Kelemen: Nu putem sacrifica pe altarul securităţii tot ceea ce înseamnă drepturi şi libertăţi/ România cunoaşte un regres în privinţa respectării drepturilor minorităţii maghiare

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că nu se poate "sacrifica pe altarul securităţii" tot ceea ce înseamnă drepturile şi libertăţile fundamentale, dar a spus că susţine ideea prezentării unui act de identitate la cumpărarea cartelelor prepay, transmite corespondentul MEDIAFAX.

911 afișări
Imaginea articolului Kelemen: Nu putem sacrifica pe altarul securităţii tot ceea ce înseamnă drepturi şi libertăţi/ România cunoaşte un regres în privinţa respectării drepturilor minorităţii maghiare

Kelemen: Nu putem sacrifica pe altarul securităţii tot ceea ce înseamnă drepturi şi libertăţi/ România cunoaşte un regres în privinţa respectării drepturilor minorităţii maghiare (Imagine Octav Ganea / Mediafax Foto)

Întrebat, joi, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, dacă UDMR va participa la consultările de la Cotroceni pe tema legilor de siguranţă naţională şi cu ce mandat, Kelemen Hunor a spus că disputa "securitate versus libertate" nu trebuie să ducă în direcţia în care libertatea sau drepturile fundamentale vor fi sacrificate.

"Vom fi la consultări marţea viitoare, vom discuta cu colegii noştri pentru că nu am o părere instituţională. Eu cred că în orice situaţie, această dispută securitate versus libertate nu trebuie să ne ducă în direcţia în care libertatea sau drepturile fundamentale vor fi sacrificate. Siguranţa este importantă pentru fiecare cetăţean, pentru fiecare comunitate, pentru fiecare ţară, mai ales când există ameninţări de genul celor cu care se loveşte Europa, dar nu putem sacrifica pe altarul securităţii tot ceea ce înseamnă drepturile şi libertăţile fundamentale. Trebuie găsită o soluţie prin care se poate asigura securitatea fiecărui cetăţean şi a comunităţii”, a spus Kelemen.

În ceea ce priveşte cartelele prepay, care se pot cumpăra în România fără act de identitate, liderul UDMR a spus că trebuie găsită o rezolvare, în condiţiile în care nici în Ungaria, nici în alte state, acest lucru nu se întâmplă.

"Cred că lucrurile sunt clare, susţin interzicerea cumpărării acestor cartele fără act de identitate, aşa se întâmplă în Europa şi în lume, şi nu văd nicio problemă în dreptul la libertate sau că sunt încălcate drepturile fundamentale. Când se cumpără o cartelă cu abonament, se dă actul de identitate, şi cred că şi pentru cartele prepay trebuie să mergem pe această variantă”, a spus Kelemen Hunor.

Acesta a subliniat că trebuie să fie găsit un echililibru, astfel încât securitatea, siguranţa fiecărui om să fie garantată, iar drepturile fundamentale să nu fie încălcate.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis joi o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, prin care îi invită la consultări, la Palatul Cotroceni, pe tema legislaţiei în domeniul securităţii naţionale. Discuţiile vor începe marţi la ora 10,00 cu PSD, fiind urmate la ora 11,00 de cele cu PNL şi la ora 12,00 de cele cu UDMR.

Kelemen: România cunoaşte un regres în privinţa respectării drepturilor minorităţii maghiare

România cunoaşte un regres în privinţa respectării drepturilor cetăţenilor români aparţinând minorităţii maghiare, declară preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, citând un raport paralel elaborat de Uniune în ceea ce priveşte aplicarea Convenţiei Cadru privind protecţia minorităţilor naţionale. 

Kelemen Hunor a declarat, joi, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, că raportul este tehnic şi se referă la perioada 2010 – 2016, fiind elaborat de specialiştii Uniunii după ce s-a constatat că raportul Ministerului de Externe, finalizat în februarie, nu corespunde realităţii, având "inexactităţi şi lipsuri”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"UDMR a finalizat raportul paralel privind aplicarea Convenţiei Cadru privind protecţia minorităţilor naţionale, ca răspuns la raportul de ţară depus de România la începutul anului. Acesta este un raport tehnic, nu politic, pentru perioada 2010 – 2016, şi a fost elaborat de specialiştii Uniunii după ce am constatat că raportul Ministerului de Externe nu corespunde realităţii, are inexactităţi şi lipsuri. Concluzia raportului UDMR este că România cunoaşte un regres în privinţa respectării drepturilor cetăţenilor români aparţinând minorităţii maghiare. (…) Am observat o intensificare a incidentelor antimaghiare, climatul de siguranţă al comunităţii maghiare s-a deteriorat considerabil. Realitatea ne arată că în ceea ce priveşte sentimentul de libertate a comunităţii sunt motive de îngrijorare, am mai observat că au apărut noi tipuri de ameninţări la adresa păstrării identităţii etnice”, a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, printre problemele constatate se numără faptul că România nu a adoptat Legea Statutului minorităţilor naţionale, existenţa unor incidente antimaghiare, acte sistematice prin care sunt îngrădite drepturile maghiarilor în Ţinutul Secuiesc, sau cazuri de discriminare pe criterii etnice.

"Autorităţile statului au sancţionat maghiarii pentru că şi-au asumat identitatea etnică, în serviciile publice şi sănătate folosirea limbii materne e îngrădită considerabil, se constată o discriminare în domeniul învăţământului, retrocedarea imobilelor este un proces stopat, cereri nesoluţionate stau la comisii, discursul de ură este nesancţionat”, a mai spus liderul UDMR.

Acesta a recunoscut că s-au înregistrat şi aspecte pozitive în privinţa drepturilor minorităţilor naţionale, dar a precizat că scopul raportului a fost de a semnala problemele existente.

Kelemen a adăugat că majoritatea românească este invitată la un dialog cu scopul de a identifica soluţii reale pentru aplicarea şi respectarea dreapturilor minorităţilor naţionale.

Raportul paralel al UDMR are 72 de pagini, a fost redactat în limba română şi urmează să fie tradus şi în engleză, după care va fi înaintat experţilor Consiliului Europei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici