Ion Cristoiu, despre demisia lui Hellvig: E o demisie regizată cu talent. A transformat-o într-o lovitură electorală

  • Ion Cristoiu nu exclude ca, în perspectiva anului electoral 2024, Eduard Hellvig să candideze la prezidenţiale întruchipând suveranismul moderat.
  • Publicistul afirmă că justificările lui Hellvig privind demisia reprezintă partea cea mai importantă din declaraţia sa deoarece transformă acest gest într-o lovitură electorală.
  • Ion Cristoiu mai spune că cei 8 ani petrecuţi de Eduard Hellvig în fruntea SRI au şi puncte tari şi puncte slabe, principalul reproş fiind că nu a reuşit să transforme serviciul într-unul prietenos.
3939 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu, despre demisia lui Hellvig: E o demisie regizată cu talent. A transformat-o într-o lovitură electorală

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că plecarea lui Eduard Hellvig de la conducerea SRI este o demisie regizată cu talent şi transformată într-o lovitură electorală deoarece nu exclude ca, în perspectiva anului electoral 2024, acesta să candideze la prezidenţiale întruchipând suveranismul moderat.

“Nu aş numi momentul demisie, ci spectacolul demisiei. Titlul jurnalului meu video este o demisie regizată cu mare talent. În sine, dacă luăm chiar şi ce a spus dânsul. A fost 8 ani şef, s-a săturat (...) În cazul lui Hellvig nu există niciun motiv pentru demisie. Preşedintele urmează să-şi termine mandatul la anul, nu a fost niciun scandal şi, oricât ar părea de ciudat, după părerea mea, ca cetăţean, dl. Hellvig putea să rămână încă vreo 10 ani că noi nici nu sesizam. Cred că a fost obligat să aleagă un mandat discret. (...) am înţes că a impus-o Klaus Iohannis la toţi şefii de servicii”, a afirmat publicistul luni seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu de la Aleph News.

Ion Cristoiu afirmă că cei 8 ani petrecuţi de Eduard Hellvig în fruntea SRI au şi puncte tari şi puncte slabe, principalul reproş fiind că nu a reuşit să transforme serviciul într-unul prietenos.

“Dacă ar fi să fac un bilanţ, Hellvig a reuşit să păstreze o anumită discreţie, să ţină SRI departe de scandaluri, a reuşit să înlăture abuzurile, să scoată din joc împreună cu Iohannis cuplul Kovesi-Coldea (...) Este o reuşită a lui şi a lui Klaus Iohannis şi scoaterea Codruţei Kovesi şi a reuşit să evite creşterea unui nou Coldea. A avut o direcţie de comunicare destul de bună. Contra ar fi că nu a reuşit să facă din SRI un serviciu prietenos”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu susţine că demisia lui Hellvig a fost una regizată şi enumeră motivele pentru care afirmă acest lucru: “Am zis că e o demisie regizată cu talent. (...) În primul rând era ieşită din comun conferinţa de presă anunţată. El nu făcea conferinţă nici dacă România era cotropită de ruşi. Doi, toate televiziunile au transmis. Trei. Discursul a fost foarte interesant, foarte bine gândit. (...) nu a început cu anunţul demisiei. Dacă începea cu “am demisionat”, restul nu mai interesa pe nimeni”.

Ion Cristoiu adaugă că justificările lui Hellvig privind demisia reprezintă partea cea mai importantă din declaraţia sa deoarece transformă acest gest într-o lovitură electorală.

“Această parte este foarte importantă pentru că este transformarea demisiei lui într-o lovitură electorală, politică. Pentru că românii ştiu că ai noştri se cramponează de putere. El vine şi spune: puteam să nu demisionez, dar am ajuns la concluzia că nu mă cramponez de funcţie şi atrag cu această atenţia asupra unei mari slăbiciuni a politicii postdecembriste şi anume faptul că nu se demisionează. În felul acesta sfârşitul prin demisie este un început. El cu ocazia asta şi-a transformat demisia într-o mare lovitură electorală”, a subliniat publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că demisia lui Eduard Hellvig a avut şi aprobarea partenerilor strategici ai României în condiţiile în care avem un război la graniţă, gestul său făcând parte dintr-un proiect mai larg privind o posibillă candidatură la alegerile prezidenţiale de la anul.

“Cred că această demisie a fost aprobată. Partenerul strategic e antrenat într-un război şi deodată şeful SRI... eu cred că este un proiect mult mai larg. Vine un an de alegeri şi nu ştii ce iese la sfârşitul lor. Şi nimeni nu-şi poate permite ca la sfârşitul acestor alegeri să iasă ceva ca dracu. După discursul lui Hellvig la UBB Cluj îmi dau seama tot mai mult că e nevoie de un suveranist înţelept. Nu întâmplător el a folosit termenul de naţionalism moderat. Cred că dacă el ar candida, Occidentul şi Comisia Europeană sunt dispuse să facă concesii suveranismului românesc. (...) Cred că, şi eu aş face aşa, aş sta pină la toamnă şi după aia să revin. PNL are neapărat nevoie de un alt lider”, a spus Ion Cristoiu despre viitorul fostului şef al SRI.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici