Kelemen: Propunerea lui Boc privind referendum odată cu alegerile locale nu e fezabilă, e o fumigenă

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că propunerea liderului PDL, Emil Boc, de organizare a unui referendum odată cu alegerile locale "nu este fezabilă", demersul lansat la sfârşit de mandat fiind "o fumigenă".

311 afișări
Imaginea articolului Kelemen: Propunerea lui Boc privind referendum odată cu alegerile locale nu e fezabilă, e o fumigenă

Kelemen Hunor (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto))

Kelemen Hunor a declarat, luni, că în Parlament nu se va reuşi obţinerea a două treimi din voturi pentru discutarea revizuirii Constituţiei, deoarece fiecare partid a intrat deja în logica de campanie electorală.

"Propunerea avansată de liderul PDL, Emil Boc, de organizare a unui referendum odată cu alegerile locale nu este fezabilă, pentru că eu cunosc care este atmosfera, spiritul în Parlament şi care este raportul de forţe între opoziţie şi putere şi mai ştiu că o astfel de iniţiativă, cu un impact real şi uriaş, nu se face cu câteva luni înainte de alegeri, dacă nu ai reuşit să o faci în patru ani.

De obicei, se face la început de mandat şi se pune în aplicare pe parcursul celor trei-patru ani de mandat. La sfârşit de mandat nu înseamnă decât o fumigenă. Şi, sigur, este şi un subiect important pentru campania electorală.

De ce nu au făcut când aveau două treimi din Parlament în 2009? Când a fost în 2009 un referendum puteau face şi un alt referendum pentru a aproba legea de modificare a Constituţiei. E o întrebare retorică", a spus Kelemen.

Preşedintele UDMR a precizat că nu vede, în 2012, posibilă o astfel de iniţiativă deoarece nu va exista majoritate în Parlament în condiţiile în care partidele au intrat deja în logica de campanie electorală.

"Nu există aproape niciun subiect la care partidele ajung la un consens sau se poate asigura două treimi din voturi şi de aceea nu văd posibilă o astfel de iniţiativă în acest moment. În plus, nici în coaliţie nu am discutat despre acest lucru, dar asta nu înseamnă că fiecare partid nu poate să-şi facă o agendă proprie", a spus Kelemen Hunor.

El consideră că alegerile parlamentare din toamnă se vor desfăşura după actualul sistem, cu actualul număr de parlamentari.

PDL doreşte ca referendumul pentru revizuirea Constituţiei să aibă loc simultan cu alegerile locale, astfel încât alegerile parlamentare din toamnă să fie organizate conform noii legi fundamentale, a declarat, luni, Emil Boc, care a făcut apel la opoziţie să revină în Parlament în acest scop.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici