Ion Cristoiu: Iohannis vrea ca UDMR să plece de la guvernare. Dacă pleacă UDMR, s-a dus coaliţia / Aici este clar că şi-au băgat coada ruşii

  • Ion Cristoiu: Răspunsul lui Klaus Iohannis este un răspuns care arată că el vrea ca UDMR să plece de la guvernare. Şi o să vă spun şi de ce. La o asemenea întrebare, se putea răspunde în o mie şi unu de feluri. El răspunde dând un fel de somaţie publică UDMR.
  • Ion Cristoiu: Când faci o asemenea cerere trebuie să ştii că nu poţi să pui UDMR să-şi înjure mama. Pentru că în momentul în care liderii UDMR s-ar disocia de Viktor Orban ar fi trei elemente dezastruoase pentru ei
  • Ion Cristoiu: Mingea este în terenul PNL. PNL se poate reuni în Biroul Politic, îl are şi pe premierul Ciucă, şi să le ceră. Ori îşi reevaluează şi spune că Orban e rasist, ce vreţi... deci PNL are de ales: să-l asculte pe Klaus Iohannis sau să nu-l asculte.
36582 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Iohannis vrea ca UDMR să plece de la guvernare. Dacă pleacă UDMR, s-a dus coaliţia / Aici este clar că şi-au băgat coada ruşii

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că ultimatumul public dat UDMR de preşedintele Iohannis pentru clarificarea poziţiei faţă de discursul premierului ungar, Viktor Orban la Tuşnad, arată că şeful statului vrea ca formaţiunea lui Kelemen Hunor să plece de la guvernare, iar dacă acest lucru s-ar întâmpla, coaliţia de guvernământ se va rupe.

“Răspunsul lui Klaus Iohannis este un răspuns care arată că el vrea ca UDMR să plece de la guvernare. Şi o să vă spun şi de ce. La o asemenea întrebare, se putea răspunde în o mie şi unu de feluri. El răspunde dând un fel de somaţie publică UDMR. El spune că liderii UDMR au fost la Şcoala de vară de la Tuşnad, că l-au aplaudat pe Viktor Orban, şi după asta au spus că nu au văzut nimic rău în acea parte din discursul lui, discurs acuzat de liderii europeni şi de politicienii noştri. Şi a spus în acest context că UDMR-ului trebuie să i se ceară de către partenerii de guvernare, adică de PNL, partidul lui, să-şi clarifice poziţia: e cu Orban sau împotriva lui Orban? Şi culmea este că la un moment dat, când şi-a amintit şi el că e o coaliţie de guvernare care îi dă lui stabilitate, a zis asta nu înseamnă că trebuie să fie criză politică. Cum să nu fie?”, a afirmat publicistul vineri seara, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Smart Tv.

„Nu poţi să pui UDMR să-şi înjure mama”

Ion Cristoiu spune că reacţia UDMR, care nu şi-a reevaluat poziţia faţă de discursul premierului ungar, era previzibilă, având în vedere că electoratul său este pro-Orban, iar o eventuală disociere ar însemna să-şi ia adio de la Parlament la viitoarele alegeri.

“Când faci o asemenea cerere trebuie să ştii că nu poţi să pui UDMR să-şi înjure mama. Pentru că în momentul în care liderii UDMR s-ar disocia de Viktor Orban ar fi trei elemente dezastruoase pentru ei. Unu, ar fi nişte bravi români pentru că anterior au apreciat discursul, iar să revină nu e în firea lor. 2. Viktor Orban are o popularitate în rândul electoratului maghiar din Ardeal uriaşă. A-l critica pe Viktor Orban înseamnă dezamăgirea propriului electorat. Poate să-şi ia adio la alegeri. 3. Până la urmă, premierul Ungariei este preşedintele UDMR, ei sunt ajutaţi. Dar chiar dacă nu ar fi aşa, acel discurs nu a fost niciun derapaj şi niciun delir. A fost un discurs care a vizat electoratul maghiar, dar şi cel din Ungaria, pentru că inclusiv acel derapaj, cu rasa mixtă, ţinea de campania lui electorală, şi după părerea mea, şi a unei părţi a românilor care îi împărtăşesc opiniile. O parte a electoratului românesc, mai ales pesedist, a fost încântat de ce a zis el, despre declinul Occidentului, o parte din acest electorat nu e aşa de încântat de acest război. Şi-atunci, o primă fază s-a consumat. Anume, la somaţia publică a lui Klaus Iohannis, ca liderii UDMR să-şi reevalueze poziţia, UDMR, gata”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu susţine că sunt două posibilităţi de ieşire din situaţia creată de declaraţiile lui Klaus Iohannis, subliniind că liberalii nu sunt încântaţi de somaţia lui Iohannis adresată UDMR, care este, de fapt, un ordin venit de la Bruxelles..

“Sunt două posiblităţi. Din câte am văzut, PNL nu e deloc încântat. Ar trebui în următoarea fază, dacă PNL e chiar Partidul Meu, dar eu cred că nu mai e pentru că avem un preşedinte pe ducă, sau cum era PNL acum câţiva ani, ar fi normal să se întrunească cu Ciucă şi să dea ei un ultimatum UDMR. Dacă PNL nu face asta, atunci Klaus Iohannis are o problemă, că nu-l mai ascultă partidul, care e mult mai rea decât că nu pleacă UDMR de la guvernare. A doua posibilitate, Iohannis să tacă. Numai că s-a angajat prea tare. Nu ştiu de ce. Nu e interesul lui, e al celor de la Bruxelles. El a primit  un ordin să dea afară UDMR. Veţi vedea. Prin ceea ce face, Viktor Orban este contagios în UE”, a afirmat publicistul.

Ion Cristoiu adaugă că mingea este acum în terenul PNL, care are de ales între a-l asculta sau nu a-l asculta pe Klaus Iohannis.

„Mingea este în terenul PNL”

“Dacă pleacă UDMR... UDMR nu vrea, pentru că şi UDMR joacă tare. De ce să plece? Pentru că a criticat-o Iohannis? Ea trebuie forţată să plece, da? Comportamentul UDMR, pentru că ei sunt meseriaşi, este nu plecăm noi. Deci mingea este în terenul PNL. PNL se poate reuni în Biroul Politic, îl are şi pe premierul Ciucă, şi să le ceră. Ori îşi reevaluează şi spune că Orban e rasist, ce vreţi... deci PNL are de ales să-l asculte pe Klaus Iohannis sau să nu-l asculte”, a susţinut publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că UDMR nu poate veni cu o soluţie de compromis, iar dacă PNL nu face nimic, Iohannis se va face de râs.

„Nu, (UDMR nu poate veni cu o soluţie de compromis). Nu-i cunoaşteţi pe liderii UDMR. În politica lor, ei nu prea au făcut chestii româneşti, să se dezică. 2. Electoratul lor este pro-Orban şi riscă să nu mai intre în Parlament. În plus, ei câştigă şi la români. Să nu ne ascundem după deget. Sunt foarte mulţi români, mai ales din  partea PSD, care simpatizează cu UDMR. (...) Dacă PNL nu face nimic public, până la urmă Klaus Iohannis mai coboară vreo 200 de puncte pentru că s-a făcut de râs. El e cel care i-a somat. În general, politicienii mari evită ultimatumurile. Nu e bine, că nu ştii. Lui Kelemen Hunor nu i s-a lăsat o portiţă. Dacă pleacă UDMR de la guvernare, s-a dus coaliţia. PSD când a intrat în acest concubinaj cu PNL, ca nu pară prea pe faţă, a avut acest liant, UDMR. Suntem cu UDMR, coaliţie naţională... În momentul în care UDMR iese, rămân fără liantul ăla”, a explicat publicistul.

„O criză politică la noi este mai gravă decât cea din Italia”

Ion Cristoiu nu exclude ca în acest caz să-şi fi băgat coada ruşii şi avertizează că o criză politică în România ar fi mai gravă decât cea din Italia.

“După părerea mea, aici este clar că şi-au băgat coada ruşii. Pentru că eu mereu am atras atenţia, în UE,  în diferite ţări şi în România pe cei mai anti-ruşi îi suspectez. Avem de-a face cu KGB. Niciodată nu va fi recrutat unul care e cu ruşii. Eu îi suspectez pe ăştia care sunt violenţi. Sunt violenţi, dar la un moment dat fac ceva. Nu neglijaţi că avem de-a face cu cel mai mare imperiu din lume care este KGB, nu Rusia. (...) O criză politică la noi este mai gravă decât cea din Italia pentru că noi suntem chiar în prima linie. Nu ştiu cine îl sfătuieşte pe Klaus Iohannis. Până acum, politicienii români au evitat să dea şah UDMR. Iohannis putea să răspundă oricum. (...) Asta e teoria mea (că preşedintele a făcut această declaraţie în perspectiva ocupării postului de secretar general al NATO). Aşa este. (...) Încă o dată, o funcţie înaltă la NATO pentru Klaus Iohannis este salvarea lui pământească. El are dosarul ăla. El şi Ciucă sunt doi tipi care, la un pocnet de degete, nu mai sunt”, a atras atenţia publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că vom şti deznodământul ultimatumului adresat UDMR de Iohannis în funcţie de reacţia PNL.

“Vom vedea cum se va încheia acest ultimatum. Deocamdată avem declaraţii. Deja o serie de oameni, cum este Alexandru Muraru, care este clar omul Cotroceniul, ca şi frate-său... nu aş lua în serios declaraţia Alinei Gorghiu care are un interes că, dacă se rupe coaliţia, nu mai este ea preşedintele Senatului. Trebuie să vedem până luni cine din PNL insistă pentru că din acest moment mingea e la PNL. Dacă Iohannis vrea chiar el să-i dea afară, are oameni, îi activează. Şi Ciucă, e preşedintele PNL, aţi uitat?”, a mai spus publicistul.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici