IPP cere preşedinţilor Camerelor Parlamentului să publice lunar cheltuielile pentru parlamentari

Institutul pentru Politici Publice (IPP) lansează un apel la "transparenţă şi responsabilitate" către preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, solicitând publicarea pe Internet, lunar, a cheltuielilor făcute cu fiecare parlamentar.

21 afișări
Imaginea articolului IPP cere preşedinţilor Camerelor Parlamentului să publice lunar cheltuielile pentru parlamentari

IPP cere preşedinţilor Camerelor Parlamentului să publice lunar cheltuielile pentru parlamentari

"Informaţii despre câţi bani publici se cheltuiesc cu aleşii şi cum lucrează efectiv fiecare dintre senatorii şi deputaţii din România nu trebuie oferite nici preferenţial, nici în urma unor procese în instanţă. De cinci ani, IPP este nevoit să acţioneze în instanţă Camera şi Senatul pentru acces la informaţii despre cheltuielile cu parlamentarii", se arată într-un comunicat transmis, joi, de IPP.

Institutul pentru Politici Publice mai precizează că, atunci când instanţa i-a dat dreptate, Senatul şi Camera au cerut bani Institutului pentru copii după documentele contabile pe care le-ar fi putut trimite electronic, iar multe copii au fost ilizibile sau intenţionat incomplete pentru a demobiliza asemenea idei ale membrilor Institutului.

"Când informaţiile au fost incomplete, iar IPP a elaborat şi dat publicităţii anumite rapoarte de monitorizare, unii parlamentari au acţionat în instanţă autorii studiilor pentru greşeli şi omisiuni făcute chiar de funcţionarii din Parlament. Acest gen de atitudine continuă de ani de zile. Dacă nu au nimic de ascuns, Camerele Parlamentului trebuie să publice, lunar, pe site-ul Senatului/Camerei Deputaţilor, începând cu 1 mai 2009, toate cheltuielile efectuate cu deputaţii şi senatorii pentru: cazare, indemnizaţii, diurne, transport, achiziţiile din birouri, comunicaţii", mai menţionează sursa citată.

Potrivit IPP, aceste informaţiile există în format electronic în arhivele departamentelor financiar contabile şi pot fi afişate fără alte costuri decât cele uzuale pentru întreţinerea paginilor de internet, iar publicarea acestor informaţii va constitui dovada că liderii Parlamentului înţeleg să respecte dreptul oricărui cetăţean la informaţii despre banii publici şi că "nu vor mai continua să practice metoda favorurilor pentru IPP", atunci când comunică Institutului informaţii despre câţi bani se cheltuiesc cu aleşii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici