Ion Cristoiu: Scandalul Vlad Voiculescu sau De pe mica scenă a pălăvrăgelii de la miezul nopţii pe marea scenă a declaraţiilor de presă din timpul zilei

  • Ion Cristoiu: Locul Fierăriei lui Iocan l-a luat Facebook-ul. Şi pe Facebook, se trăncăneşte 24 din 24 de ore despre orice şi oricine. Deosebirea de esenţă constă în faptul că de pe Facebook se poate ajunge în presă, de pe mica scenă a pălăvrăgelii de la miezul nopţii pe marea scenă a declaraţiilor de presă cu impact politic.
  • Ion Cristoiu: Acest adevăr se regăseşte spectaculos în ceea ce s-a numit în aceste zile Scandalul falsificării datelor din Pandemie, un schimb de replici pe Facebook între Violeta Alexandru şi Vlad Voiculescu.
  • Ion Cristoiu: Petrecut noaptea, schimbul de replici dintre cei doi ar fi trecut neobservat dacă a doua zi, 24 martie 2021, participînd la o acţiune de tip Şoimii Patriei – Plantatul de puieţi – Klaus Iohannis nu l-ar fi transformat în moment politic grav.
1297 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Scandalul Vlad Voiculescu sau De pe mica scenă a pălăvrăgelii de la miezul nopţii pe marea scenă a declaraţiilor de presă din timpul zilei

Ion Cristoiu: Scandalul Vlad Voiculescu sau De pe mica scenă a pălăvrăgelii de la miezul nopţii pe marea scenă a declaraţiilor de presă din timpul zilei

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că schimbul de replici de pe Facebook între Violeta Alexandru şi Vlad Voiculescu pe tema falsificării datelor din pandemie nu este mai mult decât un taifas deoarece ministrul Sănătăţii nu a acuzat Guvernul Orban că a măsluit datele privind numărul infectărilor înainte de alegerile parlamentare, ci realitatea, chiar dacă preşedintele Iohannis a vrut să transforme dialogul celor doi într-un moment politic grav.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Discuţiile de la fierăria lui Iocan din Moromeţii au rămas în istoria României drept expresia uriaşei disponibilităţi a moldo-valahilor de a avea opinii despre oricine şi orice, şi nu orice fel de opinii, ci opinii tari, zise ca nişte axiome. Marin Preda, autorul unei antologii de autor din proza lui Caragiale, împărtăşeşte, ca toţi marii lucizi ai naţiunii, uimirea faţă de năravul românilor de a trăncăni cu sentimentul că rostesc ziceri napoleoniene.

La talk-show-urile de la Fierăria lui Iocan nu se merge oricînd şi oricum. Se merge doar duminica dimineaţa, în straie de sărbătoare, bărbierit (Ilie Moromete trece pe la bărbier înainte de a ajunge în poiană) şi cu o pregătire sufletească specială.

Locul Fierăriei lui Iocan l-a luat Facebook-ul. Şi pe Facebook, se trăncăneşte 24 din 24 de ore despre orice şi oricine. Ca şi la Fierăria lui Iocan participanţii au convingeri de nestrămutat, pentru care rapid se încaieră verbal. Spre deosebire de Fierăria lui Iocan, pe Facebook poţi da buzna în orice moment al zilei şi al nopţii, îmbrăcat cum se nimereşte, de la ţinută de gală pînă la ţinută sumară. Poţi interveni în schimbul de replici nebărbierit şi chiar nespălat. Postarea de Facebook nu pute, nici dacă o pui cu mîinile nespălate, după ştersul la fund cu coala de hîrtie. Deosebirea de esenţă constă în faptul că în orice moment de pe Facebook se poate ajunge în presă, de pe mica scenă a pălăvrăgelii de la miezul nopţii pe marea scenă a declaraţiilor de presă cu impact politic.

Acest adevăr se regăseşte spectaculos în ceea ce s-a numit în aceste zile Scandalul falsificării datelor din Pandemie.

Marţi, 23 martie 2021, spre miercuri, 24 martie 2021, noaptea, la ora 23, Violeta Alexandru, şefa PNL, Bucureşti, la ora cînd alte femei sînt aşteptate de bărbaţi în patul conjugal, a mers la calculator şi a postat aceste gînduri:

<La ce tensiune e în Bucureşti de cîteva zile de cînd a crescut numărul cazurilor de Covid, contează mult cîtă credibilitate are persoana care face declaraţii şi, bineînţeles, ce declară. Oricum, în Bucureşti se declară multe. Recunosc că selectez deja, ascult oamenii în care am încredere pentru că mă uit la experienţa lor. Afirmaţii oficiale/politice gen – nu am încredere în cifre/cifrele sînt altele, s-ar putea să evolueze lucrurile aşa sau invers (fără să se indice argumentele), eu o să fac cum vreau ca să arăt că pot – nu doar că nu ajută, dar sporesc îngrijorarea. Un oraş atît de îngrijorat este un oraş căruia îi scade randamentul.

Spun asta pentru că răspund zilnic la telefon/mesaje, mai ales oamenilor fără funcţii, oameni care nu au de ce să se ferească, ei îmi spun exact ceea ce simt. Sincer, este cel mai mare cîştig al meu de cînd am decis să mă implic în viaţa politică.>

Dincolo de transpunerea în practică la o oră tîrzie din noapte a zicalei Laudă-mă gură ca să-ţi dau friptură (oamenii o sună ca să-i spună ce simt!!!) textul Violetei Alexandru e de mediocritatea unei balegi uscate. Unul din multele ei texte postate pe Facebook ca să se afle-n treabă, după ce consilierii i-au zis că trebuie să scrie şi ea pe reţelele sociale, ca să n-o uite lumea de cînd a fost trecută pe linie moartă.

O întreagă literatură publicitară ni l-a prezentat pe Vlad Voiculescu mai ceva decît literatura proletcultistă pe activistul venit de la raion în sat în vederea colectivizării.

Printre alte trăsături (aşa zicea critica proletcultistă) ale lui Vlad Voiculescu în postura de Romantic revoluţionar e şi cea a dedicării cu întreaga fiinţă fizică şi intelectuală muncii la Ministerul Sănătăţii.

 Un asemenea erou al timpului nostru era presupus la ora 11 noaptea ca atent doar la ştafetele venite în tropot grăbit de Frontul luptei împotriva Pandemiei.

 N-a apucat postarea Violetei Alexandru să facă nici o sută de metri pe autostrada Internetului că la comentariile cititorilor a şi apărut un text al lui Vlad Voiculescu.

Asta înseamnă că ministrul Sănătăţii nu face altceva toată ziua decît să stea la pîndă pe Facebook. Să vadă ce se scrie despre el şi evident să reacţioneze imediat. În text aşa, cum se vede şi din reproducerea noastră, nu era invocat numele lui Vlad Voiculescu. Era însă o aluzie la o zicere a ministrului, duminică, 21 martie 2021:

<Bucureştenii au cu siguranţă o incidenţă a cazurilor mai mare decît cea raportată, după calculele Ministerului Sănătăţii.>

Gîndurile Violetei Alexandru din apropierea miezului nopţii s-au ivit din zicerea lui Vlad Voiculescu. De ce n-a făcut-o imediat, adică în noaptea de 21 spre 22 martie 2021, şi nu la două zile după, în noaptea de 23 spre 24 martie 2021?

Răspunsul e simplu.

În Luceafărul, Cătălinei, în timp ce stă la fereastra castelului rezemată în coate, îi apare în depărtări icoana Luceafărului. Nu-i exclus ca Violeta Alexandru, stînd marţi noaptea cu coatele pe tocul ferestrei, să-i fi răsărit în gînduri chipul ministrului. Şi s-a grăbit să posteze un text echivalînd cu o mustrare blîndă. Nici Vlad Voiculescu n-a fost altfel decît blînd cu Violeta Alexandru în răspunsul imediat:

<Dragă Violeta, avem nevoie să construim încredere şi vom reuşi doar dacă spunem mereu adevărul. Felul «inovativ» în care a fost calculată incidenţa înainte de alegeri mi-a ridicat cîteva semne de întrebare:

1) din calcul au fost eliminate cifrele din focare – nicăieri în Europa nu s-a mai procedat aşa;

2) din calculul incidenţei la 14 zile au fost «pierdute» vreo două zile.

Astea sînt «artificiile» de anul trecut pe care le-am descoperit cu surprindere şi mai mult decît atît.

Pînă să vorbim despre cum comunicăm, ceea ce comunicăm ar trebui să fie cît mai aproape de adevăr. Contează, mai ales în situaţii de genul ăsta. Altfel ne furăm singuri căciula minţindu-ne frumos.

Bănuiesc că nu ştiai despre «inovaţiile» de mai sus. Asta poate îţi lămureşte de ce am spus zilele trecute că «cifrele sînt altele».>

Nici vorbă de ceartă. Pare mai degrabă un schimb de vorbe politice pe cale să devină schimb de vorbe dulci.

Unii ar putea bănui un început de idilă. O idilă în variantă digitală.

Petrecut noaptea, schimbul de replici dintre cei doi ar fi trecut neobservat dacă a doua zi, 24 martie 2021, participînd la o acţiune de tip Şoimii Patriei – Plantatul de puieţi – Klaus Iohannis nu l-ar fi transformat în moment politic grav:

<Nu a măsluit nimeni datele, nici înainte de alegeri, nici după alegeri, nici acum. Cred că a fost o expresie nefericită. Formulele de calcul sînt diferite. Cînd a fost ministrul Tătaru, împreună cu echipa domniei sale, am găsit potrivită o anumită formulă de calcul pentru incidenţa pandemiei, ce s-a calculat şi s-a ştiut, s-a comunicat, deci nu a ascuns nimeni date sau informaţii. Acum, ministrul Voiculescu cu echipa domniei sale a dorit să modifice formula, a modificat-o şi acum se dau datele care se găsesc.>

E drept cel care a făcut dintr-o trăncăneală duioasă pe Facebook între doi parteneri de Coaliţie de Guvernare un moment politic dramatic, echivalent cu Căderea Ardealului de Nord, a fost Marcel Ciolacu:

<Măsluirea datelor pandemiei de către Guvernul Orban este un atentat la sănătatea românilor şi la siguranţa statului!

Răfuiala din Guvern dintre USR şi PNL scoate la lumină ceea ce PSD spunea de multă vreme: că datele pandemiei sînt falsificate în funcţie de interesele lor electorale, de cît de abrupt scădeau în sondaje! Cu premeditare, în deplină cunoştinţă de cauză!

Pe baza acestor date măsluite, s-au luat decizii cu impact direct asupra sănătăţii publice! Pe baza lor s-au restrîns drepturi şi libertăţi cetăţeneşti! S-au închis şcoli timp de un an de zile! Localităţi întregi au fost carantinate! Afaceri ridicate cu greu au fost distruse! Pe minciunile lor!

Faptele lor sînt prea grave, ca să mai poată fi ascunse sub preş! Voi cere înfiinţarea unei Comisii speciale de anchetă în Parlament, care să scoată la lumină toată golănia liberală! Şi mă aştept ca transparenţii de la USR să susţină acest demers!!!

Românii trebuie să ştie cine sînt vinovaţii pentru suferinţele îndurate, iar cei vinovaţi să răspundă conform legii!>

Cel care a transformat un dialog pe Facebook nu prea diferit prin gratuitate de cele de la Fierăria lui Iocan într-un fapt politic semnificativ a fost Klaus Iohannis. Klaus Iohannis a identificat zicerea lui Vlad Voiculescu drept o acuzaţie adusă Guvernului Orban de măsluire a cifrelor din Pandemie de dragul ţinerii alegerilor parlamentare. Klaus Iohannis a transformat un schimb de vorbe pe Facebook în toiul nopţii într-un nou moment de război în interiorul Coaliţiei de guvernare. Intervenţiile venite imediat în sprijinul declaraţiei lui Klaus Iohannis şi împotriva lui Vlad Voiculescu au dat proporţii nebănuite unei trăncăneli de tip Fierăria lui Iocan.

Privind cu atenţie zicerile lui Vlad Voiculescu vom observa că ministrul se referă la folosirea unui criteriu şmecheresc de către Guvernul Orban, pentru ca cifrele de infectare să fie mici, astfel încît alegerile parlamentare să se ţină. Speriat că de data asta l-a supărat pe Măreţul Padişah, şi unde-i va sta picioarele îi va sta şi capul, Vlad Voiculescu a revenit pe Facebook cu ceea ce unii au identificat drept o retractare:

<O discuţie civilizată e o discuţie civilizată şi atît, fie că e în persoană, pe Facebook sau în orice altă formă de comunicare. Nu este, deci, nici un «scandal» între doamna Violeta Alexandru şi mine pe tema calculării unui indicator. Este vorba despre o postare şi un comentariu despre două moduri diferite de calcul. Ce vă pot asigura este că modul actual de calcul este adecvat momentului în care ne aflăm şi că nu e nimic dramatic în neregulă cu felul în care fusese calculat înainte. Un indicator este un indicator, e bine în general să judecăm acţiunile. Ca să punem lucrurile în context: nu există două guverne în lumea asta care să fi gestionat pandemia la fel. Mai mult, nu există un singur guvern care să fi gestionat pandemia cu aceleaşi instrumente şi cu acelaşi succes de cînd a început şi pînă astăzi. Unele lucruri se îmbunătăţesc pe parcurs. Asta facem şi noi, în mod transparent: discutăm, aducem argumente, analizăm si îmbunătăţim ce e de îmbunătăţit. Aveţi grijă de voi în perioada asta dificilă!>

Nu e vorba de nici o retractare. În nici un moment Vlad Voiculescu n-a acuzat Guvernul Orban c-a măsluit cifrele. El a acuzat Guvernul Orban c-a măsluit realitatea, folosind drept criterii de raportare a informaţiilor unul care din start şi fatal produs cifre mult mai mici decît cele din realitate. Dar chiar şi aşa, controversa Indicatorului – cum îi spune Vlad Voiculescu – nu depăşeşte hotarele unui taifas care, în condiţiile lumii de azi, s-a petrecut pe Facebook şi nu la Fierăria lui Iocan”.

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

  

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici