Kelemen: Cei care folosesc autonomia ca argument pentru înfiinţarea unui partid maghiar greşesc

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a criticat, duminică, intenţia conducerii CNMT de a înfiinţa un nou partid maghiar, susţinând că aceia care folosesc autonomia ca argument pentru înfiinţarea unui nou partid "fac o greşeală uriaşă", dând dovadă de "demagogie" şi "populism ieftin".

13 afişări
Imaginea articolului Kelemen: Cei care folosesc autonomia ca argument pentru înfiinţarea unui partid maghiar greşesc

Kelemen: Cei care folosesc autonomia ca argument pentru înfiinţarea unui partid maghiar greşesc (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat, într-o conferinţăde presă la Sfântu Gheorghe, că este "o greşeală" înfiinţarea unuinou partid maghiar, mai ales în această perioadă.

"Noi (UDMR-n.r.) ştiam despre această iniţiativă şi amspus, şi repetăm, şi subliniem, şi accentuăm că este o greşealăînfiinţarea unui nou partid maghiar, mai ales în aceastăperioadă, când noi am militat şi milităm pentru unitate, cândcredem că pe termen mediu şi pe termen lung, în ceea ce priveştereprezentarea politică la nivel naţional şi la niveleuroparlamentar, singura şansă este să fim uniţi", a afirmatKelemen Hunor.

Potrivit acestuia, înfiinţarea unui nou partid maghiar nuslujeşte acestui scop, iar UDMR nu poate să fie de acord că oastfel de iniţiativă ar fi benefică.

"Credem că este doar un act politic premeditat, dar odecizie luată fără prea multă gândire în perspectivă (...)Dăcă noi vorbim de unitate în ceea ce priveşte reprezentareapolitică a maghiarilor din România, această unitate nu se poatesluji prin partide nou înfiinţate", a mai spus ministrulCulturii.

El a subliniat că înfiinţarea unui nou partid maghiar nupune în pericol intrarea UDMR în Parlament şi s-a declaratconvins că şi în 2012 Uniunea va fi în Parlament, "va fi o forţăputernică".

"Desigur, o astfel de iniţiativă reprezintă un oarecare pericol,dar de fiecare dată când noi (UDMR-n.r) a trebuit să ne prezentămla alegeri, atunci am reuşit să mergem într-o formulăsatisfăcătoare şi maghiarii de fiecare dată au fost mai deştepţi,mai înţelepţi decât foarte mulţi politicieni. Şi de data aceastatot aşa se va întâmpla", a susţinut Kelemen Hunor.

Totodată, el a apreciat drept "demagogie şi populism ieftin"faptul că subiectul autonomiei este folosit ca argument pentruînfiinţarea unui nou partid.

"Demagogie, populism ieftin. Este ca şi cum ai spune că poţi sărezolvi problemele de la serviciu dacă nu te duci la serviciu. Nuse poate obţine autonomie prin neparticiparea la actul decizional,nu se poate obţine autonomie doar vorbind de autonomie. Cei carefolosesc autonomia ca şi argument pentru înfiinţarea unui noupartid eu zic că fac o greşeală uriaşă, dar viaţa ne va demonstracine are dreptate", a conchis ministrul Culturii.

Preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor dinTransilvania (CNMT), europarlamentarul Laszlo Tokes, şipreşedintele executiv al formaţiunii, Toro Tibor, au anunţat,duminică, intenţia conducerii CNMT de a crea un nou partid maghiar,care să fie "autonomist".

Preşedintele CNMT, Laszlo Tokes, a afirmat, la finalul reuniuniiConsiliului de Conducere al CNMT, care a avut loc, timp de douăzile, la Oradea, că înfiinţarea unui nou partid al maghiarilor dinTransilvania este necesară întrucât liderii CNMT au ajuns laconcluzia că nici UDMR şi nici Partidul Civic Maghiar nu reuşesc săreprezinte "interesele politicii naţionale a maghiarilor dinTransilvania".

"Ne-am propus formarea unui nou partid, pe care să-l iniţiem,printre alţii, şi noi, cei din conducerea CNMT, pentru că esteevident că obiectivele CNMT în spiritul politicii naţionalemaghiare nu pot fi realizate decât de un actor politic. Ne-amdezamăgit în privinţa Partidului Civic Maghiar când am contribuitla crearea lui, ca să devină o alternativă la UDMR şi săînfăptuiască politica noastră naţională maghiară, iar în UDMR nus-a făcut o schimbare de regim, o reformă", a declarat preşedinteleCNMT, Laszlo Tokes.

La rândul său, preşedintele executiv al formaţiunii, Toro Tibor,a spus că viitorul partid va fi "autonomist", "un partid înspiritul lui Tokes" ("Tokes partya") şi că acesta va urmări"atingerea obiectivelor politicii naţionale, adică autonomiacomunităţilor maghiare, de la autonomia teritorială a ŢinutuluiSecuiesc şi autonomia culturală a tuturor maghiarilor dinTransilvania, până la autonomia regională a maghiarilor din Partiumşi Ţinutul Ierului".

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici