Klaus Iohannis, despre Brexit: Sunt trei variante. UE vrea o ieşire ordonată. Mingea e în curtea britanicilor

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi la Bruxelles, că sunt trei variante pentru producerea Brexit, 22 mai înaintea alegerilor europarlamentare, 30 iunie propunerea Marii Britanii şi amânarea termenului, precizând că „mingea este în curtea britanicilor”.

757 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis, despre Brexit: Sunt trei variante. UE vrea o ieşire ordonată. Mingea e în curtea britanicilor

Klaus Iohannis, despre Brexit: Sunt trei variante. UE vrea o ieşire ordonată. Mingea e în curtea britanicilor

„Noi întotdeauna avem o poziţie potrivită şi bună, dar în chestiunea Brexit o să avem o discuţie în Consiliu. Marea Britanie a cerut o prelungire până în 30 iunie şi deja sunt multe voci care spun că se poate prelungi, dar e bine să se termine înainte de alegerile europarlamentare. Vom primi sfaturile juriştilor, vom avea o discuţie pe această temă şi evident vom avea o poziţie comună care să îi ajute pe partenerii britanici. Cam toţi ne dorim să îi ajutăm, dar trebuie să ajungă şi britanicii la o concluzie. Am mai spus că trebuie o ieşire ordonată. Un hard Brexit e problematic pentru Marea Britanie, dar nici nouă nu ne convine, pentru că vrem să construim o relaţie bună pe viitor şi vrem să începem cu dreptul, nu cu stângul. Cred că o să fie o discuţie deschisă spre găsirea unei soluţii, măcar pe moment acum”, a afirmat Klaus Iohannis, înaintea participării, joi, la Consiliul European.

„Sunt trei variante, 22 mai, înainte de europarlamentare, 30 iunie varianta solicitată de Marea Britanie şi o extindere pe o perioadă mai lungă care ar trebui discutată. Mesajul UE va fi acelaşi că ne dorim o retragere ordonată. Teoretic e foarte posibil încă să avem un Brexit ordonat, dar mingea e clar în curtea britanicilor, nu este la noi şi sperăm că din ce în ce mai mulţi vor înţelege acest lucru. Vom avea o discuţie foarte clară şi probabil vom accepta o prelungire, dar dacă e 22 mai sau 30 iunie, acest lucru va fidiscutat şi vom avea o decizie care ne va pune sperăm în postura de a finaliza procedura”, a completat şeful statului.

Întrebat de presa străină dacă s-a săturat de Marea Britanie şi atitudinea Theresei May, preşedintele Klaus Iohannis a răspuns: „Nu, nu ne-am săturat de Marea Britanie. Căutăm o ieşire ordonată şi un parteneriat pe viitor. Credem că este încă posibil. E încă timp. E posibil ca Theresa May să convingă Parlamentul să voteze acest Acord. Încă avem speranţă”.

Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi şi vineri, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a prezentat miercuri seară situaţia politică asociată crizei Brexit, precizând că nu este pregătită să amâne ieşirea ţării din Uniunea Europeană după data de 30 iunie.

Liderii celor 27 de state din cadrul Uniunii Europene se orientează spre respingerea amânării până pe 30 iunie a ieşirii Marii Britanii din organizaţie, preferând un termen mai scurt, afirmă surse din cadrul Consiliului UE citate de Agenţia France-Presse şi de cotidianul Le Figaro.

Oficiali din cadrul Comisiei Europene au declarat sub protecţia anonimatului pentru agenţia de presă Reuters că liderii Uniunii Europene vor stabili la summitul Consiliului European dacă vor accepta producerea Brexit pe 23 mai sau dacă vor opta pentru o amânare mai îndelungată, de cel puţin un an. În al doilea caz, Marea Britanie va trebui să participe la scrutinul europarlamentar. "Orice amânare oferită Marii Britanii va trebui fie să dureze până pe 23 mai 2019, fie ar trebui să fie o perioadă semnificativ mai lungă şi va necesita participarea la alegerile europene. Aceasta este singura modalitate de a proteja funcţionarea instituţiilor UE şi capacitatea acestora de a lua decizii", arată un proiect de document al Comisiei Europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici