Jacques Delors, arhitectul monedei euro şi lider al Uniunii Europene, a murit la 98 de ani

Fostul preşedinte al Comisiei Europene, Jacques Delors, unul dintre părinţii fondatori ai proiectului istoric al monedei unice a Uniunii Europene, a murit la vârsta de 98 de ani.

577 afișări
Imaginea articolului Jacques Delors, arhitectul monedei euro şi lider al Uniunii Europene, a murit la 98 de ani

Jacques Delors, un susţinător fervent al integrării europene postbelice, a fost preşedinte al Comisiei Europene, organul executiv al UE, timp de trei mandate, mai mult decât orice alt deţinător al acestei funcţii, din ianuarie 1985 până la sfârşitul anului 1994.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, i-a adus un omagiu compatriotului său, considerându-l un om de stat care a servit drept "arhitect inepuizabil al Europei noastre" şi un luptător pentru dreptatea umană.

El a murit în somn, miercuri, în locuinţa sa din Paris, a anunţat Agenţia France-Presse (AFP), citând-o pe fiica sa, Martine Aubry.

În calitate de preşedinte al Comisiei Europene, Delors a contribuit la construirea pieţei unice fără frontiere, a deschis calea către moneda comună şi a supravegheat extinderea Uniunii Europene de la 10 la 15 ţări.

Această epocă a fost marcată de căderea Zidului Berlinului şi de reunificarea Germaniei. Idealul postbelic al unui continent unificat a început să pară real.

Angajamentul lui Delors în favoarea unei Germanii unite a dus la o strânsă legătură cu cancelarul german de atunci, Helmut Kohl, şi a contribuit la consolidarea relaţiei franco-germane, care rămâne esenţială pentru UE.

Ambiţia sa de a construi o Europă administrată la nivel federal a fost zdruncinată de votul Marii Britanii de a ieşi din UE.

Delors a scris în Le Monde în septembrie 2016 că rezultatul a fost ultima dintr-o serie de crize care au lovit UE şi că ar trebui să servească drept semnal de alarmă împotriva naţionalismului şi a populismului.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici