Ion Cristoiu: Problema e dacă Orban îi va ţine locul lui Klaus Iohannis la Treaba mică sau la Treaba Mare

Jurnalistul Ion Cristoiu critică, într-un editorial pe blogul său, refuzul candidatului PNL la alegerile prezidenţiale, Klaus Iohannis, de a avea o dezbatere publică cu Viorica Dăncilă, menţionând însă că actualul preşedinte va mai câştiga un mandat la Palatul Cotroceni.

6746 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Problema e dacă Orban îi va ţine locul lui Klaus Iohannis la Treaba mică sau la Treaba Mare

Ion Cristoiu: Problema e dacă Orban îi va ţine locul lui Klaus Iohannis la Treaba mică sau la Treaba Mare

Redăm integral editorialul jurnalistului Ion Cristoiu, postat pe blogul personal- cristoiublog.ro.

„Observatorul Antenei 1 mi-a cerut opinia pentru un grupaj intitulat Dezbatere despre dezbatere. Se înţelege că-i vorba despre dezbaterea naţională ivită şi înflorită din refuzul lui Klaus Iohannis de participa la o confruntare cu Viorica Dăncilă. Titlul mi se pare deosebit de inspirat pentru denunţarea realităţii numite Bordelul politic românesc. În alte locuri din lume, inclusiv în Caraibe, un astfel de refuz ar duce la pierderea alegerilor de către Klaus Iohannis. Nu de alta, dar Poporul alegător ar sesiza în acest refuz dispreţul profund al candidatului Klaus Iohannis faţă de el, Poporul alegător. Klaus Iohannis va cîştiga însă al doilea tur la scor. Asta, deoarece, aşa cum n-am obosit să scriu de ceva timp încoace, alegerile prezidenţiale din 2019 se ţin pînă la urmă (puteau fi foarte bine anulate) pentru a oferi lui Klaus Iohannis prilejul de a le cîştiga la scor, dar mai ales de a se mai scălda niţel în spuma Cultului personalităţii. Un fel de Congres al PCR convocat teoretic pentru alegerea lui Nicolae Ceauşescu în fruntea partidului, practic, pentru a-i da oferi lui Nicolae Ceauşescu un noul moment de Cult al Personalităţii.

Un candidat are dreptul să facă tot ce vrea în campania electorală. Chiar să umble gol prin Centru cu nevastă-sa de mînă, în pufoaică şi cu bocanici de vînător de munte în picioare. Klaus Iohannis nu e un simplu candidat. E preşedintele în al unei ţări membre a Uniunii Europene şi mai ales un politician care se vrea stîlpul democraţiei în România. Refuzul ascunde dispreţul Conducătorului Klaus Iohannis faţă de Poporul român. Dar şi faptul că-l doare în cot de electorat, cîtă vreme Generalii i-au garantat realegerea. Şi nu oricum, ci în triumf.

Ciudat ar putea trece faptul că politicieni, dar mai ales lideri de opinie se întrec în a-l justifica pe Klaus Iohannis. Normal ar fi ca doar preşedintele şi echipa de campanie să se întreacă în justificări. Klaus Iohannis stă liniştit. Presa lucrează pentru el. Se confirmă astfel ipoteza mea că la alegerile din 2019 a funcţionat şi funcţionează Cartelul Pro-Iohannis. Deşi unii lideri de opinie şi unele instituţii de presă au justificat atacurile mizere împotriva lui Dan Barna prin antipatia lor faţă de candidatul USR, în realitate atacurile au ţinut de publicitatea electorală făcută lui Klaus Iohannis. Culmea, un Cartel din care fac parte şi multe instituţii de presă apropiate de PSD.

De ce refuză Klaus Iohannis confruntarea cu Viorica Dăncilă?
Pentru că el suferă de mania bunei păreri despre el însuşi. Boală de care de care a suferit Nicolae Ceauşescu. Vi-l imaginaţi pe Nicolae Ceauşescu participînd la o confruntare publică în vederea postului de preşedinte cu un alt lider comunist? Vi-l imaginaţi pe Nicolae Ceauşescu dînd un interviu unui ziarist român? Nicolae Ceauşescu n-a admis asta, nu pentru că se temea, ci pentru că i se cultivase şi-şi cultivase imaginea de Soare de pe cer, de Nemuritor, de El, Însuşi. O confruntare cu un alt lider ar fi însemnat ceva de neconceput pentru Nicolae Ceauşescu.

La fel şi Klaus Iohannis.
În viziunea lui Klaus Iohannis el e Nemuritorul, Monarhul absolut, Dumnezeu coborît în Dealul Cotrocenilor. Ce-ar însemna o confruntare cu Viorica Dăncilă? Un moment condus de un moderator. Moderatorul va putea să-l întrerupă pe un candidat, ba chiar să-l întrebe ceva. Klaus Iohannis nu se imaginează întrerupt de vreun muritor, fie el şi ziarist. Cum adică, să vadă românii că El, Însuşi transpiră? Mitingul din 21 decembrie i-a fost fatal lui Nicolae Ceauşescu nu pentru că din el s-a născut demonstraţia de la Dalles, ci pentru că întreaga ţară a văzut că Nicolae Ceauşescu e întrerupt din discurs. Nicolae Ceauşescu întrerupt?! Aşa ceva nu se întîlnise pînă acum într-o Românie în care cei care urmau să dea mîna cu el erau verificaţi de Securitate dacă s-au dezinfectat.

Duminică noaptea, după ora 23, am intrat în direct prin telefon la România Tv. Pe fir se afla şi Rareş Bogdan. Fostul jurnalist, actualmente prim vicepreşedinte al PNL, polemiza cu ipoteza – lansată de duşmanii domnului Preşedinte, zicea el – că în turul al doilea Klaus Iohannis va refuza să participe la o dezbatere cu Viorica Dăncilă. Rareş Bogdan vorbea de un Klaus Iohannis care nu se teme de interviuri, de confruntări. În sprijinul susţinerii sale el aducea vorba de un interviu luat de el şi de mine lui Klaus Iohannis în 2014, interviu excelent, invoca Rareş Bogdan părerea mea. Duminică, spre luni, la ora 23 şi ceva, Rareş Bogdan paria că preşedintele va participa la o dezbatere măcar. Luni, Klaus Iohannis a anunţat că refuză să participe la orice dezbatere. Luni spre marţi noaptea, acelaşi Rareş Bogdan,scria pe facebook despre cele cinci motive pentru care Klaus Iohannis nu trebuie să participe la o confruntare cu Viorica Dăncilă. Citez:

„Stilul candidaţilor PSD de a transmite mesajele atunci cînd se află într-o confruntare este extrem de toxic. Ei invocă pe post de argumente minciuni sfruntate. Este o tactică intenţionată, menită să atragă adversarul în capcana de a demonta minciunile, în loc să-şi prezinte viziunea. Consultanţii care au sfătuit-o pe Dăncilă să ceară o dezbatere au recurs la o asemenea tactică exact cu obiectivul de a-l împiedica pe domnul preşedinte să-şi promoveze mesajul. Ei ştiu că şeful statului nu ar putea să nu contrazică gogoşile PSD, bazate pe cifre false legate de nivelul de trai şi «rezultatele guvernării». Dar mai ştiu ceva: fiind ocupat să le demonteze, ar irosi timpul în care ar trebui să întărească propria viziune asupra a ce înseamnă «România normală».”

Nu voi pune la îndoială facultăţile mintale ale celui care a scris aceste rînduri. Deşi ar trebui. Cum adică? Candidatul Klaus Iohannis are treburi mai importante decît să candideze? Pun la îndoială facultăţile morale ale autorului. Facultăţi grav afectate din clipa în care jurnalistul Rareş Bogdan a decis să treacă în tabăra politicienilor. Deraierea e cu atît mai mare cu cît Rareş Bogdan, cîndva jurnalist, nu numai că nu tace, surprins de decizia lui Klaus Iohannis de a nu participa, dar mai mult se străduieşte s-o justifice. Neîndoielnic, Rareş Bogdan nu crede o iotă din ceea ce scrie. De ce a scris aşa? De ce n-a tăcut?

Pentru că în PNL s-a declanşat o bătălie crîncenă de a-i dovedi lui Klaus Iohannis linguşire neţărmurită. Rareş Bgodan s-a trezit concurat de Raluca Turcan, de Alina Gheorghiu, de Ludovic Orban. Putea să-şi permită el să tacă în aceste condiţii? Duminică seara, înainte ca Klaus Iohannis să ţină discursul, am văzut la televizor o scenă de Gogol logodit cu Caragiale. Klaus Iohannis se instalase la pupitru. Rareş Bogdan a făcut ţuşti lîngă umărul său stîng. I-a luat-o înainte lui Ludovic Orban. Bietul Ludovic s-a dus repede în partea dreaptă. Aici însă, tot prin formula ţuşti, se lipise de umărul lui Klaus Iohannis Raluca Turcan. Ludovic Orban a pornit bătălia de ocupare a locului. A vîrît mai întîi tărtăcuţa printre cele două capete. Apoi a început să-şi facă loc discret, dar ferm, dînd din coate, între Klaus Iohannis şi Raluca Turcan. Profitînd de un moment în care Raluca Turcan uitase de ea fericită că-i îmbrăcată în pantaloni, Ludovic Orban a dat-o deoparte. Şi uite aşa a ajuns în dreapta lui Klaus Iohannis. Nici o deosebire în această scenă între cele în care tovarăşul Bobu se bătea cu tovarăşa Găinuşe pentru a fi lîngă Tovarăşul.

Înfruntarea din seara anunţării rezultatelor a continuat cu înfruntarea cine e mai ploconitor în justificarea refuzului lui Klaus Iohannis. Din nefericire pentru Rareş Bogdan a cîştigat Ludovic Orban. Experienţa acestuia din urmă la cîntat la mandolină şi-a spus cuvîntul.

Ludovic Orban s-a arătat dispus să meargă în locul lui Klaus Iohannis la confruntarea cu Viorica Dăncilă. E doar începutul unui nou destin pentru Ludovic Orban.
Cel de ţinător de loc pentru Stăpînul de la Cotroceni.
Deşi Nemuritor, Klaus Iohannis e încă om.
Ca orice om merge la WC pentru treaba mare şi treaba mică.
Înţelegem disponibilitatea lui Ludovic Orban de a merge în locul lui Klaus Iohannis.
Problema e dacă va merge să-i ţină locul lui Klaus Iohannis la treaba mică sau la treaba mare".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici