Ion Cristoiu, despre întoarcerea Elenei Udrea în România: Sunt două motive pentru care a revenit

Analistul politic Ion Cristoiu afirmă că Elena Udrea este principala beneficiară a deciziei CCR privind completurile de 3, iar acesta este unul dintre motivele pentru care fostul ministru al Turismului a revenit în România din Costa Rica, ţara în care a plecat după condamnarea sa în dosarul Gala Bute

13949 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu, despre întoarcerea Elenei Udrea în România: Sunt două motive pentru care a revenit

Ion Cristoiu, despre întoarcerea Elenei Udrea în România: Sunt două motive pentru care a revenit

Ion Cristoiu, care este şi depozitarul celebrului jurnal al Elenei Udrea, a dezvăluit “pentru MEDIAFAX că un alt motiv al revenirii fostului ministru este o carte despre viaţa sa în Costa Rica, pe care o descrie drept un coşmar.

“Sunt două motive pentru care Elena Udrea cred eu că a revenit în ţară, înţelegând că a plecat din Costa Rica. Primul, pe care îl ştiu numai eu sau îl bănuiesc numai eu, ţine de cartea anunţată de Elena Udrea, că a lucrat, lucrează la ea sau a terminat-o, o carte pe care mi-a semnalat-o mie şi m-am angajat public că o vom tipări la Editura Mediafax sub supravegherea mea. Din câte am înţeles, din corespondenţa minimă cu Elena Udrea, pe această temă, ea era în Costa Rica, probabil că se va relua discuţia odată ajunsă în România, această carte se referă la coşmarul prin care a trecut în Costa Rica. E clar că, plecând de la subiectul cărţii că Elena Udrea nu se simte deloc bine în Costa Rica, nu numai în închisoare, ci şi în realităţile din Costa Rica, şi doi, că dacă la un moment dat şi intenţionează să publice o asemenea carte, chiar fragmente din ea, ar deranja enorm autorităţile din Costa Rica. De asta cred că a plecat”, a declarat Ion Cristoiu.

Jurnalistul a explicat că un alt motiv pentru care Elena Udrea s-a întors în ţară este decizia CCR privind completurile de 3, care este în avantajul ei.

“Al doilea motiv al venirii surprinzătoare şi pentru mine, trimite la decizia CCR privind completurile de 3. La emisiunea "Gândurile lui Cristoiu" m-am întrebat, după asta am reluat această întrebare şi în comentariile de pe cristoiublog.ro, cine sunt cei care beneficiază de această decizie deoarece e limpede că nu Liviu Dragnea pe care din start trebuie să-l scoatem dintre beneficiari. S-a publicat o listă la vremea respectivă, pe primul loc era Vâlcov. Era la un moment şi Elena Udrea. Din start am declarat că Vâlcov nu e un personaj important ca să se dea o asemenea decizie, controversată în continuare, după părerea mea, şi când a venit vorba despe Elena Udrea, neştiind că va veni, am zis, da, poate să fie o posibilă beneficiară. Acum, când avem ştirea că a venit, vă spun că Elena Udrea este principala beneficiară”, a adăugat analistul.

Ion Cristoiu a explicat că în urma deciziei CCR, procesul Elenei Udrea se va relua de la zero.

“Elena Udrea este în următoarea situaţie: după ce a fost eliberată din Costa Rica, şi vă reamintesc, cu un efort planetar de a fi eliberată, chiar în ajunul Crăciunului, dacă ţineţi aminte am avut mirări faţă de această iuţeală a autorităţilor româneşti, dar şi a celor din Costa Rica, decizia de admitere a recursului în anulare trebuia luată de un judecător de la înalta Curte pe 25 ianuarie 2019. S-a amânat, în timp ce la ceilalţi beneficiari, cum ar fi Alina Bica, a avut loc şedinţa de judecată şi s-a admis recursul în anuşare, în cazul Elenei Udrea s-a amânat până pe 22 aprilie. Atunci s-a decis să se suspende judecata de admitere a recursului în anulare pe fond pentru a se trimite la CJUE în legătuiră cu fondurile europene. Elena Udrea a protestat atunci. Însă eu am scris imediat că e în favoarea ei deoarece, cîtă vreme se amână o decizie dacă se reia sau nu procesul, ea e liberă. E limpede că atunci când va veni decizia de la CJUE ea nu poate fi decât beneficiara unui recurs în anulare deoarece e pe aceeaşi speţă ca şi Bica, şi ceilalţi. Dar, dacă nu ar fi fost decizia CCR pe completurile de 3, procesul ei s-ar fi reluat numai la apel. În urma acestei decizii, judecătorul va decide reluarea la apel, la completul de 5, şi, automat, reluarea întregului proces, de la zero, deci de la complet de 3, cu alţi judecători”, a explicat Ion Cristoiu.

În opinia sa, reluarea procesului se face în alte condiţii decât înainte de condamnare: iese din ecuaţie Codruţa Kovesi, are loc în contextul discuţiilor despre protocoale secrete şi a dezvăluirii unor documente secrete de fostul preşedinte Traian Băsescu, ceea ce ar duce 99,9% la o achitare a fostului ministru.

“Deci, avem pe de o parte, o reluare a procesului de la zero şi în acel moment Elena Udrea este nevinovată, nu mai are nicio problemă, deoarece e cel mult acuzată de DNA, completul este altul, obligatoriu, şi nu în ultimul rând acest complet va ţine seama de dezvăluirile din ultima vreme în legătură cu protocoalele. Din câte ştiţi, Traian Băsescu a arătat pe la televiziuni un document care arată că acuzarea ei de către DNA a fost urmarea unei echipe comune SRI-DNA. La vremea respectivă, acest document a fost scos la apel, nu la fond. După părerea mea, fondul va ţine cont de acest document. Şi să mai luăm în considerare că procesul, când se va relua de la zero, se va relua într-o altă atmosaferă decât cea care a dus la condamnarea ei. Adică o atmosferă în care bătălia nu mai e atât de importantă, Codruţa Kovesi poate că va fi procuror european, deci nu va mai fi acea presiune mediatică asupra judecătorilor. După părerea mea, ea venit şi pentru că îşi dă seama, dacă nu cumva chiar ştie, că ea va câştiga acest proces. Oricum, el va dura, luat de la zero încă vreo 2-3 ani. Deci, din punctul aceasta de vedere, ea a venit fiind sigură că nu i se va mai întâmpla nimic. Oricum, în materie de arestare, nu se mai pune problema. Elena Udrea este principala beneficiară acum, sunt 99, 9% şanse de achitare deoarece va fi un alt complet. Procesul în faza iniţială a fost un proces Udrea-Kovesi. Poate fi şi Bica principala beneficiară”, a susţinut analistul politic.

Ion Cristoiu a mai spus că, dacă Elena Udrea va relua bătălia cu sistemul, pe fondul condamnării lui Liviu Dragnea şi retragerii PSD din această zonă de dezbatere, nu este exclus ca fostul ministru să se relanseze pe scena politică.

“Udrea vine într-un climat foarte avantajos. Ea continuă bătălia cu sistemul, scoaterea din joc a lui Dragnea şi ieşirea PSD din campania împotriva sistemului, a abuzurilor o aduce şi pe ea în prim-plan alături de Pleşoianu şi alţi câţiva care mai susţin această teză din punct de vedere public. Deci poate să se relanseze dacă va susţine în continuare această bătălie împotriva abuzurilor sistemului, repet într-un climat în care PSD şi comunicatorii PSD s-au retras din bătălie. Elena Udrea are avantajul în această bătile deoarece nu e înregimentată în niciun partid. Nu cred că a venit să candideze la prezidenţiale. E foarte bine că a venit, ea trebuie să se apere acum la proces pentru că era aberant. Se relua procesul şi ea era în Costa Rica. Este foarte bine din punct de vedere al opiniei publice, e în România, nu mai e fugară, probabil ar putea să vină şi Alina Bica. Şi ea va fi beneficiara deciziei CCR privind completurile de 3”, a conchis Ion Cristoiu.

Elena Udrea a ajuns în România, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse apropiate fostului ministru al Turismului.

Elena Udrea a fost arestată, în octombrie anul trecut, odată cu Alina Bica în Costa Rica, în baza unor mandate Interpol emise la cererea României după condamnarea în dosarul Gala Bute, însă cele două au fost eliberate în preajma Crăciunului, după decizia Curţii Constituţionale privind completurile de 5 judecători.

CCR a admis, miercuri, şi sesizarea privind conflictul dintre Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pe tema constituirii completurilor specializate în cazurile de corupţie, obiecţie făcută de Florin Iordache. Prin urmare, magistraţii CCR au constatat că a existat conflict juridic de natura între Parlament şi ICCJ generat de neconstituirea completelor specializate Astfel, cauzele care nu au sentinţe definitive până la 1 ianuarie 2019 vor fi rejudecate pe completurile de 5, au precizat sursele citate.

Taguri:
cristoiu,
justitie,
udrea

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici