Kelemen: Trebuie găsită o soluţie pentru relaţia dintre CNAS şi Ministerul Sănătăţii

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că pentru rezolvarea problemei cheltuirii banilor din sistemul sanitar ar trebui soluţionată relaţia dintre Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), în caz contrar urmând să apară neînţelegeri în continuare.

334 afișări
Imaginea articolului Kelemen: Trebuie găsită o soluţie pentru relaţia dintre CNAS şi Ministerul Sănătăţii

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Kelemen a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, şi-a făcut treaba şi a mers cel mai departe în privinţa reformelor, astfel încât nu există motive pentru a fi tras la răspundere.

"Consider că ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, şi-a făcut treaba, a fost ministrul care în privinţa reformelor a mers cel mai departe, nu s-a oprit nici atunci când erau presiuni uriaşe şi, aşa cum am stabilit în programul de guvernare şi în şedinţele coaliţiei şi de Guvern, a dus reforma aşa cum trebuie, fără concesii, fără să se oprească la presiuni. Trebuie găsită o soluţie, ori CNAS să fie în subordinea ministrului şi atunci poţi trage la răspundere ministrul pentru tot ce întâmplă la CNAS, ori să fie total separate şi să nu aibă CNAS nimic de-a face cu Ministerul Sănătăţii. Toată lumea aşteaptă rezolvarea situaţiilor de la ministru, dar majoritatea banilor sunt cheltuiţi de CNAS. Consider că Cseke şi-a făcut treaba, din punctul de vedere al UDMR şi al coaliţiei, şi nu există nicio greşeală pentru care el ar trebui să fie tras la răspundere", a spus Kelemen Hunor.

Potrivit acestuia, Cseke a fost foarte deschis la toate discuţiile "şi chiar a avut propuneri constructive în ceea ce priveşte reformarea acelei părţi a sistemului gestionat de CNAS".

Liderul UDMR a susţinut că este nevoie de un dialog mult mai constructiv cu CNAS, în condiţiile în care preşedintele acestei instituţii nu este subordonat ministrului Sănătăţii.

"Preşedintele CNAS nu este subordonatul ministrului, aceasta este toată problema şi de aici apar alte multe probleme. Până nu se va rezolva relaţia dintre CNAS şi Ministerul Sănătăţii, între cele două instituţii tot vor apărea mici neînţelegeri", a spus Kelemen.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la TVR 1, că ministrul Sănătăţii şi preşedintele CNAS "ori se înţeleg" şi "pun ordine în cheltuieli", ori pleacă de la cele două instituţii, el menţionând că a avut o discuţie cu premierul şi va trebui găsită o soluţie "foarte rapid".

"Ori se înţeleg, ori îşi văd de drum amândoi", a spus Băsescu, în contextul unor aprecieri privind cheltuirea banilor în sistemul de sănătate.

Şeful statului a menţionat că, în ultimul trimestru al anului trecut, Guvernul a luat din alte domenii şi a dat 2,5 miliarde de lei pentru stingerea arieratelor în sănătate. "S-au stins atunci, astăzi avem din nou aproape două miliarde arierate", a spus el, subliniind că acest lucru nu mai poate continua.

"Şi este pentru prima dată când pe tema plăţii arieratelor la medicamente ajungem la o înţelegere cu Fondul şi cu UE. Eu nu întâmplător am lansat mesajul (n.r. - legat de plata arieratelor), înainte cu o săptămână, chiar în ziua sosirii Fondului la Bucureşti, că nu suntem dispuşi să mai sacrificăm banii de investiţii să-i ducem într-un sistem care nu vrea să se reformeze", a continuat el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici