Ion Cristoiu: Iohannis a ieşit ca să îndeplinească o indicaţie dată de UE

12052 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Iohannis a ieşit ca să îndeplinească o indicaţie dată de UE
Publicistul Ion Cristoiu spune că preşedintele Iohannis a organizat conferinţa de presă de miercuri nu pentru că şi-ar fi dat seama că vin vremurile grele şi era nevoie să se adreseze românilor, ci pentru a răspunde indicaţiilor UE privind propaganda de război în care Vladimir Putin este arătat ca principalul vinovat de ceea ce se întâmplă.
 
“Dl. Klaus Iohannis nu a mai ţinut o conferinţă de presă pe probleme interne de anul trecut, din 27 aprilie. Conferinţa de presă e punctul maxim al comunicării publice. Şi am zis înseamnă că e rău, a ajuns şi la ei ideea că e rău. Nu, m-am interesat. A ieşit pentru ca să îndeplinească o indicaţie dată de UE. În toate ţările UE s-au dat indicaţii că e de vină Putin. Aţi observat nuanţa. Putea să vină să explice că e război. Nu, a zis de două ori Putin. Este o prostie”, a afirmat publicistul Ion Cristoiu, vineri seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu de la Smart Tv. 
 
Ion Cristoiu spune că ideea găsirii unui ţap ispăşitor nu merge cum nu amers nici pe vremea lui Nicolae Ceauşescu, statul fiind de fapt principalul vinovat prin cheltuielile sale nesăbuite.
 
“Asta că e de vină Putin, nu merge. Dar, ce, pe vremea lui Ceauşescu nu era de vină imperialismul american? Răspunsul e ăsta, hai să nu-l mai votăm pe Putin. Am înţeles, e de vină el, şi? Statul este cel mai mare risipitor. Şi nu se reduce numai la faptul că aparatul bugetar a crescut, că se înfiinţează tot felul de funcţii, care, pe de o parte lungesc circuitul hârtiilor , şi pe de altă parte, costă. Uitaţi-vă în pandemie. Cheltuieli nesăbuite, nu neapărat corupţie”, a reamintit publicistul.
Ion Cristoiu nu crede că actuala Putere va reuşi să îndrepte lucrurile pe viitor în condiţiile în care a fi bugetar a ajuns o mare afacere.
 
“Nu vor fi capabili de nimic pentru că (...) nu au curaj, deşi este o coaliţie şi e condusă şi de Klaus Iohannis, să pună capăt cheltuielilor nesăbuite, să spună bă, gata, hai să facem ceva cu statul ăsta pentru că e un stat uriaş, obez pe oameni tot mai puţini care plătesc taxe. La ora actuală dacă eşti şef ai un mare avantaj, plasezi orice cumnată. A merge în sistemul bugetar este o afacere mai mare decât corupţia. Stai acolo, ai leafă, n-ai nicio treabă”, a mai spus publicistul.
Că peste România vine criza economică o arată şi planurile Guvernului de a da o lege antispeculă, avertizează publicistul.
“Când puterea începe să vorbească despre speculă înseamnă criză economică. Avem două sisteme. Democraţie plus capitalism, adică concurenţă şi autocraţie/dictatură sau ca în China, e capitalism, e concurenţă sau nu e concurenţă. Povestea speculei e pusă în dictaturi. Ce înseamnă speculă? Înseamnă că castraveţii sunt 10 lei pentru că unul face speculă. Atunci aduci 10 vagoane de castraveţi şi nu mai costă 10 lei. Ăsta e semnul crizei când vrei să reglementezi specula. Nu rezolvi niciodată. Nici pe vremea lui Ceauşescu. Cu cât faci legi care constrâng economic... este ca în America, în timpul prohibiţiei. Orice frânare a sistemului aduce contrabandă. Cine vrea să cumpere castraveţi cu 10 lei, ăla riscă, dar ia triplu. Ideea de speculă este expresia crizei producţiei. Vrei să nu fie speculă, produci”, a explicat Ion Cristoiu.

“Se va face Europa cu două viteze”

Ion Cristoiu a explicat vineri seara la Smart Tv planurile preşedintelui francez, Emmanuel Macron, de reformare a UE, în urma dezbaterilor comunitare privind viitorul Europei.
 
“Sunt două proiecte. Primul proiect este vag, nici lui Macron nu i s-a conturat, şi porneşte de la ideea că UE este un soi de miez, un gogoloi, în interiorul altul gogoloi mare. El a plecat de la premisa că avem o serie de ţări Ucraina, R. Moldova, Muntenegru, care nu îndeplinesc condiţiile economice şi nici de stat de drept pentru a face parte din UE. El a şi spus, a fost brutal corect, Ucraina nu are cum să intre în UE, UE nu e azil de noapte. Şi atunci, a propus ca la nivelul continentului, să intre tot ce este european, să facă un soi de CSI. Ruşii au o asemenea comunitate de state independente din care face parte Kazahstanul şi Belarusul, dar ea nu este economică, e politică şi de apărare. Ar fi un soi de confederaţie politică şi de apărare a întregului continent, care nu se confundă cu UE”, a susţinut publicistul.
 
Ion Cristoiu adaugă că o necunoscută acestui proiect este dacă nucleul dur va fi alcătuit din toate ţările membre UE sau doar de câteva şi unde se va plasa România. 
 
“Ce nu se vede până acum din acest proiect este următoarea. Dacă avem gogoloiul mare, politic şi de apărare, şi avem nucleul, e alcătuit din toate ţările membri UE actuale sau din mai puţine şi în gogoloi intrăm şi noi? (…) Iniţial, în UE erau nişte tipi care se înţelegeau din priviri, nu aveau nevoie de vot. Acum au venit ăia fără cravată (…) Probabil că soluţia va fi ca în interiorul UE să mai facem un gogoloi, care nu-i totuna cu confederaţia”, a spus publicistul.
 
Deşi este o temă foarte importantă legată de viitorul UE din care facem parte şi noi, Ion Cristoiu constată că subiectul a fost eludat de clasa politică românească.
 
“În primul rând trebuie să remarcăm faptul că normal era ca românii să fi fost anunţaţi: băi români, e o dezbatere acolo, voi ce ziceţi? Nu a fost niciun dialog al conducătorilor cu noi, cu poporul român. Deci s-au făcut dezbaterile, în România nu a existat această temă. Trebuia să existe în sensul că şefii partidelor, Iohannis mai greu,  să spună e vorba aşa, aşa noi zicem că... am înţeles că noi , am înţeles dintr-un text pus pe site-ul MAE, care se intitula Precizări, că, împreună cu alte 12 state, am fi scris o scrisoare că nu suntem de acord. Am înţeles, putem să nu fim de acord, dar nu trebuie să ne spună şi nouă? Poate noi vrem”, a punctat publicistul.
 
Ion Cristoiu subliniază că printre propunerile de reformare a UE se numără şi posibilitatea de a alege europarlamentari transnaţionali.
 
“În aceste propuneri sunt următoarele, mă refer la UE. Reformă a tratelor  în aşa fel încât să nu mai fie vot prin consens, ci prin majoritate, într-un număr mare de probleme. Doi, Parlamentul European să poată emite legi, foarte important, şi ai noştri zic că dacă la un moment dat Parlamentul European e dominat de populişti? Şi, foarte important, să fie şi europarlamentari transnaţionali. Deci pe lângă parlamentarii trimişi de la noi, cum sunt ei, încălţaţi, descălţaţi, să poţi să poţi să votezi din România pe o listă pe un belgian. Normal era să se discute, să ni se spună”, a insistat publicistul.
 
Ion Cristoiu mai spune că, în final, se va opta pentru Europa cu două viteze, un proiect mai vechi care presupune un nucleu dur, format din statele bogate din UE, care ar urma să ia deciziile importante, urmat de statele mai puţin integrate, cu probleme economice şi ale statului de drept.
 
“Se va face Europa cu două viteze. UE nu funcţionează, nu are cum. Să vă dau un exemplu. Şi aici avem dublu standard. Ce a făcut Polonia în ultima vreme, nu are nicio legătură cu UE. Dreptul la avort este un drept fundamental în UE. Nu-ţi convine, te duci în uniunea euroasiatică. Sfidarea statului de drept. Sigur, acum toată lumea închide ochii, şi Ursula, şi preşedintele pentru că Polonia ajută Ucraina, dar e cea mai mare prostie. Ca şi intrarea Ucrainei în UE. (...) Ştiţi problema cu barajul. Deci ei trebuie să joace barajul pentru Cupa Mondială şi nu vor. Au spus că ei au dreptul să intre direct şi să câştige cupa pentru că suferă. Staţi un pic. Una este să-i sprijinim, le dăm arme şi una este să intre în UE. UE nu e azil de noapte”, a afirmat publicistul.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici