Kelemen: Proiectul privind Roşia Montană este în întregime anticonstituţional şi nu-l vom vota

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, spune că proiectul privind exploatarea minieră de la Roşia Montană este anticonstituţional şi nu va fi votat de Uniune, afirmând că şi comisia specială înfiinţată este "total inutilă şi nu are cum să aducă clarificări privind problemele de constituţionalitate".

349 afișări
Imaginea articolului Kelemen: Proiectul privind Roşia Montană este în întregime anticonstituţional şi nu-l vom vota

Kelemen: Proiectul privind Roşia Montană este în întregime anticonstituţional şi nu-l vom vota (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

Prezent la Arad pentru a participa la comemorările de 6 octombrie din Parcul Reconcilierii Româno-Ungare, Kelemen Hunor a declarat, într-o conferinţă de presă, că UDMR nu va vota proiectul privind exploarea aurului la Roşia Montană.

"Acest proiect are o problemă uriaşă de constituţionalitate. În întregime, proiectul este anticonstituţional (…) Vom vota împotriva proiectului", a spus Kelemen Hunor.

Preşedintele UDMR a menţionat mai multe aspecte care ar fi neconstituţionale.

"În primul rând, nu e nevoie de o lege pentru o astfel de exploatare minieră. Nu ai dreptul constituţional să dai o lege dedicată unei singure firme. Legea trebuie să fie cu caracter general, nu cu caracter particular pentru o firmă privată", a spus Kelemen Hunor.

Potrivit sursei citate, sunt probleme şi cu exproprierile din perimetrul zonei de exploatare: "Nu poţi să faci expropriere pentru utilitate publică, pentru că cine stabileşte care este utilitatea publică, când, de fapt, resursele sunt folosite şi beneficiarii sunt cei care investesc, deci o firmă privată".

Preşedintele UDMR a mai afirmat că în acest proiect sunt "vreo şase, şapte derogări de la alte legi în vigoare şi care necesită anumite proceduri şi avize".

"Nu poţi stabili în lege că trebuie să primească firma aviz în termen rezonabil. Ce înseamnă acest termen, o zi, un an, zece ani? O altă problemă este ce face comisia aceea specială, care credem că este total inutilă şi nu are cum să aducă clarificări privind problemele de constituţionalitate şi de fond", a mai declarat Kelemen Hunor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici