Ion Cristoiu: Tot ce se întâmplă acum în România nu e goana nici după pâine, nici după femei, e după locuri la alegeri

  • Ion Cristoiu: Acest traseism, această mutare de la un partid la altul e în defavoarea PNL pentru că va diminua scorul partidului. Dacă au trecut la PSD primari foarte buni care vor câştiga alegerile, vor fi contabilizaţi la PSD. Dar nu numai atât. La alegerile parlamentare, ei vor fi un câştig pentru PSD.
  • Ion Cristoiu: Dincolo de această moşmondeală, cu comasarea şi cu toate astea, se creează un sentiment cumplit, care să producă o surpriză la alegeri, şi anume că băieţii îşi aranjează terenul. Comasarea alegerilor ca să le fie lor bine. Acest lucru e foarte periculos. (...) Nu ştii ce situaţii se creează. Toate calculele lor sunt pe hârtie.
  • Ion Cristoiu: Fiecare vrea un loc. Sau fiecare vrea un loc pentru fiică, pentru fiu, pentru cumnată(...) E frumos ca europaramentar. De aia e bătălie. Dintre toate listele, o aştept cu nerăbdare pe cea a AUR. Sunt tare curios ce fii şi ce fiice vor fi pe listele alea.
456 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Tot ce se întâmplă acum în România nu e goana nici după pâine, nici după femei, e după locuri la alegeri

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că traseismul politic, legalizat prin ordonanţa de urgenţă privind comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, aflată în dezbatere publică, va afecta scorul PNL la alegeri, susţinând că fuga primarilor de la un partid la altul nu are nicio legătură cu politica, ci cu dorinţa fiecăruia de a găsi un loc sigur pentru a candida.

“PNL ar trebui să se alarmeze că liberalii pleacă acolo unde cred că au şanse. Sigur, în fiecare an de alegeri este această poveste. (...) Această perioadă e determinată de goana de a fi pe liste. Te uiţi la sondaje, eşti la Vaslui şi îţi dai seama că partidul tău nu are nicio şansă sau are şansa unui singur loc. Foarte mulţi din parlamentarii de acum sunt înnebuniţi să găsească un loc. Mişcările nu au nicio legătură cu politica. (...) Care e deosebirea dacă eşti la PSD sau la PNL?”, a afirmat publicistul luni seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Aleph News.

Ion Cristoiu spune că traseismul politic de la alegerile locale va fi în defavoarea PNL deoarece primarii liberali trecuţi la PSD vor creşte scorul social-democraţilor la parlamentarele din toamnă.

“Ştiţi care va fi efectul acestei chestiuni? (...) Sunt două buletine de vot, la Consiliul local şi la Consiliul Judeţean, care au liste de candidaţi pe partide. Aici este marele risc. Pe alegător l-a scos primarul la vot. Votul la primărie se dă pe om. Dacă un primar în exerciţiu, care sigur va fi ales, se mută la alt partid e în folosul partidului respectiv (...) Acest traseism, această mutare de la un partid la altul e în defavoarea PNL pentru că va diminua scorul partidului. Dacă au trecut la PSD primari foarte buni care vor câştiga alegerile, vor fi contabilizaţi la PSD. Dar nu numai atât. La alegerile parlamentare, ei vor fi un câştig pentru PSD”, a susţinut publicistul.

„Lumea va vota să dea în cap mai ales coaliţiei”

Ion Cristoiu mai spune că la alegerile locale nu este obligatoriu ca votanţii să pună ştampila pe acelaşi partid şi pentru primar, şi pentru lista de candidaţi la consiliul local şi judeţean şi de aceea ne putem trezi cu un vot mânie în favoarea AUR.

“Dar marele pericol e că la 9 iunie va fi un vot de mânie. E clar că lumea va vota să dea în cap mai ales coaliţiei pentru ceea ce face. Există şi această posibilitate. Cetăţenii au ieşit la vot pentru primar, nu-i scoate partidul, ies că le-a zis primarul. Problema este că s-ar putea ca atunci când trebuie să voteze consiliul local şi consiliul judeţean, votantul nu va avea în faţă un nume, ci o listă de candidaţi PNL, PSD, AUR. Dacă omul pune ştampila pe AUR? Deci, la primar nu e vot politic, e o prostie.(...), a explicat publicistul.

Se creează sentimentul cumplit că băieţii îşi aranjează terenul”

Ion Cristoiu este de părere că, prin decizia de comasare a alegerilor, PNL şi PSD au creat în rândul electoratului sentimentul că şi-au aranjat terenul pentru a câştiga, aranjament care s-ar putea întoarce împotriva lor deoarece calculele sunt făcute doar pe hârtie şi s-ar putea să nu aibă nicio legătură cu realitatea.

“Dincolo de această moşmondeală, cu comasarea şi cu toate astea, se creează un sentiment cumplit, care să producă o surpriză la alegeri, şi anume că băieţii îşi aranjează terenul. Comasarea alegerilor ca să le fie lor bine. Ăsta e sentimentul, foarte primejdios. S-au combinat două echipe şi se vor întâlni la meci, în campionat. Şi ele impun regulile din teren. (...). Acest lucru e foarte periculos. (...) S-a format deja imaginea asta. Nu ştii ce situaţii se creează. Toate calculele lor sunt pe hârtie. PNL are atât, PSD are atât. Când s-a unit PNL şi PDL în 2014 îi întrebam de ce se unesc. Nu era mai bine să rămână separat PDL şi PNL. Nu, au spus, ne unim ca să obţinem un scor mai mare. S-ar putea ca la alegerile pentru primarul Capitalei suma celor două electorate să nu dea suma scorului separat pe partide.(...) Culmea ar fi ca acel candidat unic PNL-PSD să fie bătut de Nicuşor Dan şi sunt aproape sigur că va fi”, a susţinut publicistul.

„AUR are nevoie de candidaţi. Poate să pună şi morţi pe liste”

Ion Cristoiu spune că AUR are o problemă: nu are candidaţi pentru a completa listele şi de aceea a pornit această goană de a lua oameni de la alte partide.

“Problema AUR e că au nevoie de oameni să completeze listele de candidaţi. Puţină lume ştie că în 2020 aşa a ajuns şi Şoşoacă pe liste. Umblau pe stradă şi întrebau: bă, cine vrea să candideze? Al doilea lucru foarte important e că trebuie să aibă oameni în secţiile de votare. Dacă tu vrei să candidezi ca partid la consiliile locale şi nu completezi lista de candidaţi, nu poţi candida. Aşa că ei pot pune pe listă şi morţi. De aia caută iei acum”, a afirmat publicistul.

„George Simion trebuie să termine cu toate prostiile”

Totodată, Ion Cristoiu susţine că scandalurile din sânul polului suveranist creat în jurul AUR au izbucnit deoarece partidul lui George Simion a început să conteze şi atunci astfel s-ar face o selecţie preventivă a celor care ar putea accede la putere.

„Dar dincolo de toate acestea, există acest risc, pe care l-a avut şi PRM, începe să fie un partid care contează. În momentul în care contezi, unii se gândesc că va avea majoritate şi atunci, mai degrabă să ai un număr mic de oameni decât hărmălaia aia. La PRM şi Vadim aşa era, câte un scandal în fiecare zi. Toate aceste scandaluri, cum este acesta cu Ilan Laufer, fac rău. (...) În această fază, judecata electoratului este dacă tu poţi să guvernezi. Adică eu pot fi simpatic stând în cap, dar dacă candidez lumea poate să spună bă, eu nu am ce să fac cu ăsta. e băiat simpatic, dar nu-l votez. De aia, George Simion trebuie să termine cu toate prostiile şi să dea încredere electoratului bă când ajung la putere o să dărâm taraba”, a avertizat publicistul.

„Fiecare vrea un loc pentru fiică, pentru fiu, pentru cumnată”

Ion Cristoiu mai spune că goana după un loc pe listele de la europarlamentare este determinată şi de avantajele unui post de eurodeputat la Bruxelles, fiind tare curios să vadă ce fii, fiice sau cumnate se vor regăsi pe listele AUR.

“La ora actuală, tot ce se întâmplă în România nu e goana nici după pâine, nici după femei, e după locuri. AUR are o mare problemă, are locuri. La PSD e inflaţie de candidaţi. Dl. Dan Voiculescu în schimbul prestaţiei trustului Antena, vrea trei locuri la europarlamentare. Pe Maria Grapini, colega dvs Sabina Iosub şi pe Lavinia Şandru. Problema este că fiind pe liste comune cu PNL, nici pesediştii nu mai au locuri.(...) Şi în jurul AUR vin tot felul de tipi care speră la europarlamentare. Deci, încă o dată, fiecare vrea un loc. Sau fiecare vrea un loc pentru fiică, pentru fiu, pentru cumnată(...) E frumos ca europaramentar. De aia e bătălie. Dintre toate listele, o aştept cu nerăbdare pe cea a AUR. Sunt tare curios ce fii şi ce fiice vor fi pe listele alea”, a mai spus publicistul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici