Klaus Iohannis, despre situaţia din Ucraina: Această catastrofă umanitară se va extinde

  • Niciun ucrainean şi nicio ucraineancă nu vor fi refuzaţi la intrarea în România, a spus, sâmbătă, preşedintele Klaus Iohannis, prezent la tabăra de refugiaţi de la Siret, judeţul Suceava.
  • El crede, însă, că această „catastrofă umanitară” se va extinde şi va fi nevoie de foarte multe ajutoare.
2246 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis, despre situaţia din Ucraina: Această catastrofă umanitară se va extinde

Klaus Iohannis a spus că oamenii fugiţi din calea războiului sunt în situaţii disperate.

„Foarte mulţi dintre ei au venit fără nimic şi noi oferim tot ce se poate oferi unor persoane care sunt în această situaţie. La nevoie primesc hrană, primesc îmbrăcăminte, primesc transport de la vamă până la tabără. Aici, celor care nu au încă actele corespunzătoare, li se întocmesc actele. Este o situaţie pe care nu şi-a dorit-o niciun ucrainean şi niciun român. Dar noi suntem foarte hotărâţi să facem faţă aici, în România, aşa cum trebuie acestei situaţii”, a spus Klaus Iohannis.

Preşedintele a afirmat că niciun cetăţean al Ucrainei nu va fi refuzat în România.

„Vreau să fie clar din capul locului: niciun ucrainean, nicio ucraineancă nu vor fi refuzaţi la intrarea în România. Ba mai mult, suntem în discuţii şi cu vecinii din Republica Moldova pentru a-i ajuta şi pe ei. Acolo este, de asemenea, un număr foarte mare de refugiaţi”, a mai spus Iohannis.

Preşedintele României este de părere că această situaţie din Ucraina va continua „destul de mult”, iar complicaţiile „se vor agrava”.

„Noi credem că această catastrofă umanitară se va extinde. Va fi nevoie de foarte multe ajutoare şi aici, dar şi în Ucraina. Pentru a veni în sprijinul celor care rămân în Ucraina am decis să amenajăm aici, în judeţul Suceava, lângă aeroport, un centru logistic pentru ajutor umanitar, un centru logistic european. Acest centru logistic sau un hub cum se numeşte în ziua de astăzi va funcţiona sub umbrela protecţiei civile europene Risc-EU, va colecta ajutoare umanitare din toată Europa, de la toate organizaţiile internaţionale interesate şi va aduce aceste ajutoare în Ucraina şi dacă este nevoie, le va duce şi în Republica Moldova”, a mai declarat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a fost, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, şi a văzut locaţia unde se va organiza hub-ul pentru refugiaţi.

„Vom porni prima etapă în foarte scurt timp şi pe parcurs se va extinde atât cât va fi nevoie. Împreună cu Guvernul lucrăm pentru a rezolva absolut toate situaţiile care apar şi atât cât va fi nevoie atât vom face pentru a ameliora din suferinţa refugiaţilor şi a celor care rămân în Ucraina în situaţii complicate”, a mai spus Klaus Iohannis.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici