Klaus Iohannis, discuţii despre securitate cu premierul Landului Bavaria, Markus Söder

Preşedintele României, Klaus Iohannis, l-a primit luni, la Palatul Cotroceni, pe prim-ministrul Landului Bavaria, Markus Söder, cei doi discutând despre situaţia de securitate, în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei.

259 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis, discuţii despre securitate cu premierul Landului Bavaria, Markus Söder

FOTO presidency.ro

Cu ocazia întrevederii, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat legăturile politice, economice şi culturale intense dintre România şi Bavaria, cu o lungă tradiţie, şi a apreciat vizita prim-ministrului Markus Söder ca o excelentă oportunitate de dinamizare a dialogului bilateral.

În cadrul discuţiilor, a reieşit interesul pentru continuarea investiţiilor germane în economia României, Bavaria aflându-se, între landurile germane, pe primul loc ca valoare a comerţului şi a investiţiilor în ţara noastră.

Preşedintele României a salutat semnarea de către prim-ministrul României şi prim-ministrul Bavariei a Declaraţiei privind consolidarea relaţiilor bilaterale între România şi landul Bavaria, care prevede şi reluarea activităţii Comisiei Mixte Guvernamentale România-Bavaria în acest an, la München.

Preşedintele Klaus Iohannis şi prim-ministrul Markus Söder au exprimat dorinţa de a dezvolta, pe această bază, cooperarea în domeniul politic, cel economic, al energiei regenerabile şi tranziţiei verzi, precum şi în domeniile cultural, social şi educaţional, pentru extinderea proiectelor de succes de educaţie profesională duală, în colaborare cu firme din Bavaria. De asemenea, a fost subliniat interesul de a colabora în domenii de vârf, precum sectorul digital, inteligenţă artificială, biomedicină.

Cei doi înalţi oficiali au fost de acord că un important rol de catalizator al dialogului între cele două ţări este jucat de minoritatea germană din România şi de românii care s-au stabilit în Germania. Prim-ministrul Markus Söder a subliniat că în landul Bavaria trăieşte cea mai mare comunitate de cetăţeni români din Germania, un exemplu de integrare şi implicare activă în viaţa socială şi culturală.

În ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen, prim-ministrul landului Bavaria a asigurat de întreaga sa susţinere pentru o aderare cât mai curând posibil a ţării noastre.

Preşedintele României şi prim-ministrul Bavariei au avut şi un schimb de opinii privind situaţia de securitate, în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei, exprimând susţinerea în continuare pentru Ucraina.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici