Ion Cristoiu: Nu suntem în pragul unui război nuclear, dar cine are o armă nucleară nu va mai renunţa la ea. Va începe o cursă a înarmării nucleare

47866 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu:  Nu suntem în pragul unui război nuclear, dar cine are o armă nucleară nu va mai renunţa la ea. Va începe o cursă a înarmării nucleare
Publicistul Ion Cristoiu explică de ce Rusia a atacat Ucraina şi afirmă că Vladimir Putin vrea să intre în istoria ţării sale ca omul care a readus Crimeea la patria-mamă, motiv pentru care războiul va mai dura deoarece Kremlinul nu va accepta să plece cu coada între picioare şi să nu obţină ceea ce şi-a propus din acest conflict. 
 
“Sunt tot felul de ipoteze în legătură cu ce urmăreşte cercul din jurul lui Putin. Eu nu cred că urmăresc invadarea Ucrainei. În discursul lui Putin şi al lui Lavrov veţi întâlni o zonă şi anume Crimeea (...) Alături de Sankt Petersburg, Crimeea este în mentalul rusesc, dacă spui că ai cucerit-o, rămâi în istorie. Acolo e cald, toată aristrocraţia ţaristă de pe vremea Ecaterinei cea Mare mergea în Crimeea, aristocraţia sovietică merge în Crimeea. Ei consideră că e a lor deoarece Hruşciov a dat-o. Şi atunci, cred că Vladimir Putin, că pleacă, că e împuşcat, vrea să rămână în istoria Rusiei omul care a adus Crimeea”, a afirmat publicistul vineri seara, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la SMART TV. 
 
Ion Cristoiu spune că planul lui Putin este de a cuceri litoralul ucrainean din jurul Crimeei pentru a avea acces terestru către insulă.
 
“Crimeea însă după 2014 are o mare problemă. Dacă vă uitaţi, nu există drum terestru între Rusia şi Crimeea. A doua chestiune. Între Rusia şi partea asta continentală este o strîmtoare. Kerci. Prin aceea strîmtoare se intră în Marea Azov. Strîmtoarea, până zilele acestea era a ucrainenilor. Ei controlau printr-un tratat intrarea în Marea Azov. Dacă vă uitaţi, fix unde se merge acum este această zonă.(...) Toată lumea s-a intrebat de ce Hersonul? Pentru că pe acolo vine conducta cu apă către Crimeea.(...) Există un proiect numit Nova Rossia, în care intră şi Transnistria. Dar nu ştim... cel mai important este să nu subapreciem adversarul. E totuşi Rusia. Şi dacă vin 100 de milioane de ruşi, invadează Ucraina. Deci e eroic, e frumos, dar nu să credem că Putin, cercul lui de putere, îşi vor putea permite să iasă cu coada între picioare. Dacă nu pleacă de acolo în urma unui tratat cu Ucraina în care ei să poată spună am câştigat fâşia asta de pământ, nu se întorc acasă”, a punctat publicistul.

“În concepţia rusească nazism înseamnă anti-rus”

Ion Cristoiu explică şi de ce, atât Vladimir Putin, cât şi ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, au insistat în declaraţiile lor publice pe deznazificarea Ucrainei, un termen aparent incorect raportat la sensul pe care îl noi cunoaştem.
“Deznazificarea. În concepţia noastră, nazism înseamnă antisemitism. În concepţia rusească înseamnă anti-rus. Pentru că Hitler, pe lângă a distruge etnia evreiască, când a intrat în URSS a spus că trebuie să distrugem slavii. Deci asta înseamnă nazism la ei. Şi, într-adevăr, marea greşeală a lui Hitler atunci când a intrat în URSS, în loc să zică staţi puţin, vă iubim cutare, a zis transformăm acest popor într-un popor care va munci. Culegător. Au lovit într-un fel orgoliul rusesc. Şi atunci, dacă vă uitaţi în cărţile lor nu există în al doilea Război Mondial români sau nemţi, există fascişti. Şi în Rusia, urmare a educaţiei, a propagandei, nazism înseamnă anti-rus. În mentalitatea lor, fascişti sunt cei care îi urăsc pe ruşi. Şi după părerea mea, în sud, există o listă în care sunt raşi, fără să ne dăm noi seama, de batalioanele speciale, anumiţi ucraineni consideraţi de ei fascişti”, a susţinut publicistul.
 
În opinia sa, asistăm la un război mondial, de durată, în care Rusia se bate cu Occidentul prin intermediul Ucrainei, amintind de rezoluţia ONU de condamnare a invaziei ruse, când 35 de state s-au abţinut.
 
“Rusia s-a pregătit pentru un război de uzură. Noi avem de-a face cu un război mondial. Nu se bate Rusia cu Ucraina. Se bate Rusia cu Occidentul condus de America, nu cu restul lumii, atenţie! Gândiţi-vă că la ONU s-au abţinut 35 de state. Abţinerea nu înseamnă că eşti  împotriva ruşilor. China, India, inclusiv Turcia, de ce s-au abţinut? Pentru că au probleme în interior cu republicile. China dacă acceptă principiul că poţi să dezmembrezi o ţară, vin uigurii, da? (...) cel mai apropiat război, asemănător, este războiul ruso-finlandez. A izbucnit în noiembrie 1939, împotriva unei ţări mici, aproape identic (...) finlandezii au stârnit simpatia întregii planete, a durat 6 luni şi s-a terminat cu o mermeleală. Adică nu a câştigat nimeni (...) Finlandezii au opus rezistenă, ca ucrainenii acum, dar tot au fost copleşiţi, şi au încheiat un armistiţiu din care nu ştiu ce au obţinut ruşii. (...) e o bătălie prin intermediul Ucrainei. Din nenorocire pentru Ucraina este o bătălie pe teritoriul lor”, spus publicistul. 
 
Ion Cristoiu este de părere că în acest război ruşii mizează pe faptul că occidentalii vor ceda primii deoarece cetăţenii din vest nu vor rezista unei explozii de preţuri sau penuriei de alimente, combustibili sau alte lucruri, generate de sancţiunile economice impuse Moscovei, pe care mizează la rândul lor adversarii Kremlinului.
 
“În ce constă războiul? Ruşii înaintează pe teren în Ucraina, iar occidentalii înaintează în sancţiuni. Şi în materie de sancţiuni avem două scopuri. Occidentalii spun că din cauza sancţiunilor, Rusia se va prăbuşi şi atunci trebuie să lungim, să sprijinim Ucraina ca să-i împotmolim acolo, să fie un fel de Afganistan. Şi-atunci totul depinde de capacitatea cetăţeanului occidental de a-şi pune întrebarea aia, bă dar de ce nu am eu cartofi? Ruşii pe asta se bazează. Ei calculează că occidentalii vor ceda mai repede”, a afirmat publicistul.

„Marea Neagră şi Marea Azov vor deveni lacuri ruseşti”

Ion Cristoiu susţine că nu suntem în pragul unui război nuclear, dar arată că în momentul în care ruşii vor cuceri sudul, acea făşie care le va permite accesul terestru la Marea Neagră şi Marea Azov, aceastea vor deveni lacuri ruseşti.
 
“Nu suntem în pragul unui război nuclear. Ruşii nu-şi pot permite să extindă acest război. Totuşi, au probleme cu acest război. După părerea mea este vorba despre acest sud. Poate mă înşel şi restul e aşa un fel de hai să-i ţinem în şah. Cred că scopul lor, ca şi la Crimeea,  este să cucerească toată aceea făşie fără să urce (...) haideţi să vedem încă o dată importanţa sudului. Nimeni nu e atent la sud. Singurşul loc, unde ruşii pun presiune şi fac orice, este sudul. În momentul în care ai făcut această fâşie, nu ştiu dacă ajunge şi la Transnistria, dar litoralul, Marea Neagră şi Marea Azov sunt lacuri ruseşti. Din acest moment gândiţi-vă că ai litoralul, ai Crimeea, am înţeles că le şi proclamă”, a explicat publicistul. 

Ruşii vor profita de gloria lui Zelenski pentru a lua Crimeea

Ion Cristoiu nu exclude ca ruşii să profite de gloria şi imaginea de erou construită în jurul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru ca, în urma unor presiuni, acesta să cedeze Crimeea oficial, prin semnarea unui tratat, ceea ce va uşura recunoaşterea internaţională a anexării insulei de către Rusia.
 
“Cred că intenţia lor a fost să profite de gloria lui Zelenski. Singurul care ar putea să facă un tratat, în care să accepte Crimeea, ar fi Zelenski. Se poate face acest tratat în două condiţii. Una că ar putea fi presiuni asupra lui Zelenski, să-i spună americanii, bă murim pentru... dar mult mai important este realitatea dezastrului de pe teren. (...) s-ar putea ca la un moment să spună bă, trebuie să dăm ceva, să supravieţuiască această Ucraină”, a afirmat publicistul.
 
Ion Cristoiu remarcă decizia Germaniei de a se înarma pentru prima dată după încheierea celui de-al doilea Război Mondial, ceea ce este un semnal şi pentru celelalte ţări care nu credeau că mai e posibilă izbucnirea unui război, avertizând totodată că vom asista la o cursă a înarmării nucleare.
 
“Decizia Germaniei de înarmare  este unul dintre cele mai mari evenimente şi ale postdecembrismului pentru că Germania a provocat două războaie mondiale dintr-un adevăr. Dă-i neamţului un pistol şi... nemţii nu sunt ruşi. În perioada interbelică nemţilor li s-a interzis înarmarea. După război, nemţii au zis fără arme, noi suntem putere economică. Faptul că acum ei au trecut această linie roşie este un semnal. Acest eveniment, ca şi pandemia, este inimaginabil. Agresiunea unei mari puteri împotriva unei puteri mijlocii, în plină Europă, fără pregătire, a dat un semnal ţărilor din Europa, inclusiv Elveţiei, că e posibil. A fost ca pandemia (...) În acest moment cine are arma nucleară nu mai renunţă la ea şi va începe o cursă a înarmărilor nucleare. S-a dovedit acum că dacă ai, nu are nimeni curaj să te atace. Şi oricum, viaţa începând din 24 februarie este altfel, nu va mai la fel. Se pierde încrederea. Perioada aia, în care credeam că nu va fi posibil... a devenit posibil”, a conchis publicistul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici