Klaus Iohannis: Genocidul împotriva romilor trebuie recunoscut şi studiat în şcoli

  • Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor.
  • Klaus Iohannis consideră că genocidul împotriva romilor este ignorat şi puţin studiat.
  • Klaus Iohannis: ”Avem datoria fundamentală de a ne asigura că fiecare generaţie cunoaşte şi păstrează adevărul.”
2394 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis: Genocidul împotriva romilor trebuie recunoscut şi studiat în şcoli

Foto: Mediafax

Preşedintele Klaus Iohannis consideră că genocidul împotriva romilor este ignorat şi puţin studiat, fiind important ca acesta să fie recunoscut şi studiat în şcoli.

Potrivit mesajului lui Klaus Iohannis, transmis cu ocazia Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor, prin asumarea Holocaustului şi a atrocităţilor petrecute în acea perioadă, greşelile din trecut pot fi evitate.

”Cu prilejul Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor, ne amintim de atrocităţile suferite de romii din Europa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi aducem un omagiu memoriei acestor victime inocente. Acest angajament este de o importanţă crucială pentru România. Comemorarea reprezintă o dimensiune fundamentală în vieţile noastre”, a spus preşedintele României.

Acesta susţine că aproape jumătate de milion de copii, femei şi bărbaţi romi au fost ucişi în timpul ocupaţiei naziste din Europa, iar în România, 25.000 de romi au fost deportaţi în Transnistria la ordinul dictatorului român şi aliatului naziştilor, Ion Antonescu.

”Aproximativ 11.000 de romi şi-au pierdut viaţa. O durere de neconceput, cauzată de o pierdere irecuperabilă. Mulţi dintre ei au murit din cauza bolilor, a frigului sau a foamei. A fost, fără îndoială, un act de ucidere deliberată şi sistematică. Discriminaţi, umiliţi, privaţi de drepturile lor, excluşi din societate şi, în cele din urmă, închişi şi ucişi, romii au fost victimele unui regim criminal, caracterizat de rasism, discriminare, teroare, propagandă, persecuţie şi încălcări ale drepturilor omului. Admitem, cu durere, că printre făptuitori s-au aflat şi români”, a menţionat şeful statului.

Klaus Iohannis pledează pentru păstrarea vie a memoria victimelor şi pentru consolidarea eforturile de combatere a antisemitismului, xenofobiei şi negării Holocaustului.

”Avem datoria fundamentală de a ne asigura că fiecare generaţie cunoaşte şi păstrează adevărul. Genocidul împotriva romilor este, adesea, ignorat şi puţin studiat. Prin urmare, este important ca acesta să fie recunoscut şi studiat în şcoli, dezbătut public, amintit în mod deschis. Asumându-ne Holocaustul şi atrocităţile petrecute în acea perioadă, putem preveni repetarea greşelilor trecutului”, a adăugat Ioahnnis.

Acesta a afirmat că România poate fi considerată un model regional în ceea ce priveşte asumarea Holocaustului şi combaterea antisemitismului, în condiţiile în care şi-a asumat trecutul întunecat şi a învăţat lecţia promisiunii sacre ca niciodată să nu mai permită asemenea atrocităţi.

”Am făcut paşi fermi şi decisivi în ceea ce priveşte protejarea memoriei victimelor Holocaustului şi lupta împotriva extremismului, intoleranţei, revizionismului şi discriminării. Trecutul întunecat reprezintă un avertisment care ar trebui să ne ghideze în present”, a mai menţionat Klaus Iohannis.

Preşedintele a mai subliniat că, în ceea ce priveşte comunităţile de romi, România este puternic angajată în lupta împotriva discriminării, urii şi marginalizării, promovând incluziunea socială.

”Astăzi, Europa se confruntă cu o serie de crize care pot submina valorile noastre fundamentale. Populismul, extremismul, rasismul, xenofobia şi negarea Holocaustului cresc ameninţător. În acest context, este datoria noastră să apărăm drepturile omului şi să promovăm respectul pentru lege, tratamentul egal al persoanelor indiferent de originea rasială sau etnică, toleranţa, solidaritatea. De asemenea, educaţia şi cercetarea despre Holocaust sunt esenţiale pentru sănătatea democraţiilor noastre”, a conchis Klaus Iohannis.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici