Klaus Iohannis a convocat, miercuri, şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, miercuri, şedinţa CSAT, de la ora 12.00, la Palatul Cotroceni, după ce reuniunea din 11 decembrie a fost suspendată de şeful statului, la solicitarea membrilor Consiliului, deoarece ordinea de zi au inclus subiecte care au dus la discuţii de peste trei ore.

654 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis a convocat, miercuri, şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării

Klaus Iohannis a convocat, miercuri, şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării

Reuniunea Consiliului Supre de Apărare a Ţării (CSAT) din 11 decembrie a fost suspendată de către preşedintele Klaus Iohannis, la solicitarea membrilor Consiliului, având în vedere faptul că ordinea de zi a cuprins tematici importante referitoare la apărarea ţării şi securitatea naţională, fapt care a generat discuţii prelungite.

"Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care a avut loc marţi, 11 decembrie a.c., a fost suspendată de către Preşedintele României, Klaus Iohannis, la solicitarea membrilor Consiliului, având în vedere faptul că ordinea de zi a cuprins tematici importante referitoare la apărarea ţării şi securitatea naţională, fapt care a generat discuţii prelungite", se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale remis MEDIAFAX.

Astfel, în şedinţa de miercuri va continua analiza subiectelor aflate pe ordinea de zi a reuniunii CSAT din 11 decembrie.

La două zile distanţă, şeful statului a declarat, la Bruxelles, referitor a suspendarea şedinţei CSAT, că acest lucru a fost făcut de comun acord, nefiind una ostilă.

"Acea suspendare am făcut-o de comun acord, nu a fost o suspendare ostilă, şi am fost de acord să reluăm discuţiile la o dată ulterioară", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la Bruxelles, înaintea participării la reuniunea Consiliului European.

Referitor la bugetele serviciilor de informaţii, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a precizat că în ultima şedinţă a CSAT, participanţii nu au ajuns la acest punct pe ordinea de zi.

"Eu nu tai nimic ca ministru de Finanţe sau noi ca şi Guvern. Aici o să fie o discuţie şi la servicii şi la alte instituţii publice, dacă sunt sume justificate, ele se alocă. Dacă, în schimb, sunt cereri de cheltuieli nejustificate, atunci nu mai ai voie ca ministru de Finanţe să laşi bani în zone care nu se justifică. Discuţia va fi probabil mâine în CSAT, avem un punct rămas de la şedinţa precedentă legat de bugete. A fost un punct pe ordinea de zi, nu cel legat de bugete, acesta era la două puncte distanţă, la care a fost o discuţie mult mai în detaliu, ceea ce este foarte bine. Eu cred că acesta este modul în care trebuie să fie discutate în CSAT astfel de subiecte", a afirmat Eugen Teodorovici, marţi seară la Antena 3.

Acesta a adăugat că în primul rând, în şedinţele CSAT trebuie lăsate deoparte orgoliile personale şi divergenţele politice şi în al doilea rând "trebuie să mai şi zâmbim", nu "să stăm încordaţi sau să avem o abordare formală".

Întrebat dacă se aşteaptă la să apară probleme în şedinţa CSAT de miercuri, atunci când va avea loc discuţia cu privire la bugetele serviciilor, social-democratul a răspuns: "Nu, nu cred şi importantă este decizia în CSAT. Ce discutăm, cum discutăm, cât de mult. Nu discutăm despre bugete, pentru că acela este un punct după punctul care a născut discuţiile în cadrul CSAT. Sunt pe ordinea de zi suplimentară. Domnul preşedinte a fost amabil şi a introdus în ultima clipă, la solicitarea noastră, a Guvernului, pe ordinea de zi a şedinţei de săptămâna trecută, acest punct".

Pe ordinea de zi a şedinţei din 11 decembrie a CSAT erau înscrise: "• Planul de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2019-2028; • Planul de întrebuinţare a Forţelor Armate ale României care se trimit la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2019; • Planul Naţional de Priorităţi Informative pentru anul 2019; • Programul de activitate al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru anul 2019", a precizat Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici