucrurile au stat aşa.

Luni, 24 mai 2021, Ludovic Orban a vizitat şantierul noii Săli polivalente din Piteşti.

Mai ceva ca Nicolae Ceauşescu.

La finele vizitei, Ludovic Orban a ţinut o conferinţă de presă.

Urmărind filmul conferinţei mi-am dat seama de ce I.L. Caragiale e nemuritor. Pentru că poporul român e nemuritor în materie de comic involuntar.

Ludovic Orban a apărut la conferinţa de presă cu o mască de culoare galbenă (culoarea PNL),  avînd pe falca din dreapta sigla PNL 146. Asemenea fotbaliştilor care apar la conferinţa de presă cu tricouri conţinînd reclame la Hamburgheri, Ludovic Orban a făcut reclamă pe faţă la aniversarea PNL.

La Conferinţa de presă au participat cu precădere fătuce. Nu le-am văzut, deoarece ele au stat pitite în spatele microfonului, ţinut cît mai sus să vadă telespectatorii sigla posturilor. Că erau fătuci mi-am dat seama după cîteva din caracteristicile fătucelor din presă:

– Vocea piţigăiată, de femeie în curs de formare.

– Tendinţa evidentă de a se hlizi cu interlocutorul transformînd conferinţa de presă într-o hîrjoneală cvasierotică între fetele mari şi flăcăii din bătătura uliţei.

– Plăcerea de a pune întrebări neghioabe. Dacă Sala va avea locuri de parcare. Dacă el, Ludovic Orban, s-a întîlnit în ultima vreme cu Klaus Iohannis. Una l-a pisat pe preşedintele Camerei Deputaţilor cu chestiunea şcolilor de şoferi care cer de la client banii şi nu le dau chitanţă. I s-o fi plîns ibovnicul care face şcoala de şoferi.

În aşteptarea momentului cu vaccinarea contracost am fost obligat să ascult întrebări de o rară neghiobie.

Conferinţa de presă a durat vreo jumătate de oră. Se vedea limpede că fătucele pun întrebări aşa, ca să nu le ia la refec şefii din redacţie c-au tăcut ca proastele. E drept că nici Ludovic Orban nu s-a lăsat mai prejos. Vădit copleşit că fătucele îi pun întrebări ca oricărui Om mare, el a pălăvrăgit pe rupte. Acolo unde se putea răspunde prin două cuvinte, a vorbit un sfert de oră. Şi acolo unde putea să nu răspundă a vorbit cinci minute.

Declaraţia despre vaccinul contracost a fost ultima în această conferinţă de presă în care ambele părţi au părut chinuite de efort.

Fătucele de a găsi cu orice preţ o întrebare.

Ludovic Orban de a vorbi cu orice preţ. Sau, cum zice Poporul, a vorbit ca să nu tacă.

Cum s-a ajuns la declaraţie?

O fătucă l-a întrebat ce părere are despre faptul că nu se va atinge la 1 iunie ţinta de 5 milioane de vaccinaţi.

Ludovic Orban a bătut cîmpii cu clişee despre vaccinare vreo 10 minute. După care a rostit chestia cu vaccinarea contracost. Nu ca pe un anunţ oficial, cum a apărut în presă, ci aşa, ca pe un gînd care i-a trecut prin cap uitîndu-se la fătuce.

I-am zis lui Ionuţ Cristache luni seara, la România 9, că nu iau în considerare declaraţia lui Ludovic Orban.

— De ce? m-a întrebat Ionuţ Cristache – niţel intrigat.

— Pentru că – sînt sigur – a fost una dintre acele declaraţii făcute de un politician disperat că trebuie să vorbească fătucelor vreo 30 minute, deşi el n-are idei nici de un minut.

Luni seara nu văzusem filmul pălăvrăgelii din marginea şantierului.

Marţi seară, după ce l-am văzut, mi-am dat seama că intuisem exact.

Ludovic Orban vorbise ca să nu tacă.”

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici