Justin Trudeau a câştigat alegerile din Canada, dar nu a obţinut o majoritate absolută

Partidul Liberal al lui Justin Trudeau ar urma să câştige alegerile parlamentare din Canada, dar nu va reuşi să îşi atingă obiectivul de a avea o majoritate absolută, informează DPA.

507 afișări
Imaginea articolului Justin Trudeau a câştigat alegerile din Canada, dar nu a obţinut o majoritate absolută

Trudeau a câştigat alegerile din Canada

Partidul de guvernământ al premierului ar urma să obţină, după scrutinul de ieri, în jur de 156 de locuri în parlament, faţă de aproximativ 121 ale Partidul Conservator, aflat în opoziţie, potrivit previziunilor televiziunii publice canadiene CBC.
 
"Ne trimiteţi înapoi la muncă cu un mandat clar pentru a ajuta Canada să treacă peste această pandemie şi să se îndrepte spre zilele mai luminoase care urmează", a declarat Trudeau în discursul său de victorie, marţi dimineaţă.
 
Partidul lui Trudeau ar avea nevoie de 170 de locuri pentru o majoritate absolută, dar rezultatul de până acum arată puţine schimbări faţă de alegerile din 2019. Iar acest lucru înseamnă că liberalii vor continua să se bazeze pe ajutorul altor partide. Noua Democraţie de centru-stânga (NPD) şi partidul regional Bloc Quebecois ar urma să obţină 27, respectiv 32 de locuri, în timp ce Verzii ar urma să obţină doar două locuri.
 
Trudeau guvernează ţara cu aproape 38 de milioane de locuitori din 2015, dar în ultimii doi ani a condus un guvern minoritar.
 
În vârstă de 49 de ani, Trudeau a declanşat alegerile anticipate în urmă cu câteva săptămâni cu scopul de a obţine o majoritate absolută, încurajat fiind de succesul politicii sale în gestionarea pandemiei. 
 
Trudeau a fost însă criticat de adversarii politici pentru momentul ales de organizare a scrutinului, aceştia spunând că a fost nepotrivit să convoace alegeri în timpul celui de-al patrulea val al pandemiei şi cu un guvern minoritar relativ stabil.
 
Ultimele alegeri le-au adus liberalilor 157 de mandate, în timp ce conservatorii au obţinut 121. Acest lucru a dus la formarea guvernului minoritar al lui Trudeau, o situaţie obişnuită în politica canadiană, guvernele de coaliţie fiind rare.
 
Mandatele în cele 338 de circumscripţii electorale sunt distribuite în conformitate cu principiul majorităţii absolute, iar acest lucru îi favorizează în mod tradiţional pe liberali.
 
Pe lângă criza climatică, problemele politice interne, precum creşterea costului vieţii şi asistenţa medicală au dominat această campanie electorală.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici